ОТВАРАЈУЋИ овогодишњи Ђачки Вуков сабор у Вуковом дому културе у Лозници, који ће трајати до недеље у овом граду и Тршићу, родном селу оца наше писмености и културе Вука Стефановића Караџића, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, позвао је Јадране, од представника власти, пословних људи до појединаца, да чувају ћирилично писмо и наш српски језик као највеће национално благо.

- То ваља чинити увек и на сваком месту, и то је порука коју упућујем на сваком месту, путујући по Србији - поручио је Вукосављевић.

Министарство је, по његовим речима, покренуло иницијативу да Дан Ћирила и Методија, 24. мај, постане државни празник, верујући да ће то подржати и посланици Народне скупштине Републике Србије.

- Ако славимо Вука, онда морамо славити његове давне претходнике, који су ударили темеље словенске па и српске културе и писмености, као што су Ћирило и Методије - нагласио је министар културе.

Овогодишње саборовање у част Вука, српског језика и културе, по речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице, домаћина ове културне светковине, одвија се у години у којој се слави 230 година од рођења Вука Караџића, али и седам векова постојања манастира Троноше.

- У Тршићу је завршено здање будућег великог Центра за српски језик и писменост, нешто попут Гетеовог института у Немачкој, а једна од благодети за посетиоце биће и шетња кроз густу шуму од Вукове куће до манастира Троноше, стазом дугом четири и по километра, чија изградња управо почиње и биће завршена до краја лета - рекао је Петровић.

ВЕСИЋ: ПОПУСТ ЗА ЋИРИЛИЧНЕ НАЗИВЕ

ПОВОДОМ Дана словенске писмености и културе, градски менаџер Београда Горан Весић положио је цвеће на споменик Ћирилу и Методију у истоименом парку у Београду.

- У току су разговори са надлежним министарством о измени прописа по којима би они који своје фирме истичу и оглашавају на ћирилици добили одређене попусте. Тако ћемо дати додатни допринос да се сачува ћирилица, јер иако је и латиница српско писмо, верујемо да је њено чување у време интернета и глобализације један од наших најважнијих задатака - рекао је Весић.