Јелена Пономарјова: Европа ће платити цех за Косово

Бранко Влаховић

среда, 03. 05. 2017. у 11:57

Јелена Пономарјова: Европа ће платити цех за Косово

Фото: Александар Шчербак

Јелена Пономарјова за "Новости" поводом промоције нове књиге. Све особине бандитске државе: кланови, трговина дрогом и насиље

МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ПРЕМА нивоу бандитизма и испреплетености криминала и власти, данашња фантом-држава Косово може се упоредити једино са афричком државом Заир у другој половини седамдесетих година. По хаосу и несигурности која влада на Косову, оно се може упоредити са Авганистаном и Либијом после западне војне интервенције. Невоља је тим већа што се Косово налази у Европи, која је годинама доказивала како је пример демократије и људских слобода.

Ово, за "Новости", каже Јелена Георгијевна Пономарјова, ауторка књиге "Разбојничка држава - Косово у светској политици", коју је објавила издавачка кућа "Евробук", у преводу Антонеле Бијелић. Професор Теорије међународних односа у Институту за међународне односе при Министарству спољних послова Русије, Пономарјова ће своје дело представити београдској публици вечерас од 18 сати, у Привредној комори Србије. Пономарјова је писала и о криминализацији Косова после отимања те српске јужне покрајине, а запажена је и њена књига о "Криминалној интернационали".

- Да се албанска мафија бави трговином људским органима, дрогом, прањем новца, добро се зна, али се политичари у Европи праве да то не виде, а и не желе да признају, јер су многи од њих учествовали у отимању српске територије и стварању албанске државе на Косову и Метохији - каже, за "Новости", руска професорка. - Као што је познати амерички истраживач Шацберг на примеру Заира показивао да су западни стандарди и политичке теорије далеко од реалности бандитских држава, лако се може доказати да на Косову нема никакве демократије, већ цвета криминал. Све што је Шацберг написао о Заиру седамдесетих може се видети на Косову данас, где владају бандитски кланови и где цветају трговина дрогом и насиље. Данашње Косово има све карактеристике бандитске државе, јер главну моћ имају мафијашке структуре - тврди Пономарјова.

ЕДИ РАМА И "ВЕЛИКА АЛБАНИЈА" * АКТУЕЛНИМ изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија руска професорка каже:
- Познаваоци историје Балкана знају да је идеја о "великој Албанији" доста стара. Спомиње се још од Првог светског рата. Ради се о сложеној игри албанских вођа. Пошто нема оштрих и одлучних реакција на Западу на изјаве Раме и Тачија, јасно је да прећутно подржавају идеју уједињења свих Албанаца. Том истом Западу је сметало и смета да сви Срби живе у једној земљи. Блага реакција све говори. Зашто се не огласи неко од угледнијих западних политичара ако су заиста против стварања "велике Албаније"?

* Зашто Американци ћуте и не коментаришу то што се на Косову регрутују терористи за ратовање у Сирији и што је то транзитни пункт за пребацивање дроге у Европу?

- Добро се зна да Американци у близини Урошевца имају велику базу. Њихове војне али и друге обавештајне службе имају много информација и доста добру слику о ситуацији на Косову, али они намерно ћуте јер им је Косово потребно. Те политичаре мафијаше и њихове кланове Американци ће искористити када им буду били потребни за реализовање личних циљева. Американци се праве да не виде шта се збива на Косову из још једног разлога - да би ослабили Србију. Све што се радило и што се ради на Косову је психоисторијски ударац на Србију и Србе.

* Да ли Америка верују да албански криминалци и терористи не могу бити опасност за њих?

- Ја не разумем Европљане. Сада је албанска мафија постала јача и боље организована од италијанске. Европа се чудно понаша, јер ће јој се једног дана све то обити о главу. Главни цех за кратковиду политику на Косову и отимање српске територије платиће Европа кад Албанци почну да јој праве велике проблеме.

* Све чешће се говори и пише да турске тајне службе роваре на Косову и у Албанији и да учествују у пројекту стварања "велике Албаније". Шта ви мислите о томе?

- Иако ме саговорници из Турске уверавају како њихова земља није умешана у догађања на Балкану, ја им не верујем, јер чињенице, ипак, говоре другачије. Из изјава највиших турских руководилаца види се да су Турци укључени у политичке процесе на Косову и Метохији и на другим просторима на Балкану где је некада била њихова царевина. Ислам су Албанци примили од Турака, као и део муслимана у БиХ. Неоспорно је да Турска жели да има утицај не само на Албанију, него и на друге земље где је некада давно била. Не треба заборавити на велики број грађана Турске који су пореклом с Балкана.

Фото: МК.руСТРАХ ОД НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ

ПРОФЕСОРКА Пономарјова (49) један је од водећих стручњака за новију историју Балкана. Предаје на Московског државном институту за међународне односе.

- Бојим се да на Балкану опет не дође до рата - каже Пономарјова. - У Македонији је после избора ситуација постала још нестабилнија. Косово је бомба успореног дејства. Историја не прашта грешке, зато Србија мора да јача своје савезништво с Русијом. Не сме се догодити да остане без иједног искреног великог савезника, јер сама не може да се одбрани од агресора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

мрсимуд

03.05.2017. 13:36

Госпођо Пономарјова, запад није имао "интервенцију у Либији", већ агресију. СБ-УН није донео маја 2012 резолуцију о нападању и бомбардовању Либије, већ успоставу зоне забране лета која се искључиво односила на ваздушни војни саобраћај. Либија је бомбардована мимо правних норми. Дакле на Либију је извршена агресија, а не интервенција!. Сигурно се нехотично погрешили.

4ES

03.05.2017. 13:45

Mislim da je jedino Srbija platila ceh zbog Kosova. Za Evropu je to jedan neuspeli projekat i ništa više.

Кипераш

03.05.2017. 14:27

@4ES - За сада само Србија, плаћа Цех и Хир, шиптарском дивљаштву на КиМ, али плаћаће и ЕУ, јер стиже им камата на главницу, коју су отели од Срба и поклонили Шиптарима, а камата је у виду Миграната, прерушених бораца ИД и њихових, бројних фамилија!

pravda

04.05.2017. 08:54

normalno je da Srbija ne moze da se odbrani od hitlerovskog nato okruzenja i da mira da udje u vojni savez sa Rusijom da Rusi izgrade vojne baze u Srbiji...i to ce biti glogov kolac za nato pakt.

TWIGGY-LOZNICA

04.05.2017. 14:03

IN MEDIAS RES....!!! ISKRENE ČESTITKE...!!!! S POŠTOVANJEM, POZDRAV !!! TWIGGY LOZNICA

komandant 1001

06.05.2017. 15:45

Tek kad Rusija u Srbiji postavi svoje vojne baze rešenje šiptarskog pitanja odpočinje, ovako drogirani divlji zapad sa EU podrepašima mogu da rade šta hoće po BiH, na Kim-u, Makedoniji i C.Gori a naročito u Srbiji !!