Мика има 400.000 лајкова

Ј. СИМИЋ

11. 03. 2017. у 07:55

Најављена јубиларна десета манифестација "Антићеви дани" у Новом Саду

Мика има 400.000 лајкова

Сунчица Марковић и Драшко Ређеп Фото Д. Дозет

ТВОЈ дух боемски времену пркоси, Мико. Без тебе смо боси, пут до звезда је трновит и у овој равници - брдовит.

Овај стих, настао фебруара ове године из пера песника Вукашина Војводића, својеврстан је мото овогодишње јубиларне, десете манифестације "Антићеви дани" која ће у организацији Културног центра Новог Сада почети у понедељак и трајеће до 17. марта.

Током петодневног програма одржаће се низ догађаја у Културном центру, дворцу Еђшег, Галерији Рајка Мамузића, Музеју града Новог Сада и Градској библиотеци. У уторак, другог дана манифестације, награда "Мирослав Антић" биће уручена професору Бошку Сувајџићу за збирку песама "Анима вива".

Одбор "Антићевих дана" одлучио је да се ове године доделе захвалнице најзначајнијим људима који су иницирали да се манифестација покрене: некадашњем председнику Скупштине града Новог Сада Зорану Вучевићу, Раши Попову, Драшку Ређепу и постхумно Брани Црнчевићу.

Гост манифестације биће и Миле Зарић, наш бизнисмен "из белог света", који је пре седам година пожелео да тадашњем британском амбасадору у нашој земљи дарује нешто посебно. Зато је финансирао превод Микиних песама на енглески језик под насловом "Мит о птици". Књига је послата на коректуру у Оксфорд, а када је 2000. године одштампана, 1.000 примерака прослеђено је у библиотеке најугледнијих британских колеџа.

- "Антићеви дани" су током ових 10 година, несумњиво помогли да Мика и данас буде наш најпопуларнији песник - каже члан Организационог одбора др Драшко Ређеп. - И данас, 31 годину после смрти, Антић је наш најпопуларнији песник. На друштвеним мрежама "накупио" је више од 400.000 "лајкова", воле га све генерације, а та љубав је одавно премашила границе нашег атара.

О феномену песника сведочи и Сунчица Марковић, помоћница директора КЦНС.

- Он је толико присутан и жив у сећању људи као и на друштвеним мрежама да ми имамо проблем како да сав програм сажмемо у само недељу дана - вели Марковићева. - Посебно нас радује учешће школске деце на овој манифестацији.

ЧУПЕРАК У ПАРКУ

ПО речима Здравка Јелушића, председника Скупштине града Новог Сада, Одбор манифестације покренуо је иницијативу да у новоизграђеном Парку младости централно место заузме обележје посвећено "Плавом чуперку".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације