Хрватски академик: Андрић припада свима

Ј. КЕРБЛЕР - Д. БОГУТОВИЋ

13. 10. 2016. у 17:00

Крешимир Немец за "Новости", о монографији о нашем Нобеловцу. Књига има 640 страница, а само на 60 пишем о политичким и љубавним кривудањима

Хрватски академик: Андрић припада свима

Крешимир Немец,фото Pixsell

МИ у Хрватској тражимо разлоге зашто Иво Андрић није наш, а у Србији се траже разлози зашто је "њихов". Ми смо у Хрватској искључиви, док су Срби укључиви - каже, за "Новости", академик Крешимир Немец, аутор књиге "Господар приче" која говори о великом писцу и добитнику Нобелове награде, а биће промовисана средином следећег месеца.

Сам Немец тврди да му је страно то "својатање Андрића", јер Андрић заправо "припада свима":

- То је уосталом била и његова жеља, он се осећао Југословеном, рушио је Аустроугарску и сматрао да ће бити успостављена једна срећна јужнословенска заједница. Касније се разочарао.

Како је у јавност процурио део рукописа у којем се говори о породичном пореклу писца, те његовим политичком и љубавном животу, аутор књиге Немец, који је члан Хрватске академије знаности и умjетности, каже да је то само мали део онога што је написао годинама проучавајући грађу.

- На шездесетак страница пишем о Андрићевим политичким и љубавним кривудањима, а књига има више од 640 страница и у њој се Андрић обрађује на много другачији начин од оног што се сада спомиње у новинама. Знам да људе на овим просторима понајвише занима "чији" је Иво Андрић писац, и пикантни детаљи из његове биографије. Али мене је много више интересовало све оно што Андрића ставља у контекст целог овог простора - каже загребачки академик.

Немец тврди да у Хрватској није довољно истражен опус Иве Андрића и да хрватска политичка и интелектуална елита, па и академска заједница нису много проучавали важне чињенице из Андрићевог живота и опуса.

Драган Драгојловић

У интервјуу који је недавно дао "Вечерњем листу", Немец је, међутим, оспорио последњу жељу великог писца да се у Београду оснује Задужбина Иве Андрића, као чувар и правни наследник његовог дела. На такве тврдње реаговао је Драган Драгојловић, управник Андрићеве задужбине, који, за "Новости", каже:

- Ово није први пут да појединци из разних побуда, најчешће недобронамерних, уносе смутњу у јавност о нечему што је одавно потпуно јасно, законски потврђено и важеће.

Драгојловић износи чињенице и подсећа да је велики писац пред одлазак у болницу, у свој дом у Пролетерских бригада 2 позвао двојицу својих пријатеља, истакнутих културних посленика Гвоздена Јовановића и Милана Ђоковића:

Иво Андрић

- Тог 5. децембра 1974. издиктирао им је своју последњу жељу. Нажалост, Андрић се није вратио из болнице, а после његове смрти изјава коју је дао не би могла бити примењена без одговарајућег поступка. Први општински суд у Београду, после процедуре и утврђујући да ли је Андрић имао наследника, као и веродостојност његове изјаве 28. јуна 1975. донео је решење према којем сва пишчева ауторска права и имовина припадају будућој задужбини, која је основана 12. маја 1976. Тада је изабран и први управни одбор у којем су били писци и културни радници из Хрватске, БиХ, Црне Горе и Србије, и нико од њих није довео у питање и оспорио легитимитет задужбине. Тога су се неки подухватили много година касније, из неких посебних разлога, али за ових 40 година ниједно Андрићево дело, ни у свету ни у Србији, није објављено без дозволе Задужбине.


БЕЗ СОБЕ У ХАЗУ

У ХАЗУ, где постоји соба хрватских нобеловаца, није споменуто Андрићево име - каже академик Немец, и додаје да је проучавао сваки документ који је данас доступан. На основу тога закључује да нема разлога да га Хрвати не сматрају "својим".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

crno-beli svet

13.10.2016. 17:16

Nista niste kadri sami da uradite pa cete da svojatate Andica i Teslu je li? Sada su vam Srbi dobri je li...mrsss bagro

Damjan

13.10.2016. 17:39

Ko o čemu hrvati o usvajanju. Gospodo onda morate i vojvodu Đujića svojim da smatrate.

realno

13.10.2016. 17:41

Andrić je robijao za Jugoslaviju i ostao odan toj ideji do kraja. I pripada svim Jugoslovenima. A Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni - ne.

Никола

13.10.2016. 18:08

Дубровчанин, књижевник Иво Војновић писао је децембра 1918 своме брату Лују Војновићу, дипломати и политичару, Србину католику: "Шаљем ти и дјело Ex ponto које је пробудило велику сензацију. Писац млади катол. Србин из Босне, идеални младић, Иво Андрић, 26 год. затворен 3 год. по свим могућим тамницама гдје је добио туберкулозу" (Рашко В. Јовановић: Иво Војновић, Бг. 1974, стр. 83).

Лаза Буџук

13.10.2016. 18:47

Причали су старији људи у Београду,да се шетао поред Саве и гледао лешеве које носи река од Јасеновца,после тога је одлазио у Ц.Г. на море и то у Х.Нови,сада када немате никога вредног окачите се на Србе,као што својатате Теслу,а за време 2. рата су Милановићеве усташе побиле Тесли из Смиљана ,какви сте лицемери.

Чикириз

13.10.2016. 19:24

Велики део хрватске нације ( чак мислим већи део) чине покатоличени Срби. Али то је сада завршена ствар.Они у потпуности имају хрватски идентитет! Међутим то није случај са Андрићем! Он се за живота определио коме припада и он и његово књижевно дело!!! А кад смо већ код тога,посебно ми је криво како Хрвати безочно својатају једну од најлепших Српкиња Цвијету Зузорић!!!

Rabo

13.10.2016. 20:52

Ivo Andric se najmanje desetak puta SAM izjasnio kao Srbin. To je pisalo u mnogim njegovim dokumentima. 1941 se iz diplomatije nije vratio u Zagreb koji nije bio okupiran vec u Beograd. On je najbolje -valjda- znao sta je i ko je. Potpuno je nenormalno da 40 godina posle njegove smrti bilo ko preinacuje ono sto je Ivo sam za sebe rekao, ne jednom.

srbija

13.10.2016. 22:42

Nemec je hteo da każe: sve śto je tvoje je NAŠE a sve śto je moje je samo MOJE.

Moze li Posteno

14.10.2016. 12:05

Andric, kao knjizevnik, pripada celom svetu, ali je notorna cinjenica da je po naciji bio i ostao srbin.

vlado pljevlja

14.10.2016. 14:03

Andrić je bio svjetski čovjek, nacionalno neopterećen baš kao i Nikola Tesla.Te ljude svi naši narodi vole,cijene i smatraju i smatraju svojim.

@@@

14.10.2016. 21:51

@vlado pljevlja - @Vlade ne mlati..Andric se licno i javno izjasnjavao kao srbin i pripadnik srpske kulture..Vi "novokonponovani" ste jako osetljivi samo u pitanju srpskog identiteta..

Bicko

14.10.2016. 19:26

"Andrić pripada svima" i kinezima i hrvatima podjednako samo treba nauce da ga citaju na srpskom jeziku na kojem je pisao ovaj Srbin, Ili da potraze dobar prevod njegovih dela sa srpskog .

Д. З.

15.10.2016. 09:15

Андрић, као уметник, писац, наравно, припада свима, али се Андрић изјаснио да припада српској књижевности и да је Србин. То што је био Југословен, ништа не смета, јер смо сви ми заблудели Срби били и Југословени, То Југословенство је било увек на штету Срба, јер је само међу њима било штетно заљубљених у југословенство. Али, изјава Ива Андрића и његово одређење којем народу и књижевности припада нема силе и намере која то може да промени.