Оставка председника УО Игора Перишића

Б. Ђ.

16. 06. 2016. у 20:43

Оставка председника УО Игора Перишића

Први човек СКД Игор Перишић оптужује песника Васу Павковића

Бура у Управном одбору српског књижевног друштва због сукоба његових чланова. СКД се претворио у приватно предузеће Васе Павковића

САМО четири месеца после именовања за председника Управног одбора Српског књижевног друштва, теоретичар књижевности Игор Перишић у четвртак је поднео оставку на ту функцију. Образлажући такву одлуку, Перишић, за "Новости", каже да је, не размишљајући много, прихватио кандидатуру за место у УО СКД-а, те да је за председника изабран "зато што на гласању нису прошли неки други кандидати који би били више по вољи већине чланова УО":

- Да сам више размишљао, вероватно се не бих ни прихватао обавезе да се уплићем у разноразне интересне зоне за чије је раскринкавање била често потребна детективска инвенција. Углавном, схватио сам да се СКД претворио у приватно предузеће Васе Павковића, да се нови чланови и чланице примају под његовим директним или индиректним утицајем. А ти нови чланови почесто немају везе са књижевношћу, док квалитетни млади гласови остају изван због поетичке и политичке конзервативности чланова комисије, а све више и Друштва у целини. Схватио сам и да је борба за опстанак књижевности - борба са ветрењачама.

Члан УО Васа Павковић у четвртак није желео да јавно коментарише буру у СКД-у, неочекивани останак без првог човека Друштва и оптужбе упућене на његову адресу, већ нам је рекао да ће Одбор у понедељак одржати седницу на којој ће разматрати Перишићеву оставку.

У изјави за наш лист, Перишић истиче и добру сарадњу са члановима УО Владимиром Кецмановићем и Љубицом Арсић, секретаром Бојаном Васићем и уредником Дејаном Симоновићем, и додао да му је жао што није успео да реализује омладински програм "Грозница суботње књижевне вечери" и друштвено-ангажовани циклус "Говори слободно" који је требало да води новинарка и списатељка Оливера Ђурђевић.

- Надам се да ће моја наследница или наследник неке од започетих акција спровести у дело, као што је реализација програма Фонда за помоћ социјално угроженим писцима, који је пре месец дана први пут установљен у СКД-у - каже Перишић.

ПРОПУШТЕНА ШАНСА

НАЖАЛОСТ, оставком Игора Перишића пропуштена је још једна, плашим се и последња шанса да Српско књижевно друштво заузме значајнију позицију у српској култури - рекао је, за "Новости", члан УО СКД Владимир Кецмановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

nisam clan, ali...

17.06.2016. 13:16

Mislim da je ovo neosnovano, nema nijednog argumenta iznetog protiv Vase Pavkovica, osim insinuacija ex predsednika. Ruzno, nezrelo i nepotrebno.

Clan

17.06.2016. 15:06

Nove članove SKD-a bira nezavisna komisija, sve odluke UO donosi većinom glasova. Vasa Pavković je najposvećeniji tumač savremene književnosti unazad više decenija, i ovo je zaista sramno. A izbor Perišića za predsednika je i sam podržao.

Ljut na nepravdu

18.06.2016. 03:15

Gospodin Pavkovic je zaduzio srpsku knjizevnost i kulturu i nije red da se o njemu rdjavo govori, pogotovo sto je nesklon i sticanju novca i privilegija. Neka ga se mladi karijeristi okanu!!!

Jovanka RS BG

18.06.2016. 10:39

Pavkovićevi botovi zaboravljaju da je taj isti Pavković neki dan u prostoru SKD primio takozvanu nagradu ''Kočićevo pero'' iz Banjaluke. Normalno je da se Perišiću to zgadilo. Jer, Pavković stalno govori protiv nagrada kao što su ''Izviiskra Njegoševa'' , ''Pečat vremena'' i druge. A onda on dobije neko ''pero''.On koji je sve ali nije rodoljub Petar Kočić. Pavkovićeva izjava da Kočić i on na sličan način opisuju prirodu, jeste licemerje sa najvecim cinizmom. Bravo, mladi i čisti, Perišiću!