Оставка председника УО Игора Перишића

Б. Ђ.

16. 06. 2016. у 20:43

Бура у Управном одбору српског књижевног друштва због сукоба његових чланова. СКД се претворио у приватно предузеће Васе Павковића

Оставка председника УО Игора Перишића

Први човек СКД Игор Перишић оптужује песника Васу Павковића

САМО четири месеца после именовања за председника Управног одбора Српског књижевног друштва, теоретичар књижевности Игор Перишић у четвртак је поднео оставку на ту функцију. Образлажући такву одлуку, Перишић, за "Новости", каже да је, не размишљајући много, прихватио кандидатуру за место у УО СКД-а, те да је за председника изабран "зато што на гласању нису прошли неки други кандидати који би били више по вољи већине чланова УО":

- Да сам више размишљао, вероватно се не бих ни прихватао обавезе да се уплићем у разноразне интересне зоне за чије је раскринкавање била често потребна детективска инвенција. Углавном, схватио сам да се СКД претворио у приватно предузеће Васе Павковића, да се нови чланови и чланице примају под његовим директним или индиректним утицајем. А ти нови чланови почесто немају везе са књижевношћу, док квалитетни млади гласови остају изван због поетичке и политичке конзервативности чланова комисије, а све више и Друштва у целини. Схватио сам и да је борба за опстанак књижевности - борба са ветрењачама.

Члан УО Васа Павковић у четвртак није желео да јавно коментарише буру у СКД-у, неочекивани останак без првог човека Друштва и оптужбе упућене на његову адресу, већ нам је рекао да ће Одбор у понедељак одржати седницу на којој ће разматрати Перишићеву оставку.

У изјави за наш лист, Перишић истиче и добру сарадњу са члановима УО Владимиром Кецмановићем и Љубицом Арсић, секретаром Бојаном Васићем и уредником Дејаном Симоновићем, и додао да му је жао што није успео да реализује омладински програм "Грозница суботње књижевне вечери" и друштвено-ангажовани циклус "Говори слободно" који је требало да води новинарка и списатељка Оливера Ђурђевић.

- Надам се да ће моја наследница или наследник неке од започетих акција спровести у дело, као што је реализација програма Фонда за помоћ социјално угроженим писцима, који је пре месец дана први пут установљен у СКД-у - каже Перишић.

ПРОПУШТЕНА ШАНСА

НАЖАЛОСТ, оставком Игора Перишића пропуштена је још једна, плашим се и последња шанса да Српско књижевно друштво заузме значајнију позицију у српској култури - рекао је, за "Новости", члан УО СКД Владимир Кецмановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

nisam clan, ali...

17.06.2016. 13:16

Mislim da je ovo neosnovano, nema nijednog argumenta iznetog protiv Vase Pavkovica, osim insinuacija ex predsednika. Ruzno, nezrelo i nepotrebno.

Clan

17.06.2016. 15:06

Nove članove SKD-a bira nezavisna komisija, sve odluke UO donosi većinom glasova. Vasa Pavković je najposvećeniji tumač savremene književnosti unazad više decenija, i ovo je zaista sramno. A izbor Perišića za predsednika je i sam podržao.

Ljut na nepravdu

18.06.2016. 03:15

Gospodin Pavkovic je zaduzio srpsku knjizevnost i kulturu i nije red da se o njemu rdjavo govori, pogotovo sto je nesklon i sticanju novca i privilegija. Neka ga se mladi karijeristi okanu!!!

Jovanka RS BG

18.06.2016. 10:39

Pavkovićevi botovi zaboravljaju da je taj isti Pavković neki dan u prostoru SKD primio takozvanu nagradu ''Kočićevo pero'' iz Banjaluke. Normalno je da se Perišiću to zgadilo. Jer, Pavković stalno govori protiv nagrada kao što su ''Izviiskra Njegoševa'' , ''Pečat vremena'' i druge. A onda on dobije neko ''pero''.On koji je sve ali nije rodoljub Petar Kočić. Pavkovićeva izjava da Kočić i on na sličan način opisuju prirodu, jeste licemerje sa najvecim cinizmom. Bravo, mladi i čisti, Perišiću!