Куста отвара Сајам

Б. Ђ.

21. 10. 2015. у 15:16

У сусрет јубиларној књижевној смотри којај почиње у недељу, 25. октобра. У име почасног госта Русије, присутнима би требало да се обрате руски амбасадор Александар Чепурин и директор Руског дома Надежда Кушченкова.

Куста отвара Сајам

Емир Кустурица

ЈУБИЛАРНИ, 60. међународни сајам књига у Београду отвориће Емир Кустурица, у недељу, 25. октобра, а у име почасног госта Русије, присутнима би, како сазнају "Новости", требало да се обрате руски амбасадор Александар Чепурин и директор Руског дома Надежда Кушченкова.

Одбројавање дана до почетка нове светковине књиге, читања и културе, Одбор сајма је јуче искористио да представи монографију др Ирине Милутиновић о шест деценија трајања ове манифестације. Књига је објављена тројезично - на српском, енглеском и руском језику. У част јубилеја направљен је и филм о историји Сајма књига, у сарадњи са "Филмским новостима".

- Сајам потврђује велики значај које књиге имају у Србији, али Сајам није имао књигу о себи. У овој монографији обрађена је свака година. Занимљиво је видети да су га до 1990. године отварали политичари, а од тада писци - рекао је Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма.

Иако се развој Сајма књига прати од 1956, када је профилисан као традиционална међународна културна манифестација, ова монографија подсећа и да је прва изложба књига у Београду одржана на Ђурђевдан 1893. године.

ЦЕНТАР РЕГИОНА

Београдски сајам је, по речима Владана Вукосављевића, градског секретара за културу, празник књиге, издавача и читалаца:

- Упркос околностима, променама држава, кризи, ратовима, сваке године у октобру Београд је имао величанствену манифестацију и постајао издавачки центар региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Branko

21.10.2015. 20:12

Mislim da sve buduće Sajmove ovakve "narave" treba održati u Rusiji, sa sve prisutnim g.Kusturicom, g-đom Kuščenkovom i naravno g.Čepurinom. Uostalom svi su državljani Zbornjaje, zar ne? Može i g.Asad - i on je spisatelj.