Михалков и Хандке почасни Београђани

А. П.

06. 02. 2015. у 20:00

Михалков и Хандке почасни Београђани

Никита Михалков и Петер Хандке

Власти престонице спремају признање пријатељима Србије. Званични предлог врло брзо ће се наћи на дневном реду Скупштине града

ПРОСЛАВЉЕНИ филмски редитељ Никита Михалков и књижевник Петер Хандке биће највероватније проглашени за почасне грађане Београда - сазнају незванично "Новости".

Према нашим информацијама, у наредним данима требало би да се покрене и званична процедура да се овој двојици великана и осведочених пријатеља српског народа додели велико признање. Како сазнајемо, у власти престонице постоји чврста воља да се Михалкову и Хандкеу на овај начин одужимо и сви су изгледи да ће се званични предлог врло брзо наћи на дневном реду Скупштине града.

- Србију осећам и волим. Паралеле које нас кроз историју вежу су очигледне и важне, део смо словенског света и вечита смо сметња несловенском свету - рекао је недавно за "Новости", гостујући на Кустендорфу, прослављени редитељ.

Аутор култних филмова "Варљиво сунце", "Сибирски берберин", "Урга" чест је и драг гост у Србији. Наклоност према нашој земљи не крије, па је тако неколико пута у разговорима с новинарима из целог света говорио о "српској неправди". Пре две године, накратко је прекинуо снимање филма "Сунчаница" како би дошао на Палићки фестивал и примио признање "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији. На Мећавнику редовно посећује свог "брата по оружју" Емира Кустурицу, током трајања филмског фестивала Кустендорф, а своју љубав према Србији доказао је и прошле јесени, када је у Београду уприличио светску премијеру последњег филма "Сунчаница". Своје последње остварење донео је прошлог месеца и на фестивал на Мокрој Гори.

И велики писац Петер Хандке већ годинама истрајава у љубави према српском народу, упркос притисцима са свих страна.

- Веран сам својим осећањима и увек ћу остати веран Србији. Нема ту никаквих проблема, јер је то природно. Спреман сам и да се свађам ако треба - казао је не тако давно за наш лист.

И то је и доказао много пута.

Иако су га упозоравали да се "заузима за погрешну страну", Хандке је гласно дизао глас против неправде која се наноси Србији, оштро протестовао у време НАТО бомбардовања и наше изолованости од света. Такав став, усамљен али недвосмислен, донео је и праву узбуну у немачким књижевним и политичким круговима када му је 2006. додељена угледна награда "Хајнрих Хајне" коју се, разочаран реакцијом својих колега, одрекао. Прошле године је, прихвативши угледну Ибзенову награду, позоришног Нобела, део високе новчане надокнаде наменио српској деци са Косова.

Због љубави према нашој земљи, Хандке је научио ћирилицу и српски језик. Тако је "упознао" Владислава Петковића Диса, чију је песму "Можда спава" превео на немачки, и рецитовао је на неколико скупова широм Европе.

Велики аустријски писац аутор је педесетак књига. Неке од њих писао је на тему распада Југославије и демонизовања Србије ("Кроз сузе питајући", "Око великог трибунала").

У ДРУШТВУ ПРЕДСЕДНИКА И ДИПЛОМАТА

ОД 19. октобра 1945. до данас, звање почасног грађанина Београда добило је 27 политичара, дипломата и војсковођа, а међу њима су Тито, маршал Фјодор Толбухин, Леонид Брежњев, Николае Чаушеску, Франсоа Митеран...

О додели овог ласкавог признања, којим се не стичу посебна права и обавезе, одлучују одборници Скупштине града, а на предлог Градског већа или најмање 20 одборника.

Према протоколу, особи коме се додељује звање почасни грађанин, уручује се повеља са грбом Београда, а церемонија се организује на свечаној седници Скупштине града, у време обележавања и прослављања Дана Београда.

Последњи добитник звања почасног грађанина престонице је кинески премијер Ли Кећијанг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dimitrije

06.02.2015. 21:19

Hvala vam obojici do neba, srpski andjeli i apostoli. Uvek ste bili uz srbe, po cenu osuda i kleveta. Volim vas celim svojim bicem. Zahvalan je vama srpski narod, verujte. Zelim vam svako dobro i zdravlje vama i vasim najblizima.

Gospodar Zarin

06.02.2015. 21:43

Nadam se da se ova dva velika coveka nece uvrediti kada vide istorijat pocasnih Beogradjana ...

Milica BG

07.02.2015. 10:40

Divna vest!Mihalkov i Handke su zasluzili da budu pocasni gradjani Beograda i drzave Srbije.Srecna sam i ponosna da izuzetni umetnici i ljudi kao sto su oni budu pocasni gradjani mog rodnog grada!