Рада Ђуричин: Лјубав не може умрети

И. ЛОВРИЋ

19. 05. 2013. у 09:09

Рада Ђуричин: Лјубав не може умрети
Позната глумица на Данима Десанке Максимовић, о чувеној песникињи, љубави, представама...
ГЛУМИЦУ Раду Ђуричин срећемо на Мосту љубави у Врњачкој Бањи. У дану посвећеном Десанки Максимовић, са пуно љубави говорила је размишљања наше велике поетесе о животу, смрти, поезији, детињству... Све проткано деловима из њених песама.

Тај догађај Ђуричин Ради, нашој глумачкој громади, посвећен опорукама велике Десанке Максимовић, обележио је протеклу недељу.

- Сва та Десанкина размишљања прибележио је песник Драгомир Брајковић, који ме је својевремено питао да ли бих могла да направим монолог за сценско казивање. Ја сам изабрала оно што ми је од Десанке било најближе.

* Шта издвајате као вама најближе из богатог песникињиног опуса?

- Нјене приче о завичају, родитељима, су блиске причама које бих ја могла исто да испричам. Десанкина приповедања о пролазности, неизбежности одласка са овог света, о родољубљу као бризи за будућност народа су ми врло блиска.

* На мосту смо где се љубав буквално катанцима веже. Да ли вам се чини да је у нашим животима све мање места за љубав?

- Не слажем се са тим да љубави има све мање. Млади осећају потребу да воле и то ће бити увек и заувек.

* И Десанка је много певала о љубави...

- Издвајам њену реченицу која гласи: "Уза сва зла љубав не може умрети".

* У којим представама вас сада можемо гледати?

- Има их доста, посебно сам поносна на представу "Буба у уху" у којој заједно са Николом Симићем, Властом Велисављевићем и Бранком Петрић играм пуне 42 године.

* А којом новом представом ћете нас обрадовати?

- У позоришту "Мадленијанум" 28. и 29. маја биће премијерно изведена кабаре-представа "Хало Београд". То је омаж такође великом човеку Моми Капору. Заједно са мном играју Владимир Рацковић и Владимир Цвејић. На Мому, као ни на Десанку, никада не смемо заборавити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације