Хандке: Србија је најверније огледало света

Никола ЈАНКОВИЋ

07. 10. 2012. у 17:16

Хандке: Србија је најверније огледало света
Ексклузивно - Петер Хандке: За моју епопеју о људскости нема веродостојнијих трагичара од Срба. Свако ће пре или касније сагледати опасне контроверзе данашњег света

Надомак сводова манастира Рача код Бајине Баште, са места одакле је прва генерација српских грађанских писаца за патријархом Чарнојевићем кренула пут фрушкогорских скитова, да будућим поколењима поред народне и црквене ствара писану књижевност, срећемо најзначајнијег савременог писца немачког говорног подручја. Непосредно пре него што ће примити "Рачанску повељу", са Петером Хандкеом разговарамо о свету и Србији, још живој, помало бунтовној, непомиреној и непокореној Србији из које се, по његовом уверењу, најбоље виде опасне контроверзе савремене Европе. Зато не чуди што у разговор "ускачу" Орић, Блер и Ахтисари, па чак ни то што док говоримо о Морави и Косову, гледамо преко Дрине у Републику Српску...

- У Бајиној Башти сам био 1995. године, то је први град у Србији који сам заиста разумео и проживео. Овде сам се осетио као код куће и то усред општег разорног једногласја мржње према Србима. Мени је било само до правде, или макар до отварања врата за могућности додатног промишљања. Исти осећај гајим према Студеници, где сам исте године био са Милорадом Павићем... Волим ја и Београд, али нисам човек метропола.

ХЕРОЈ ЕВРОПЕ * ДА ли вам је досадило да бављење Србијом и Србима плаћате губитком награда и да као најцењенији савремени писац немачког језика постанете мета "новоевропљана"?
- Бавим се ја разним стварима. Био сам у Сребреници, о том ужасном злочину написао сам све што сам желео, као и многи други. Али писао сам и о српским селима у Подрињу. Неки други то нису желели, не желе ни данас. Због тога је Насер Орић сада слободан човек. "Запад" се и даље претвара да не зна ко су овде добри, а ко "лоши момци". Ти на западу Европе су највећи кривци, највећи грешници балканских ратова! Грешници! Питам их, где је Орић сада, да ли је у Тузли? Да ли се крије? Да ли га неки чувају? Да ли се оженио са принцезом из Саудијске Арабије? Можда је у Катару?
Или је председник фудбалског клуба у Кувајту?
Вероватно је на неком лепом месту, обезбеђен у сваком смислу, а шта Европа поручује свом врлом хероју који јој је срце ишчупао?
Можда: "Срећан Божић!"

* Вашу књигу "Моравска ноћ" ускоро ће представити издавач СКЗ. Како су село Породин, Велика Плана и један сплав на реци Морави постали позорница овог романа?

- Обилазио сам ова места уздуж и попреко, памтио пејзаже, седео у задимљеним кафанама, упознавао људе, осетио сам пуно тога, то је оживело моју машту, створио се распон између ствари које познајем и оних о којима је тек требало нешто да научим. Књига се на крају појавила као средњовековна епопеја - смештена у садашње време. Као што је иберијско место Нумансија заједно са Самаркандом последње уточиште у борби против Римљана, данашње координате трагичне епопеје морале су бити Породин, Велика Плана, река Морава...

* Јунаци "Моравске ноћи" су они који су преживели убиство "бивше државе"?

- То је прича о изгубљеним људима Балкана, али и о писцу који се пита како да буде праведан према њима. Једноставна прича о избеглицама, о њиховим путовањима аутобусом на порушена гробља њихових најмилијих, док их чак и деца задојена мржњом засипају камењем... За писца је могуће да Косово и Метохију пресели у то село Породин, јер је књига далеко стварнија од реалности која нам је сервирана.

* Пишете и о мржњи која се брижљиво гаји "на овим просторима". Да ли је нормалан живот овде могућ?

- Шта је уопште нормалан живот? Вероватно, путовање истим тим аутобусом а да вас при томе нико не засипа каменицама зато што је на њему ћирилични натпис. Било би нормално ићи на гробље које није порушено већ је одржавано и сачувано... Истина је, нажалост, да ови људи не налазе гробове, већ рушевине и змијска легла у њима... Али они у тој трагедији и даље носе своју "нормалност" коју им други ускраћују, носе у себи сва људска осећања, понеко још има жељу да се понекад насмеје... Нјихов живот јесте претворен у бескрајну ноћ, али они у њој и даље постоје без обзира на то што зора можда неће сванути. То је моја епопеја нашег времена, слика и прилика света у коме живимо, а ови људи су највећи трагичари и јунаци данашњице.

* Срби су се највише клели у убијену државу, кажњавани су, прогнани су из Хрватске, свет нам отима Косово и Метохију... Овим притисцима одолева Република Српска, има ли она будућност?

- Не могу да одговорим да ли Република Српска има будућност, јер нисам политичар. Али као писац и обичан човек, једно знам: Република Српска већ јесте будућност. Био сам тамо неколико пута, најчешће у Вишеграду, последњи пут пре три године и не могу делити ваша свакодневна искуства. Оно што сада видим и чујем о Републици Српској улива наду, али ни у шта више не могу да се закунем: покушао сам пуних пет минута да будем експерт за Балкан, а сада мрзим свакога ко се као такав представља, а на телевизији их је хрпа. Прави експерти за Балкан су обични људи, њихов глас треба слушати, они знају шта је реалност. Ако будемо играли како "експерти" диригују, "усрећиће" нас баш као и народ у Либији коме су пресудили...

* Србија је увек мало другачија, мало бунтовнија од остатка Европе, шта нас то чини посебнима: православље, закаснели прекид са југословенством, слабашни отпор глобализацији, пркос и инат?

- Ја, Аустријанац нисам ту да вама говорим како Срби себе виде у огледалу, нарочито не "Вечерњим новостима", јер ви јесте то огледало. Све то знате боље од мене. Оно што ја знам, то је да сте и посебни и другачији, због свих разлога које сте набројали. То је добро. Не желите ваљда да се утопите у овом мрачном, глобалном политичком подземљу. Ја сам написао свој еп о људскости, а за то нема бољих јунака од Срба. То што су моји јунаци страдалници које свет упорно не жели да види, за мене није важно. Ја нисам једноставан човек, верујем да нико није, па ће пре или касније свако сагледати опасне контроверзе данашњег света, то политичко подземље...

* Током последње две деценије охрабрили сте велики број младих писаца, нарочито у Србији, да се литературом баве без страха да ће бити проказани и непожељни ако воле сопствени народ, да се одупру "дереализацији" света...

- Сан младог писца да буде интернационални је - будалаштина. Свако има своје окружење, своје снове, своје околности у којима живи. Данас писац са Аљаске пише исту ствар као онај са Фиджија. Српски писац мора бити српски писац. Мора да верује у своја сазнања и осећања, да користи сопствене очи и уши, мозак и душу. То је једино исправно литерарно путовање. Такозвана интернационална литература је попут високе моде: сви носе исто одело. Када листам те књиге, видим да не постоји један Марио Варгас Лјоса, има их на стотине на различитим крајевима света. Лјоса Први, Лјоса Други... Овај парадокс је важан и овако гласи: само сопствени сан може истински пробудити човека из сна!

ЛИТЕРАРНИ ТЕСТАМЕНТ * ВАШ приповедач у "Моравској ноћи" опажа једног дечака, у аутобусу који се креће ка окупираном гробљу. Да ли у њему види свог наследника у писању, да ли је то нека врста вашег литерарног тестамента?
- Мој наследник, настављач? Можда... Моје искуство балканских ратова, помешало се са мојим ранијим, првим југословенским искуством када сам на острву Крк упознао своју прву девојку. Цео живот сам трансформисао у ову књигу, у њу сам укључио и један свој сасвим конкретан сан, имао сам жељу да све то претворим у неку нову реалност.

* Како гледате на екипу политичара која дуго ведри и облачи Европом. Може ли се та политичка слика неким чудесним обртом преокренути?

- Да се неко од њих некада заљубио у Српкињу, било би неке наде... Али Тони Блер је био хендикепиран јер никада није упознао неку лепотицу из Ужица... Данас, после свега, тешко да би имао чак и најмању шансу "да прође". Шалу на страну, нове генерације у Србији, млади људи, најбоље би требало да знају има ли шанси за човечнију и бољу Европу.

* Трудите се да промовишете српску књижевност на немачком говорном подручју. Који писци су вам најдражи?

- Потрудио сам се да преведем једну дивну књигу Милована Данојлића, "Драги мој Петровићу", дело је доживело велики успех у Немачкој. Трудим се да наставим тако са најбољом српском литературом, кроз моју издавачку кућу у Немачкој. За једну од књига Миодрага Павловића сам написао поговор, али не знам колико је дело заиста продрло међу људе, ако изузмемо пасиониране читаоце. То је врхунска литература, као таква, она је данас на периферији друштвених збивања.

* Својевремено сте остали без Нобелове награде, припала је вашој сународници Елфриди Јелинек. Да ли ваше "србовање" може имати везе са тим?

- Зар је нисам ја добио? Штета! Предвиђам да ће следећу Нобелову награду за књижевност добити Лео Меси! Зар није онај Ахтисари, тај дивни анђео, добио награду за мир! Ако мене питате, таквом човеку би било штета дати флашу најјефтиније финске вотке, а камоли награду за било шта.

* Да ли ћете и лично присуствовати промоцију књиге у Београду, 11. октобра?

Нажалост не, због обавеза враћам се раније у Француску, али "Моравска ноћ" вам остаје. СКЗ је то лепо урадила, у лепој опреми, задовољан сам...

ЈЕДИНИ СТРАНАЦ

ПЕТЕР Хандке је "Рачанску повељу" добио 2010. године, али му признање тада није могло бити уручено. То је учињено јуче, у манастиру Рача. Међу великанима, чувар универзалне истине, Аустријанац је једини странац у чијим се рукама нашла повеља. Овим поводом "Фондација рачанска баштина" објавила је "Рачански зборник" у целости посвећен Хандкеу и лауреату из 2011. године, Емиру Кустурици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Simo

07.10.2012. 17:58

Peter Handke je prijatelj kakvog treba zavrediti, a ja nisam siguran da mi zavredjujemo njegovo prijateljstvo. Da prevedemo i objavimo "Moravsku noc" je trebalo vise od dve godine, "Ptice kukavice iz Velike Hoce" iz 2009. jos nisu ni prevedene. "Slucaj Dragoljuba Milanovica" sigurno nece biti ni komentarisan. Niko nije apsolutno kriv i svacija rec mora da se cuje. Peter Handke bi mogao, kao i Arcibald Rajs, mnogo da nam kaze o nama samima, samo kada bi mi malo slusali njega, a ne samo sebe.

Srbenda

07.10.2012. 18:24

@Simo - Peter Handke je izuzetan covek i mogu slobodno reci, da je veci Srbin od mnogih "patriotskih" politicara koji se busaju u prsa uljuljkani u komforu svojih palata, velicani preko svojih medija i evropskih "prijatelja". Handke ipak kao slobodouman covek iznosi svoje objektivno misljenje o ponosnom srpskom narodu i zato ga se zapad odrice ali to ga uopste ne tangira. Lepo covek kaze: "...nove generacije u Srbiji, mladi ljudi, najbolje bi trebalo da znaju ima li šansi za čovečniju i bolju Evropu"

Simke

07.10.2012. 20:16

@Simo - U potpunosti se slazem sa vama. To je jedina osoba sa zapada koja je bila na strani Srba i Srbije i istine. Veliko mu hvala i sve pohvale zasluzuje. Najveci smrad koji je izvestavao sa tih prostora je fridrih ortna isto Austrijanac taj je Srbe u crno zavio njegovim izjavama. Reportaze od Peter Handke su se davale samo u kasnim satima i sto manje da se istine sazna to je hteo zapad . Bilo je prilike kada je Handke sutirao kamere po studiu i kad je rekao Srbija je od istoka do zapada sve je Srbija

moskva

07.10.2012. 21:39

@Simo - peter handke ne iznosi samo svoje objektivno misljenje nego i istinu, a to je ono sto zapad koci. to vam govori da ti sa zapada i amerika ne mogu svoje rodjene ljude gledati ocima ako govore istinu, a onda mozete misliti kakvi su onda tek prema drugima

Dragan Sweden

07.10.2012. 18:54

Neka ga Bog cuva pravi srpski prijatelj.Jaci je od Klintona,Blera, Solane, i svih srpskih neprijatelja.

Milorad

07.10.2012. 19:26

Danojlića su prevele Maša i Jelena Dabić. Verovatno je Handke želeo da se ta knjiga prevede, ali nije precizno naveden u ovom delu teksta.

Damajanti

07.10.2012. 20:04

Handke, je pravi prijatelj, Istinski, jer mi Srbi generalno i nemamo mnogo prijateljja, svi su nas napustili i okrenuli ledja. Jer sto se kaze, godina je sve vise a prijatelja sve manje i manje. Veliko postovanje za gospodina Handkea.

njuska

08.10.2012. 11:09

@Damajanti - Tragedija Srba lezi u narodu, a ne kod njegovih vodja. Kada srpski narod s obje strane Drine shvati da on trpi, a ne vodje koje on bira, onda ce tragedija biti manja.Sve srpske vodje imaju svoje sponzore van srpskog naroda i to naplacuju od samog naroda. Ne znam kada ce narod shvatiti da mu nije poptreban Handke da ga oplakuje i na sljedecem glasanju ne glasati za ljude koji ga kradu, varaju, pljackaju, pljuju po njemu. Pamet u glavu srpski narode, pa ce Vam biti lakse i bez Handkea koji ima p

Miloje

07.10.2012. 20:34

Ne znam šta mi je draže kad pročitam, dal da je Đokovićosvojio neki grend slam ili kada se Peter Handke javi ovakvim intervjuom. I jedno i drugo me nekako učini ponosnim.

kiza

07.10.2012. 20:59

Poštovani gospodine Handke,pišem ovaj komentar da bih Vam se zahvalio na hrabrosti kojom u današnjoj okupiranoj Evropi branite jedan oklevetani i prokaženi narod, moj narod, srpski narod. Nikakve koristi od toga nemate, imate samo štetu. Pišem Vam ovako jer nemam drugog načina. Nikada Vas neću upoznati. Ipak, najlepše Vam hvala. Vi ste Arčibald Rajs Srbije sa kraja XX i početka XXI veka.

moskva

07.10.2012. 21:28

dok je vladao tadic ovaj covek je namerno izgurnut iz zivota srbije, sada je doslo vreme da se to ispravi. jednostavno ovom coveku treba dati isto ono su dobili nasi treneri u grckoj.

majkl

07.10.2012. 22:11

Svaka čast gospodine HANDKE,da je takvih ljudi malo više na oovoj zemlji, verujem da bi ovaj svet drugačije izgledao...

milan

07.10.2012. 23:08

U ime srbskog naroda sa Kosmeta,iz Prizrena ,Orahovca i posebno Velike Hoce zelim da iskazem najvecu dozu zahvalnosti Peteru Handkeu!

Гага

07.10.2012. 23:22

Izuzetno mi je drago da će g. Handke dobiti ovo priznanje. Imam njegovu knjigu iz februara 1992. godine "Jugoslovenski građanski rat i nemačko mešanje u njega" (Der jugoslawische Bürgerkrieg und die deutsche Einmischung in ihn) u kojoj je detaljno opisao kako su to nemci radili uz pomoći Vatikana. U knjizi se spominju i dvojica nemačkih intelekualaca g. Nimic i g. Priskil koji su isto prenosili istinu o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji preko "Saveza protiv oportunizma".

Mihailo Krunić

07.10.2012. 23:47

Biću vrlo kratak u komentaru. Peter Hendke je pre svega čovek. A ko je čovek, taj zna šta je zlo, a šta je dobro. On dobro zna šta je pravda, a šta je nepravda. Šta je istina, a šta je laž. Prijatelj si mi, i ako se lično ne znamo.

brka- jasa tomic

07.10.2012. 23:52

gospodine handke.srpski narod vas voli i zahvaljuje vam na svemu sto ste ucinili za njega a ucinili ste mnogo.

posmatrac iy daleka

08.10.2012. 00:58

@brka- jasa tomic - Covek je ostao ono sto je bio svo vreme. Ljubitelj istine i pravde. Vrlina koje su postaju sve vise mane a manje vrline. Sa izuzetkom Novosti -ni jedan medijum se nije oglasio tim povodom. Mi Srbi mnogo dugujemo gops. Handtkeu, koji ostaje olicenje hrabrosti i morala u danasnjoj svetskoj literaturi. Ma koliko bila zabranjivana izvodjenja njegovih dela. Ubedjen sam da gospodin Handtke oseca intenzivno zahvalnost sedam miliona ljudi.

Maki

08.10.2012. 07:38

Ovom coveku Srbija treba da podigne spomenik na sred Terazija,neka se ostali Nemci stiide.

Dani

08.10.2012. 13:24

@Maki - Ima ih samo 80 miliona koji misle drugacije. Ko je sad tu pametan, on sam ili svi ostali?

MidnighT

08.10.2012. 15:24

@Maki - I Galilej je je bio sam u svojoj teoriji sto se tice zemlje pa ga je pametna vecina spalila,i ko je na kraju ispao pametan?

gale

08.10.2012. 16:44

@Maki - pametan je onaj ko misli svojom glavom a ne tudjom i koji se ne rukovodi parolom "kud sva raja tu i mali mujo". ako to znaci moju propast rado cu poginuti ali necu biti beskicmenjak i kameleon ko ta tvoja većina.

Masu

08.10.2012. 14:55

@drzavnik - Da, da. Naivno, nego sta. Kao sto su naivno, kao jaganjci isli na klanje i punili hercegovacke jame, a na pozive svojih dojucerasnjih komsija katolika i muslimana koji su obukli zelenkaste i crne ustaske uniforme. Govorili su im da im vjeruju, da im se nista nece lose desiti, a onda zica na ruke, pa malj ili kama. Nije bilo bitno jesu li stari, mladi, djeca, zene...Bitno je da su bili pravoslavni Srbi.

Mihailo Krunić

08.10.2012. 14:58

@drzavnik - Zagrebčanko, ja neću da vas vređam, ali prvo razmislite gde i u kom slučaju može da se koristi uzraz "parodija"?

dijaspora

08.10.2012. 09:47

"Ono što ja znam, to je da ste i posebni i drugačiji, zbog svih razloga koje ste nabrojali. To je dobro. Ne želite valjda da se utopite u ovom mračnom, globalnom političkom podzemlju." - bravo na ovoj rečenici. Svaka čast čoveku!

Bazooka Joe

08.10.2012. 15:11

@dijaspora - Nema veceg politickog i kriminalnog podrucja od Balkanskog. To nas uveravaju svi ovi nasi politicari, Sarici, Bojovici, Arkanovci, Frenkijevci i njima slicni.

Krle

08.10.2012. 09:48

Covek vidi ko vuce konce u svetu i gde to vodi. Nazalost, vidi daleko vise od prosecnog evropljanina.

Hans Kloss

08.10.2012. 10:10

Kada god pročitamo šta on kaže ili vidim šta Emir pokaže, uvek mi lakne i ponovo se uverim da nisam niti nastran niti lud. U crnim vremenima takva luča je spasenje.

drzavnik

08.10.2012. 10:30

@Hans Kloss - Hanssssss @ Cijelom svijetu "odlakne" kada vidi tko vas podrzava. Ha, ha, ha....

Goran

08.10.2012. 11:26

@Hans Kloss - Nekaze se Drzavnik, bitango, nego Poglavnik.Ti znaci trebas promijeniti pseudonim ; ako hoces sacuvati bar kakvu koherentnost.

Radovan

08.10.2012. 17:09

@Hans Kloss - Gresis Gorane.Izmislili su oni drugu rec za to,Vrhovnik.Misle da im to zvuci manje fasisticki.

nesa

08.10.2012. 11:20

Da nije bilo novosti dolazak Handkea bi prosao nezapazeno. Neshvatljivo je to dirigovanje medijima u kojima ovu vest nemozete procitati. Srecom, pa je gos.Handke obilazio gradove srbije zaobisavsi Beograd,jer je tek u njima osetio prave vrednosti srpskog coveka. Gradjani srbije samo ocekuju ravnopravan tretman,u svemu,pa i u tome da cujemo i druga misljenja, a ne samo ona koja nam govore o uslovima. Cestitam i zahvaljujem NOVOSTI-ma na objavljenom clanku.

Miroslav

08.10.2012. 12:50

To politicko podzemlje nemora da trazi po svetu,verovatno ga ima,ali kada je vec bio tu u Srbiji,zar ga nije video ima ga na svakom cosku.Samo odvlaci paznju Srbima od glavne teme-propadanje po svakom pitanju.Malo im dize repove,kao- mi napaceni i herojski narod, a svi nas mrze a mi tako dobri,i lepo vaspitani,vredni, posteni,evo i Austrijanac tako pise.-tragikomicno.

Realan

08.10.2012. 13:58

@Miroslav - Srbi su do 2. svetskog rata bili jedan od najcenjenijih naroda Evrope. I neprijatelji su nas postovali. A danas nas svi mrze zato sto igraju po koncima fasisticke Amerike i od nacisma nikad ociscene Nemacke. Ameri satanizuju svakog u cijem regionu imaju neki ekonomski interes, i to uvek po istom receptu, koji tebi Miroslave, ocigledno ne dopire do mozga. Hitler nije dosao pucem na vlast, Nemci su ga izabrali na izborima, i posle godinama fanaticno podrzavali ! I danas nas ti nacisti ucenjuju !

Bazooka Joe

08.10.2012. 15:09

@Miroslav - ."...Hitler nije dosao pucem na vlast, Nemci su ga izabrali na izborima, i posle godinama fanaticno podrzavali ! I danas nas ti nacisti ucenjuju.."isto vazi za Milosevica i Srbiju.Danas, ti isti Milosevicevci nas uce, da je zapravo, Svet grozan a jedino mi (oni) u pravu.

AcaL

09.10.2012. 08:02

@Miroslav - @Bazooka 1.A zar ("svet") nije grozan, licemjeran,prevtrljiv i nedosledan i pokvaren? 2. Zar Srbija nije dovoljno propatila, ispastala, izvinjavala se, davala, mijenjala se i pustala, čak nešto i okajala? Daj molim te, sjedite u kući i pljujete po onom što vam je najblize..

petar

09.10.2012. 09:54

@Miroslav - Ordinarna je glupost porediti Miloševića i Hitlera. Tragični građanski rat u jednoj bivšoj zemlji i svetski rat. Mnogo više ima smisla porediti Klintona ili Buša sa Hitletrom.

Marijana Buzancic

08.10.2012. 13:20

Slažem se da nije'' Večernjih..'' ne bismo čuli za ovog iskrenog prijateljavelikog intelektualca , poput A .Rajsa, da dolazi u Srbiju. Ja mu se divim i čitam i kupujem njegove knjige Da li će doći na Sajam knjiga 2o12.?s poštovanjem marjana

sloba

08.10.2012. 16:16

Herr Handke, Sie sind ein guter Mensch! Hvala za sve dobro što ste učinili za naš narod!

kondor

08.10.2012. 19:12

Zagrebcanko , ako si zagrebcanka u sto ja 100% sumnjam ti nemas veze sa Zagrebom . Kako mozes jedan narod da nazoves ludim , sto mislis da su tvoji hrvati pametniji , ako si hrvatica u sto isto 100% sumnjam . Ne znam da li si musko ili zensko , kada bi znao koga si pola napisao bi ti jedan malo lepsi komentar o tvojim hrvatima. Za meni ti se jedan provokator na ovim stranicama .