Рвање идеалан спорт за малишане

М. Д.

16. 07. 2015. у 10:15

Рвање је идеалан спорт за децу. Истина, није популарно као фудбал или тенис, али реч је о базичном спорту који у себи садржи елементе гимнастике и акробатике, па развија све групе мишића подједнак

Рвање идеалан спорт за малишане

Упркос предрасудама које га прате, рвање је по мишљењу стручњака идеалан спорт за децу. Истина, није популарно као фудбал или тенис, али реч је о базичном спорту који у себи садржи елементе гимнастике и акробатике, па развија све групе мишића подједнако.

Тренирају га и дечаци и девојчице, од оних који нису прославили ни пети рођендан, до тинејџера, открива нам Зоран Спасојевић из рвачког клуба "Железничар".

- Доња граница се померила, некад су клинци почињали да тренирају са 7,8 година, данас проходају на струњачи. Опет, неко дође са 15 година. Било је чак и освајача медаља који су касно кренули да тренирају. Рвање развија равнотежу, исправља држање, гради тело тако да касније може да се оде и на неки други спорт. Све је више девојчица у рвању које, насупрот, стереотипима, нису мушкобањасте - открива Спасојевић.

То није једина заблуда која прати рвање. Многи верују да је реч о небезбедном спорту, што није тачно, примећује наш саговорник истичући да има чак мање повреда неко у фудбалу.

- Рвање јесте контактни спорт, али није насилан. Доста је укључена стратегија, мора да се размишља, па се противник добија и на памет и добру технику, а не само на снагу. Предрасуда је и да ће дете бити агресивно ако га упишете на рвање. Напротив, каналисаће своју енергију и развиће се не само у физичком, већ и у психичком смислу. Јер, кад ради захвате са спаринг партнером, мора да га чува да га не би повредио. Они нису противници већ партнери. Тако се код детета развија осећај бриге о другима - истиче Спасојевић.

Наш саговорник подсећа да у Србији постоји стогодишња традиција рвања. Некада, за време СФРЈ, радио се грчко-римски стил, док се последњих година у клубовима интензивно развија слободни. Разлика је у том што се грчко-римски стил ради до појаса, а у слободном, захвати се изводе и ниже од струка. И мада код нас овај спорт није заступљен као у Америци или у Русији, Србија остварује изузетне резултате.

- Србија има шампионе у рвању што је мало познато. Али, не мора свако дете да буде освајач медаља јер оне нису једино огледало доброг спортисте. Спорт треба да васпитава и усмерава дете кроз живот. А рвање те тера да победиш страхове и да не одустајеш. То је вечита борба са самим собом - закључује наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Radovan

16.07.2015. 11:41

Odlican sport za razvijanje celog tela, cekam da malisa napuni 5 godina pa da krene lagano.