Рвање идеалан спорт за малишане

М. Д.

16. 07. 2015. у 10:15

Рвање идеалан спорт за малишане
Рвање је идеалан спорт за децу. Истина, није популарно као фудбал или тенис, али реч је о базичном спорту који у себи садржи елементе гимнастике и акробатике, па развија све групе мишића подједнак

Упркос предрасудама које га прате, рвање је по мишљењу стручњака идеалан спорт за децу. Истина, није популарно као фудбал или тенис, али реч је о базичном спорту који у себи садржи елементе гимнастике и акробатике, па развија све групе мишића подједнако.

Тренирају га и дечаци и девојчице, од оних који нису прославили ни пети рођендан, до тинејџера, открива нам Зоран Спасојевић из рвачког клуба "Железничар".

- Доња граница се померила, некад су клинци почињали да тренирају са 7,8 година, данас проходају на струњачи. Опет, неко дође са 15 година. Било је чак и освајача медаља који су касно кренули да тренирају. Рвање развија равнотежу, исправља држање, гради тело тако да касније може да се оде и на неки други спорт. Све је више девојчица у рвању које, насупрот, стереотипима, нису мушкобањасте - открива Спасојевић.

То није једина заблуда која прати рвање. Многи верују да је реч о небезбедном спорту, што није тачно, примећује наш саговорник истичући да има чак мање повреда неко у фудбалу.

- Рвање јесте контактни спорт, али није насилан. Доста је укључена стратегија, мора да се размишља, па се противник добија и на памет и добру технику, а не само на снагу. Предрасуда је и да ће дете бити агресивно ако га упишете на рвање. Напротив, каналисаће своју енергију и развиће се не само у физичком, већ и у психичком смислу. Јер, кад ради захвате са спаринг партнером, мора да га чува да га не би повредио. Они нису противници већ партнери. Тако се код детета развија осећај бриге о другима - истиче Спасојевић.

Наш саговорник подсећа да у Србији постоји стогодишња традиција рвања. Некада, за време СФРЈ, радио се грчко-римски стил, док се последњих година у клубовима интензивно развија слободни. Разлика је у том што се грчко-римски стил ради до појаса, а у слободном, захвати се изводе и ниже од струка. И мада код нас овај спорт није заступљен као у Америци или у Русији, Србија остварује изузетне резултате.

- Србија има шампионе у рвању што је мало познато. Али, не мора свако дете да буде освајач медаља јер оне нису једино огледало доброг спортисте. Спорт треба да васпитава и усмерава дете кроз живот. А рвање те тера да победиш страхове и да не одустајеш. То је вечита борба са самим собом - закључује наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Radovan

16.07.2015. 11:41

Odlican sport za razvijanje celog tela, cekam da malisa napuni 5 godina pa da krene lagano.