Весић: Београд добија спомен-шуму као знак сећања на жртве вируса корона

NovostiOnline

09. 05. 2020. у 21:29

Град Београд ће, по завршетку епидемије вируса корона, у неком од постојећих београдских паркова направити спомен-шуму у знак сећања на жртве овог вируса

Весић: Београд добија спомен-шуму као знак сећања на жртве вируса корона

Фото П. Митић

Град Београд ће, по завршетку епидемије вируса корона, у неком од постојећих београдских паркова направити спомен-шуму у знак сећања на жртве овог вируса, изјавио је за Телевизију „Пинк” заменик градоначелника Београда Горан Весић. Како је појаснио, у спомен-шуми ће бити посађена стабла, тачно онолико колико је било жртава вируса корона у Србији.

– На тај начин ћемо се сећати свих људи који су преминули, али ћемо се сећати и херојске борбе коју је водила држава, као и здравствени систем и друге службе, полиција, војска, комуналне службе и грађани који су чинили добра дела. Сећаћемо се овог времена када смо, на жалост имали жртве, али смо захваљујући озбиљном приступу државе спасили хиљаде живота и успели да будемо држава са много мање жртава – појаснио је Весић.


Весић је захвалио новинару Младену Мијатовићу који је ову идеју предложио Скупштини града.


– Хвала на тој идеји, а ми ћемо наћи начин да је реализујемо – додао је Весић.

Говорећи о реконструкцији Савског трга Весић је рекао да је у том делу града потпуно промењен начин на који ће тај део функционисати.


– Ту се прави највећи пешачки трг у Београду. Површина ће бити око 12.000 метара квадратних, а по ободима ће ићи трамвајски, аутобуски и аутомобилски саобраћај. Успели смо да пустимо део за аутомобилски и аутобуски саобраћај, као и за трамвајски из правца Карађорђеве ка Немањиној. Тако да сада када долазите са Старог трамвајског моста можете да скренете десно, што није било могуће до данас, и да без проблема идете према Немањиној. Кренули су поново и трамваји 6, 7, 9 и 14 и обновљена је трамвајска линија 12 – истакао је Весић.


Према његовим речима, у наредних месец до два дана ће бити пуштен трамвајски саобраћај из правца Савске ка Немањиној, као и аутомобилски саобраћај.


-Прво ће, наредних дана, кренути аутобуски саобраћај, а по завршетку измештања канализационе црпне станице, саобраћај ће ићи по ободима. У средини ће бити највећи прешчки трг у Београду, ту се ускоро сади и нових 250 стабала, а у средини ће бити споменик Стефану Немањи, висине 23 метра. Он се подиже на предлог председника Александра Вучића. Тај крај ће са исељењем аутобуске станице и реновираном железничком станицом добити потпуно другачији изглед – закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Rema

11.05.2020. 17:27

a predlog da se spomenik stafana nemanje stavi kod hrama na mestu karađorđa a isti postavi kod železničke gde i počinje karađorđeva ulica