После празника наставак радова у Џорџа Вашингтона, машине крећу ка Француској

С. Б. Милошевић

четвртак, 16. 04. 2020. у 15:46

После празника наставак радова у Џорџа Вашингтона, машине крећу ка Француској

Део саобраћајнице на Старом граду Фото П. Милошевић

"Копају" од Дринчићеве до Цркве Александра Невског
РАДОВИ на реконструкцији Улице Џорџа Вашингтона биће настављени следеће недеље, после Ускрса. Радиће се деоница од Дринчићеве до Француске испред Цркве Алкександра Невског, а према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића, план је да буде завршена до 15. јуна.

- Обнова ове саобраћајнице се наставља, а део од Бајлонијеве пијаце до Француске радићемо од друге половине априла, па до прве половине јуна. Од 15. јуна до 15. јула правимо паузу, пошто очекујемо да ће на улицама бити велике гужве, и тада ће радници моћи да оду на одмор. А затим, од 15. јула настављамо са обновом последње деонице, од Француске улице до Калемегдана.

Како каже наш саговорник, почеће и уређење пјацете на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве, где ће бити постављена склуптура Јернеја Копитара. Рад на платоу трајаће око месец и по дана.

За две недеље, према Стојчићевим речима, биће настављени радови и на простору иза зграде градске управе где ће бити парк посвећен Раши Попову.

У припреми су и нови пројекти попут реконструкције улица Палмотићеве и Страхињића Бана, као и осам пјацета широм града пре свега на Врачару и Старом граду. Ради се и на припреми обнова 20 мањих тргова у приградским општинама, на изградњи пијаце, гараже и трга на Бајлонијевој и Каленић пијаци, као и на Бановом брду.

Због ванредног стања, како главни урбаниста наводи, на градилиштима је око 20 до 30 одсто радника мање. Ипак, то је довољан број људи како би она функционисала.


ПОКЛОН ЉУБЉАНЕ

СПОМЕНИК словеначком лингвисти и слависти Јернеју Копитару подиже се на основу међународног реципроцитета, пошто је у Љубљани постављен споменик реформатору српског језика и аутору првог српског речника Вуку Караџићу.

Ово обележје биће поклон града Љубљане, а поставља се у знак сећања на пријатељство и сарадњу Караџића и Копитара који су почетком 19. века допринели развоју српског и словеначког језика.