Две нове линије БГ воза, које грађане Лазаревца и Барајева директно повезују са центром Београда, пуштене су данас у саобраћај, а у питању су линије Лазаревац-Овча-Лазаревац и Лазаревац-Ресник-Лазаревац.


Тим поводом, представници града Београда провозали су се БГ возом од центра града до Лазаревца, за шта је, према речима заменика градоначелника Горана Весића, од данас потребно 63 минута.


Он је истакао да је данас велики дан јер је обезбеђена брза и квалитетна веза грађана Барајева и Лазаревца са центром Београда.


"Путовање од центра Лазаревца до Вуковог споменика трајаће тачно 63 минута, а од центра Лазаревца до БАС-ове станице се путује 80 минута, под условом да није саобраћајни шпиц. Обезбедили смо шест полазака дневно радним данима, викендом четири поласка, а уведене су две нове линије, Лазаревц-Овча-Лазаревац и Лазаревац-Ресник-Лазаревац", појаснио је Весић.


Навео је да ће БГ воз радним данима полазити из Лазаревца у 6.08, 7.49, 11.08, 14, 16.50 и 18.40, а ка Лазаревцу у 04.47, 6.30, 7.50, 12.30, 14.50 и 17.40.


Фото: П. Митић


"Ово омогућава да грађани Лазаревца и Барајева живе у уређеном граду, да имају обезбеђен превоз до центра града. Ово значи да Београд постаје права престоница, а то не може бити док се не обезбеди квалитена саобраћајна веза за све грађане Београда, без обзира у ком делу града живе", истакао је Весић.


Навео је да је уведена и кружна аутобуска линија од железничке до аутобуске станице у Лазаревцу, дужине око 2,5 километра, што омогућава грађанима да лакше дођу до БГ воза.


Сада, каже Весић, има више од 170 километара трасе БГ воза, док је, како је додао, пре 2013. године било око 20 километара.


"Наша главна линија БГ воза, која иде од Батајнице до Београд центра и Овче нажалост тренутно саобраћа на сваких 60 минута због ремонта пруге. Када се заврши ремонт 2021. године она ће се вратити на стари режим, односно на 10 минута у вршном часу, а 20 ван њега. Поред тога, отворили смо линију Београд центар - Ресник, од 1. септембра спојили смо Младеновац и Сопот с Београдом, тако да је од данас већи део приградских општина повезан БГ возом", рекао је Весић.


Он је истакао да су планови садашње градске власти за ширење линија БГ воза веома амбициозни.


Фото: П. Митић


"То је лака градска железница која ће радити независно од метроа, али ће једног дана заједно чинити јединствен систем. Следећа линија, која подразумева и градњу пруге, биће Макиш-Раковица-Карабурма дужине 14 километара, а онда следи изградња линије од Новог Београда према Сурчину која ће бити продужена до Обреновца", рекао је Весић.


Навео је да ће, када то буде завршено, све приградске општине, изузев Гроцке, бити повезане линијама лаке градске железнице са центром града.


Прочитајте још: БГ воз иде до Лазаревца: Житељи приградске општине ће имати могућност да железницом брже дођу до центра


"Ова пруга није направљена јуче. Она постоји овде деценијама и раније је неко могао да БГ возом споји неке од приградских општина. Зато сам посебно поносан јер на овај начин показујемо колико су нам важни грађани Београда без обзира у ком год делу града да живе. Важан нам је и комфор грађана", рекао је Весић и позвао грађане да користе БГ воз јер је брз, јефтин и квалитетан превоз.


Главни урбаниста Београда Марко Стојчић изразио је задовољство због пуштања у рад нових линија БГ воза, јер је, како је истакао, за развој приградских општина важна добра саобраћајна веза са центром града.


"Отварамо линију до Лазаревца, што значи да грађани Лазаревца у реалном року могу да стигну до центра Београда. Ускоро ће бити отворен и аутопут од Сурчина до Обреновца, што је још један показатељ да исто треирамо све грађане Београда", рекао је Стојчић.


Навео је да је у плану и изградња око 15 тргова и јавних простора у приградским општинама, који ће, додао је, бити изграђени под истим критеријумима као што се то ради у центру Београда.


Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић је захвалио заменику градоначелника због увођења нове линије БГ воза јер је то, како је истакао, било потребно грађанима те општине.


Фото: П. Митић


"Председник општине Барајево и ја смо покренули иницијативу, на захтев грађана, да се уведе ова линија. Ово је велики дан за Лазаревчане јер многи од њих често иду у Београд, а оно што је наважније, грађани Лазаревца су на овај начин једнако третирани као и грађани централних градских општина", додао је Синђелић.


Председник општине Барајево Слободан Адамовић рекао је да отварање нових линија Бг воза много значи грађанима Барајева, али и Лазаревца.


"Надам се да ћемо коначно реализовати идеју да Барајево и Лазаревац више не буду крај Београда, већ његов почетак, а ово је свакако пут ка томе", рекао је Адамовић.


Он је захвалио заменику градоначелника без чијег се, како је истакао, великог ангажовања ово не би брзо реализовало.