Ваздух од доброг до - загађеног

А. ВОЈИНОВИЋ

23. 10. 2019. у 10:15

Ваздух од доброг до - загађеног

Фото: Н. Скендерија

Упркос високим температурама и сунчаном времену, у престоници се јављају магла и смог. Тренутно осцилирамо између добар, загађен и прихватљив ваздух - кажу стручњаци из ГЗЗЈЗ
КВАЛИТЕТ ваздуха у престоници у претходних неколико дана није завидног квалитета, тачније загађен је. На небу се примећује магла током читавог дана, а увече се осећа смог. Уобичајени разлог за ову појаву, почетак грејне сезоне, тешко је прихватљив, мада стручњаци као један од разлога загађености наводе управо почетак рада индивидуалних ложишта ноћу.
У Градском заводу за јавно здравље за "Новости" кажу да је ваздух у Београду загађен, али да ситуација није алармантна, као и да нису у питању екстремно високе концентрације, које захтевају краћи боравак напољу.

- Грађани су због хладнијих ноћи почели да користе индивидуална ложишта која представљају највећи извор загађујућих материја на територији Београда, и то утиче на квалитет ваздуха - објашњава за наш лист Андреј Шоштарић, доктор хемијских наука из ГЗЗЈЗ. - Поред тога, висок је ваздушни притисак, нема ветра, па се загађујуће материје задржавају у нижим слојевима атмосфере, долази до пораста њихове концентрације и нарушава се квалитет ваздуха.

Екипе из Градског завода за јавно здравље свакодневно контролишу квалитет ваздуха на 30 мерних места, од чега су десет аутоматске мерне станице. Затим, добијене податке обрађују и објављују на интернет-страници www.beoeko.com. Сви заинтересовани суграђани на овом сајту могу се информисати о загађењу. Постоји пет различитих категорија ваздуха, а то су одличан, добар, прихватљив, загађен и јако загађен.

Прочитајте још. Београд гуше магла и смог иако је лепо време, стручњаци открили кривце

- Тренутно осцилирамо између добар, прихватљив и загађен ваздух - каже Андреј Шоштарић. - Подаци од претходног сата обрађују се и на основу тога оцењује се квалитет ваздуха и издају се здравствене препоруке.

ПРЕПОРУКЕ ЛЕКАРА
ПРЕМА подацима са сајта www.beoeko.com јуче у 17.00 квалитет ваздуха у Београду био је прихватљив. Међу здравственим препорукама наводи се да се може боравити напољу, али да се морају пратити евентуални симптоми као што су кашаљ, отежано дисање, лупање срца и неуобичајени осећај умора код особа са обољењем срца. Ако се јаве, препорука је да се смање напорне активности у спољашњој средини, а уколико се задрже, особа се мора обратити лекару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације