Музеј аутомобила у гаражи МУП

Б. Б.

понедељак, 09. 09. 2019. у 12:46

Музеј аутомобила у гаражи МУП

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо и заменик градоначелника / Фото П. Митић

Горан Весић најавио измештање олдтајмера испод Бранковог моста. Када се среди некадашња гаража савезних органа, у њу ће се уселити Музеј аутомобила и Музеј МУП-а Србије

ПОЧЕТКОМ следеће године ће почети сређивање некадашње гараже савезних органа испод Бранковог моста, где ће се налазити нови Музеј аутомобила и Музеј МУП-а Србије, најавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда на обележавању 80 година од чувене београдске аутомобилске трке око Калемегдана. Весић је открио да је идеја Града да се обнови трка старих аутомобила на истом потезу, а како је истакао, први корак ка том циљу биће враћање коцке и Париској и Улици Тадеуша Кошћушког, каква је и била некада.

Годишњица трке, на којој је 3. септембра 1939. победио чувени италијански возач Тацио Нуволари, обележена је у Музеју аутомобила и уз присуствo амбасадора Италије у Србији Карла Ло Каша. Весић је истакао да је трка на Калемегдану један од најлепших догађаја који се десио у 20. веку у Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДЕФИЛЕ ОЛДТАЈМЕРА: Краљев трофеј опет провозали Калемегданом

- Ова трка, која је организована поводом рођендана тадашњег престолонаследника, краљевића Петра II Карађорђевића, јединствена је у свету аутомобилизма и карактеристична јер је почела у миру, а завршила се у рату - рекао је Весић. - Трка је почела у 14 сати, а Немачка је у 14.30 објавила рат Великој Британији и Француској. Испоставило се да је то једина трка која се одржала током Другог светског рата. Скоро трећина становништва тадашњег Београда присуствовала је трци, а занимљива је и по томе што је то последњи "гран при" који је освојио највећи возач свих времена Тацио Нуволари.

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо поздравио је иницијативу да се после 80 година Трофеј "Формуле 1" врати у Србију. Он је истакао да је 2019. година важна и због тога што се прославља 140 година дипломатских односа између Србије и Италије, као и 10 година стратешког партнерства ове две земље.


ЗАХВАЛНОСТ

Директор компаније Motor Heritage Ђорђо Адријано истакао је да је са својим сарадницима успео да да допринос овој иницијативи да се организује овај догађај на опште задовољство свих. У знак сећања и захвалности Ђорђо Адријано, директор Motor Heritage, Весићу је поклонио кравату са мотивима трке од пре 80 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације