БЕОГРАЂАНКА Мирјана Г. (33) признала је у среду на саслушању у Вишем тужилаштву да је своју тек рођену бебу у понедељак бацила у контејнер испред зграде у Жаркову где живи. Она, међутим, није изнела детаље о свим околностима и зашто је то учинила, а тужилац је предложио да јој се одреди притвор. У овом случају тек следи саслушавање сведока и вештачења, као и одлука о квалификацији кривичног дела, у складу са резултатима истраге.

Прочитајте још: Мајка признала да је оставила бебу у контејнеру, одређен јој притвор

Мирјани Г. одређен је притвор до 30 дана, јер је за кривично дело за које се терети запрећена казна већа од 10 година затвора и јер је само кривично дело узнемирило јавност, што може угрозити вођење кривичног поступка.

Вештачења која следе требало би да покажу да ли је Мирјана била свесна својих поступака и услед чега је донела одлуку да остави дете у контејнеру, као и када је беба рођена. Њој се, засада, на терет ставља кривично дело тешко убиство у покушају.

Према последњим незваничним информацијама, сумња се да је жена родила дете сама, без лекарске помоћи. Потом је, наводно, дечака ставила у кесу и однела до контејнера испред зграде у којој живи са оцем и седмогодишњим сином, кога је добила у ранијој вези. Бебу је у понедељак пронашао пензионер Слободан Цветковић, док је шетао свог пса. Новорођенче је потом смештено у болницу у Тиршовој.

Он је у стабилном здравственом стању, и сви витални параметри су му у границама нормале, речено је у среду "Новостима" у Универзитетској дечјој клиници.

Прочитајте још: ДРАМА ДЕЧАКА КОЈИ ЈЕ ПРОНАЂЕН У КОНТЕЈНЕРУ: Мајку привели, јавио се отац одбачене бебе

- Сви прегледи и анализе које смо урадили у претходна три дана, од када је беба довезена код нас, показују да је здрава и витална - кажу у "Тиршовој".

Дечак се налази на одељењу неонатологије, а лекари из "Тиршове" потврђују да за време од када је на опсервацији у овој клиници, није имао никаквих здравствених проблема.

Малишан ће остати у "Тиршовој" до завршетка поступка који је почела социјална служба, односно до доношења одлуке о његовом збрињавању, речено нам је у среду у овој клиници.

У кривичном поступку који се води против његове мајке, у дечаково име биће одређен и пуномоћник, који ће водити рачуна о његовим интересима.

Фото Фејсбук


Подсетимо, тек рођена беба, свега неколико сати откако је дошла на свет, још са пупчаном врпцом и постељицом, пронађена је у понедељак ујутру у контејнеру у Улици проте Милорада Павловића у београдском насељу Жарково. Слободан Цветковић за "Новости" је испричао како је из контејнера чуо звуке, а у први мах је посмислио да је реч о некој животињи.

Након што је беба пронађена, у току дана полиција је привела мајку, коју је пријавила једна познаница. Жена је посумњала да је реч о њој, када је у медијима видела слику зграде. Мирјана се, према речима пријатељице упућене у породичне односе, сама породила у осмом месецу трудноће. Стомак је крила од свих, укључујући и колеге из рибарнице, а и свом дечку, оцу бебе, рекла је, наводно, да је абортирала и нису били у контакту месецима.


ПОМОЋ "ХАЛО БЕБЕ"

СЛУЖБА "Хало беба", која ради при Заводу за јавно здравље у Београду, може да пружи помоћ породицама које се суочавају са психолошким променама које се јављају са доласком бебе на свет, како се случајеви остављених беба, попут оне у Жаркову, не би поновили, рекао је први човек главног града Зоран Радојичић.

Када се неко обрати телефонском саветовалишту, "Хало беба" има посебан однос преко својих патронажних служби са онима који имају психосоцијалне проблеме. Контактирају потом са Центром за социјални рад и успостављају комуникацију са тим породицама и децом.