Хитна санација на Тврђави

С. В.

06. 08. 2019. у 11:58

Почели конзерваторски радови због оштећења Зиндан капије и Јакшићеве куле на Калемегдану. "Београдска тврђава": Завршетак рестаурације очекује се за месец дана

Хитна санација на Тврђави

Пројекат је израдио Завод за заштиту споменика / Фото В. Данилов

У НАРЕДНИХ месец дана, бедем код Јакшићеве куле на Калемегдану и Зиндан капија добиће нови сјај, јер су тренутно у току конзерваторско-рестаураторски радови због оштећења која су настала у последњих неколико година. Како су саопштили из ЈП "Београдска тврђава", циљ ових хитних интервенција је очување културног добра, али и безбедност посетилаца.

Зид код улаза у просторију лучног бедема Зиндан капије, који се налази на главној пешачкој траси ка Доњем граду и црквама, у веома је лошем стању. Лице бедема је девастирано, а на појединим местима зид се обрушио, па је овде постављена скела из безбедносних разлога, која ће бити склоњена по окончању санације.

- Због оштећења на бедему код Јакшићеве куле, неопходна је његова рестаурација, а тренутно су у току припремни радови, у оквиру којих је урађен прилазни пут како би се обезбедила локација - кажу у овом предузећу. - Радови се обављају према пројекту Завода за заштиту споменика културе Београда, и уз њихов конзерваторски надзор. Завршетак се очекује до краја августа.

Припремни радови изводе се уз сагласност Археолошког института, а неопходни су како би се на најбезбеднији начин пришло бедему, поставила заштитна скела и осигурала безбедност како посетилаца тако и самог бедема Београдске тврђаве.


БАСТАЋ ПРЕКИДА

ПРЕДСЕДНИК Општине Стари град Марко Бастаћ јуче је, са својим сарадницима, прекинуо радове на Калемегдану. Бастаћ је исто урадио и у суботу, када је у Доњем граду онемогућио радницима да наставе посао багером.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bonaparta

06.08.2019. 12:36

Dobro da li u ovoj drzavi postoji policija i zakon koji treba primeniti?? Do kada ce neke svojeglave budale da ometaju radove? Sta treba zid da padne i nekog ubije da bi zarad sitnih politickih poena koje skupljaju pojedine iskompleksirane licnosti nesto pokazali sebi. Postavi znak zabranjenog pristupa nezaposlenima i kada uđe u takav prostor uhapsi. Optuži za pokušaj krađe i ometanja radova, pa nek dokazuje na sudu šta mu je bila namera.

MatijaBG

07.08.2019. 15:48

@Bonaparta - Da postoji, onda bi pohapsila one koji su posekli više od 300 stabala, od Kalemegdana, Ušća, do Košutnjaka!