ПОСЛЕДЊИХ годину дана широм Сурчина почели су на приватним парцелама да ничу паркинзи! Власници кућа и великих дворишта у овом делу Београда, махом у непосредној близини Аеродрома "Никола Тесла", ослушкивали су потребе путника, те су направили бизнис и понудили чување аутомобила по приступачним ценама током путовања.

На потезу од Аеродрома ка граду, како смо сазнали, приватних паркинга има десетак, али се граде нови. Први је отворен пре осам година, онда је пре три године отворено неколико, али од прошле године, ова делатност незаустављиво се шири Сурчином. Углавном су регистровани у Агенцији за привредне регистре као услужно наплаћивање паркинга. Према речима власника, то им је додатни посао, па су тако међу њима лекари, економисти и други стручњаци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Линија 26 мења трасу

- Услуга паркирања на приватним паркинзима неколико је пута јефтинија од оне коју пружају на Аеродрому - каже нам један од власника паркиралишта Милан Рибић. - Оно што ми пружамо јесте одговорност уколико се нешто аутомобилима догоди, зато и улажемо у надстрешнице да кола заштитимо од падавина, а имамо и видео-надзор, обезбеђење. Такође, ми станујемо у кући у оквиру које је плац, па нам зато људи и верују.

Према речима нашег саговорника, они који одлуче да пре путовања авионом оставе аутомобил, најчешће резервишу од шест до 12 дана, колико углавном трају летњи аранжмани. Цене се разликују од паркинга до паркинга, али крећу се око 400 динара по дану, уколико се кола остављају на чување три дана. Са сваким наредним даном, цена се спушта 100 динара.


Милан Рибић


Сви "приватници" у оквиру услуге одвозе странку до Аеродрома, а кроз неколико дана их сачекају и врате до плаца да би преузели аутомобил. Кола им на чување поверавају подједнако и домаћи гости и странци, а цена изнајмљивања паркинг места не зависи од величине или модела возила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Метро: Француска мрежа, а кинеске машине

ЦЕНОВНИК

АЕРОДРОМ "Никола Тесла" у оквиру комплекса има три паркинга - два отворена и наткривен. На оном прекопута зграде цена се наплаћује по сату, и износи 100 динара. Прекопута Робно-царинског магацина остављање возила регулише се по дану, за 800 динара. Такође, возила могу остати и у гаражи, али за ту услугу туристи треба да издвоје 4.000 динара за тродневно чување, или 100 динара по започетом сату.