На кафу подаље од улице

М. Станојковић-С. Видачковић

недеља, 07. 07. 2019. у 18:52

На кафу подаље од улице

У граду безброј кафића и кафаница на тротоарима - Фото Н.Фифић

Упркос прописима, баште угоститељских објеката често постављене уз коловоз и небезбедне за госте. Према правилима, столови на 0,3 метра од саобраћајнице. Ограда - метар

БАШТЕ појединих престоничких угоститељских објеката често су на путу пешацима, уколико су смештене на ивици тротоара са коловозом, али могу да буду и незбезбедне за госте. О томе сведочи недавни случај улетања возила у један престонички кафић, иако је био ограђен жардињерама. Без обзира на то што градска одлука обавезује угоститеље да траже сагласност Секретаријата за саобраћај, довољна је једна шетња кроз неку од централних престоничких улица која доказује да се прописи баш и не примењују.

Они, међутим, налажу да се баште не могу поставити на паркингу, у зони раскрснице, стајалишту јавног превоза, у ширини пешачког прелаза, као и на траси противпожарног пута.

- Ивица баште мора да буде удаљена од ивице коловоза најмање 0,3 метра, а од пешачког прелаза најмање два метра, колико и од стајалишта аутобуса - стоји у градској одлуци. - Када се башта поставља у непосредној близини интензивног саобраћаја, где постоји потреба заштите од буке и издувних гасова возила, ограда може бити висока до 1,6 метара. Ограду могу чинити жардињере, решеткаста конструкција, панели од чврстих, безбојних и безбедних материјала.

Уз поштовање мишљења свих надлежних служби који дају сагласност на постављање башта, општина је та која последња одлучује и издаје решења.

Прочитајте још: За башту од 50 квадрата око 50.000 динара

- Уз захтев, угоститељи морају да доставе доказ о регистрацији делатности, сагласност власника односно корисника површине на коју се башта поставља. Секретаријат за саобраћај издаје сагласност и оверава пројекат уколико се башта поставља на саобраћајној површини - објашњавају у Општини Чукарица.


Судећи према ситуацији на терену, многи власници кафића, ресторана, пекара и локала са брзом храном разбашкаре се у трци за профитом не марећи за безбедност гостију. Неки кафићи отвореног типа налазе се чак уз ограде градилишта.

КАЗНА 100.000

КОМУНАЛНА инспекција проверава баште увек када добије пријаву и ако је у редовном плану надзора за тај месец. Новчаном казном у износу од 100.000 динара казниће се правно лице ако башту постави и користи без одобрења. А 40.000 динара платиће уколико башту користи супротно одредбама одлуке.

СЕДАМ ДАНА ДО ДОЗВОЛЕ

ОД МАЈА, према измењеној одлуци, општинске службе на захтев власника угоститељских објеката о постављању башта морају да одговоре у року од седам дана. Како се наводи, да би се спречило "ћутање управе" и ефикасније решавање предмета, убудуће ће општинама бити остављен рок од само недељу дана. Ако се не изјасне, сматраће се да је дозвола издата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације