Отварају Ада мол, а комшије без одштете

Г. Н.

23. 05. 2019. у 17:15

Отварају Ада мол, а комшије без одштете

Напукао зид куће у близини Тржног центра ,фото А.Стевановић

Власници неколико оштећених стамбених објеката током изградње велелепног тржног центра још у неизвесности. Извођач није доставио студију о јачини детонација

ДУГООЧЕКИВАНО отварање велелепног комплекса тржног центра "Ада мол" заказано је за сутра, 24.мај, али житељи околних улица и даље су у неизвесности да ли ће успети да наплате штету на својим домовима. Пукотине на зидовима, услед минирања тла током изградње, стоје као подсетник на обећања да ће вештаци дати свој суд, али они то не могу да ураде док не добију комплетну студију од извођача радова. Када ће се то догодити, још је непознато.

Како нам се пожалила представница оштећених грађана Александра Јанковић, нико им се већ дуже време није обраћао поводом решавања великог проблема.

- Звали су нас пре два дана из Општине Чукарица - каже Александра. - Заказали су нам састанак за понедељак, на ком ће бити инвеститор пројекта, извођач радова и председник Срђан Коларић. Обесхрабрени смо да ћемо нешто постићи, јер нико из Завода за вештачење неће бити присутан.

Прочитајте још - Отварање "Ада мола" 24. маја

Према речима наше саговорнице, станари су у страху да неће бити у могућности да остваре права када се радови заврше и извођач оде.

- Имамо утисак да смо преварени и да одговорни за нашу муку само купују време. С друге стране, тржни центар је несметано напредовао - закључује Александра.

Један од вештака упућен у случај са оштећењима на објектима, Весна Радоичић, напомиње да без комплетне документације не могу да се изјашњавају.

- Од извођача радова нисмо добили студију, која, између осталог, говори и о томе да ли је прекорачен интензитет минирања, због којих је могућа штета у кућама. То треба да уради рударско-геолошка струка, а, колико смо обавештени, професор је болестан - објашњава Радоичићева.

Прочитајте још - Муке због „Ада мола“: Вештаци снимају оштећења од минирања

ОЧЕКУЈУ НАДОКНАДУ

ПРОБЛЕМАТИЧНЕ су зграде и куће у Радничкој улици, Паштровићевој и Високој. Од августа 2017. до децембра 2018. године, грађевинари су детонирали земљиште свакодневно, неколико пута дневно. Како тврде станари, то је довело до померања тла, пуцања зидова и плафона код свих стамбених објеката у непосредној близини тржног центра. Житељима је обећана надокнада штете, али без коначне анализе Завода за вештачење, то није могуће.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)