ВРТ сећања на Новом гробљу једино је место у престоници где је законски могуће расути пепео посмртних остатака преминулих особа. Иако је некада покојникова жеља можда другачија, па након смрти желе да његов пепео буде посут у родном селу или на омиљеној планини, Закон о сахрањивању и гробљима то не дозвољава.

- Закон прописује да се кремирани остаци преминулих особа не смеју ни привремено уступити члановима породице, сродницима или другим лицима, осим када доставе на увид доказ да имају обезбеђено гробно место на другој локацији - објашњавају надлежни из ЈКП "Погребне услуге". - Док се закон не промени, посмртни остаци се могу расути само у Врту сећања на Новом гробљу.

Прочитајте још: Батајница добија ново гробље

Овај јединствени простор, на најстаријем београдском гробљу, представља ограђену и уредно одржавану парковску површину са ружичњаком. Након посутих кремираних остатака, имена и презимена, као и датуми рођења преминулих урезују се на плочице постављене на посебним меморијалним стубићима. Након завршене церемоније посипања праха, породица преминуле особе нема даљих трошкова, који подразумевају закуп или одржавање.

Међутим, иако је ово јединствено место у престоници, засада не постоје планови да се сличан врт отвори на неком од других гробља која су у надлежности ЈКП "Погребне услуге".

2.812 КРЕМАЦИЈА КРЕМАЦИЈЕ у престоници почеле су да се обављају 1965. године, и у тој години забележена су само 23 спаљивања. Врт сећања на Новом гробљу формиран је 1970. године, а према подацима ЈКП "Погребне услуге" у току прошле године обављено је 2.812 кремација.

Ипак, уколико пред крај живота грађани искажу жељу да буду кремирани, али желе да имају своје гробно место, породица ће плаћати годишњи закуп. Урне са пепелом се могу сместити у постојеће розаријуме и колумбаријуме. Цена закупа и одржавања касета розаријума износи 1.887 динара годишње, а за колумбаријум 931 динар.

- Касета розаријума је самостојећа касета постављена на терену или зеленој површини у коју се могу сместити од 3 до 6 урни, док је касета колумбаријума постављена у зиду и користи се за смештај две урне - кажу запослени из погребних услуга.

У случају кремације породица има могућност да се од својих најмилијих опрости на испраћају за кремацију, који се обављају у испраћајним капелама на Новом гробљу, Лешћу, Орловачи и Земунском гробљу.

ТРОШКОВИ

ЦЕНА кремације износи 31.000 динара. Том износу треба додати трошкове погребне опреме која се креће од 12.000 динара па и до неколико стотина хиљада. У ту цену не улазе додатни трошкови који обухватају израду читуља или других захтева породице покојника.