Нови сапун изазвао екцем код предшколаца? (ФОТО)

Ј. Д.

уторак, 26. 03. 2019. у 15:05

Нови сапун изазвао екцем код предшколаца? (ФОТО)

Depositphotos

У новобеоградским вртићима "Звончић" и "Исток" код неколико малишана примећен црвени осип на рукама. Секретаријат за образовање и дечју заштиту није добио пријаве овим поводом

У НОВОБЕОГРАДСКИМ вртићима "Звончић" и "Исток", код неколико малишана претходних дана појавили су се екцеми на рукама. Родитељи су у понедељак надлежнима и васпитачицама у вртићу пријавиле проблем, а Градски секретаријат за образовање и дечју заштиту се још није званично бавио овим случајем јер пријава није послата. Уједно, маме и тате малишана из "Истока" и "Звончића" изнеле су сумњу да су проблеми настали због коришћења новог сапуна којим перу руке, а помињала се и заразна инфекција.

Према речима родитеља, проблем није раније пријављиван јер су мислили да су у питању појединачни случајеви, док није установљено да у једној групи половина малишана има црвене осипе по рукама. Некима су се екцеми појавили пре месец дана, док су код остале деце иритације на рукама биле приметне у прошле недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Догодине у престоници и девет монтажних обданишта

- У петак сам видела црвенило по рукама мог детета и у разговору са осталим мајкама закључили смо да их имају и друга деца у предшколској групи - каже за "Новости" С. Ј. - Сазнали смо и да су од пре месец дана почели да користе нови течни сапун, што нам је пробудило сумњу да је то могући узрок иритације коже.

Настали проблем код малишана родитељи су лечили мазањем крема, али након поновног одласка у вртић црвенило се опет појављивало на рукама.

Црвенило на кожи

ЦЕНТРАЛИЗОВАНА НАБАВКА

ПРЕТХОДНИХ неколико година ниједно дете у вртићима "Звончић" и "Исток" није имало сличан проблем.

- Увек се ради централизована набавка сапуна за све предшколске установе - кажу из надлежног Секретаријата. - Санитарни надзор, који контролише предшколске установе, није добио пријаве родитеља због наведених проблема..

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sandra

01.04.2019. 11:30

I kod nas u vrticu "1001 radost" isti slucaj. U grupi mog starijeg sina je dosta dece sa tim problemom, a mom mladjem sinu su vec mesec dana ruke kao smirgla. Kao i ostali mislila sam da je dete dobilo nekinekcem, ali sada shvatam da to nije tačno i jako sam ljuta!