Весић: Сви јавни објекти у Београду биће енергетски ефикасни

Танјуг

05. 03. 2019. у 12:50

Сви јавни објекти у Београду мораће да буду енергетски ефикасни, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић

Весић: Сви јавни објекти у Београду биће енергетски ефикасни

Горан Весић / Фото Танјуг

БЕОГРАД - Сви јавни објекти у Београду мораће да буду енергетски ефикасни, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић и најавио да ће у наредних неколико месеци бити објављен позив компанијама да 100 јавних зграда у престоници преуреде у енергетски ефикасне зграде.

Весић је на свечаној конференцији поводом 5.марта, Светског дана очувања енергије, рекао и да ће постојећи јавни објекти бити реконструисани тако да постану енергетски ефикасни и нагласио ће се убудуће више пажње посвећивати енергетској ефикасности и очувању животне средине.

''Већ имамо неколико компанија које су заинтересоване и спремне да уреде те зграде, да промене фасаду и столарију како би зграде штеделе енергију. На тај начин помоћи ћемо да кроз ЕСЦО пројекат, а без нашег новца, јавне зграде постану енергетски ефикасне'', рекао је Весић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Главни урбаниста Београда: Кључни циљеви метро, три моста…

Додао је да се то односи на вртиће, школе, спортске објекте, управне зграде, а као пример навео Сава центар који, како је истакао, годишње на грејање и хлађене потроши милион евра. ''Добар пример реконструисаног објекта је гаража на Обилићевом венцу. Од старе, оронуле гараже направили смо први зелени објекат такве намене у овом делу Европе'', навео је заменик градоначелника.

Весић је нагласио да ће сви градске службе, а посебно секретаријат за урбанизам, морати да обрате више обрате приликом издавања дозвола за изградњу, те да један од услова буде да зграде које се граде морају да буду енергетски ефикасне.

Додао је и да Град заједно са топланама дефинише програм како би се на исти начин уредили стамбене зграде, а уз учешће станара. ''Преко топлана бисмо нудили станарима да уђу у тај пројекат како би се и ту уштедело, а грађани имали мање рачуне'', појаснио је Весић.

Указао је и да ће ЈКП ''Градска чистоћа'' морати да промени начин рада и да ће више пажње бити посвећено сортирању и рециклирању отпада. ''Сва предузећа треба да размишљају о томе шта могу да учине како би уштедели енергију, како би било више зеленила и како бисмо дали допринос очувању планете'', казао је Весић.

Весић је рекао да ће Град разговарати са Министарством финансија о могуцности да се умањи порез онима који граде енергетски ефикасне зграде и да се на тај начин стимулише њихова изградња. У циљу очувања животне средине, Град ће Заводу за јавно здравље издвојити средства за набавку софтвера за мерење и прогнозе о загађености ваздуха. ''Појачаћемо и мерне станице како бисмо на више места контролисало загађење ваздуха у граду'', најавио је Весић.

Међународни дан очувања енергије обележава се у част првог састанка севтских експерата који је одржан 5.марта 1998. године у Аустрији. Међународна Агенција за енергетику процењује да ће се у свету потрошња енергије повећати на 40 одсто у наредне две деценије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

veselnik

05.03.2019. 17:57

Zasto su prestali da dostavljaju domacinstvima kese za plasticni otpad? Zasto se ne omoguci SVUDA odlaganje SORTIRANOG otpada, metal, plastika, staklo, hartija? Samo price godinama, bez rezultata.