НОВИ закон о превозу путника у јавном саобраћају ускоро ће се наћи пред посланицима, можда већ на првом скупштинском заседању. Њиме ће се, како таксисти кажу, увести ред у ову област, па се више неће дешавати да се путнику наплати различита цена услуге превоза с једне на другу тачку, као и да таксиста за пртљаг наплати 100 динара по коферу.

- На повратку с мора, вожњу таксијем од БАС до Калуђерице платила сам 2.200 динара и то током дана. А враћајући се са сплава на Ушћу пре неко вече, у време ноћне тарифе, таксиста ми је до Калуђерице узео само 1.000 динара - прича Јелена К.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрватски такси вози Београђане

Према предлозима новог закона, корисници такси услуга добиће додатну сигурност, јер таксисти неће моћи да их преваре, тврди Александар Бијелић из Удружења таксиста Србије.

- Овај пропис доноси добробит и грађанима и држави, а возачи који поштују закон моћи ће и да зараде - наводи саговорник "Новости".- Најважније је то што ће цена услуге бити јединствена, па таксиста неће моћи произвољно да наплаћује вожњу. Новим законом предвиђене су ригорозне мере за такси предузетнике и фирме које вожњу наплаћују по тарифама другачијим од прописаних. Њима ће се сада одузимати дозвола, кажњаваће се казнама од 150.000 до 500.000 динара, биће им забрањен рад на два до шест месеци или ће им на десет дана бити скинуте такси табле - истиче Бијелић.

Он подсећа и да ће бити забрањене све апликације које повезују кориснике са нерегуларним превозницима. А да би стали на пут фирмама, попут платформе "Карго", које суграђане превозе као лимо-сервиси, закон предвиђа да возило које грађани изнајмљују са возачем не сме да буде вредно мање од 25.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ПРЕВОЗНИК У БЕОГРАДУ: Руски такси већ нуди попуст

- Смањење нелегалних превозника биће највећи ефекат овог закона. Дивљим таксистима биће одузимана возила, али ће они сада бити и кривично гоњени, јер ће се таксирање у једном граду са кровним такси ознакама друге локалне самоуправе водити као кривично дело. Дивље таксисте сада ће контролисати и кажњавати и комунална полиција, а не само саобраћајни инспектори као што је до сада био случај. Комуналци ће сада моћи да заустављају такси возила, обављају преглед, и одузимају аутомобиле са "неважећим" кровним ознакама - каже Бијелић за "Новости".


КОНТРОЛА ИНСПЕКЦИЈЕ

ИНСПЕКТОРИ друмског саобраћаја Секретаријата за инспекцијске послове су током викенда у ноћним сатима ванредно контролисали такси превоз, уз асистенцију припадника Секретаријата за послове комуналне полиције. Током контрола, у прекршају је затечено шест возача са дозволама издатим ван града Београда. Пет их је било из Апатина и један из Велике Плане.