Делфини међу украсима

Г. Н

05. 08. 2018. у 22:15

Делфини међу украсима
"Јавно осветљење" предложило скице свечане декорације за коју је расписана јавна набавка

МАНДОЛИНА, ирваси, аутобус са Деда Мразом, али и делфини, красиће Београд током новогодишњих празника. Скице оваквих украса стоје у конкурсној документацији јавне набавке за опрему за декоративно осветљење, која је расписана крајем прошлог месеца. Заинтересоване фирме имају рок до 30. августа да доставе понуде, а процењена вредност набавке износи 300 милиона динара.

Прочитајте још: Весић: Град расписује тендер за декоративно свечано осветљење престонице

Одлуком Града биће набављено више од 10.500 светиљки. Како су нам казали у ЈКП "Јавно осветљење", њихови запослени у служби за пројектовање предложили су идејна решења и израдили скице, а после сагласности Секретаријата за енергетику, челници Града дали су зелено светло за расписивање јавне набавке.

- Украси ће бити различитих димензија, неки су висећи, неки ће стајати на тлу - кажу из предузећа. - Постоји велика могућност да неки од предмета буду трајно постављени на улицама престонице, док ће други послужити само током празника.

Према конкурсној документацији, накитом ће доминирати топло бела боја, златна, црвена и зелена боја. Биће дводимензионални и тродимензионални. Београдом ће светлети капија са мотивима анђела и звезда, фигура глобуса и летњиковца, али и чак 19 тунела у бојама српске заставе. Различите врсте инструмената, по једна шаховска фигура "краља", "краљице", "ловца", "коња" и "топа", али и животиње некарактеристичне за зимски период, попут делфина, такође ће бити део празничне декорације.

Прочитајте још: За лампионе 170 милиона

- Прави утисак о новогодишњој расвети биће потпун када она буде постављена. Можда се баш делфини свима допадну - рекли су нам из предузећа.


НОВЕ ЛОКАЦИЈЕ

ОВЕ године у плану је да декоративном расветом буде обухваћено 20 нових локација у центру града. Међу њима су плато испред Храма Светог Саве, Славија, Ташмајдан, Скадарлија, Пионирски и Академски парк, Калемегдан, Палата "Албанија", Цветни трг. Први пут биће украшени и центри седам приградских општина.

ЦЕНА СВЕ ВИША

ИЗ године у годину, Град издваја све више новца за празничну декорацију. Тако је 2016. године за ову намену издвојено 150 милиона динара, наредне је буџет увећан за 20 милиона више, док ће ова година бити рекордна са 300 милиона динара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације