Принудни управници већ куцају на врата!

М. СТАНОЈКОВИЋ

понедељак, 16. 07. 2018. у 22:15

Принудни управници већ куцају на врата!

Принудни управници ће водити бригу и о кваровима у солитеру, Фото: Н. Фифић

Локалне самоуправе припремају потребну документацију да се уведе наметнута управа у стамбеним зградама. Поједине општине чекају упутства, док други раде на доношењу првих решења

ИАКО је принудна управа заживела у 34 локалне самоуправе у Србији, Београд се још није уписао на ову листу. Упркос томе што је Одлука о висини таксе за њихово ангажовање, на коју се дуго чекало, усвојена на недавној седници Скупштине града, општинска одељења за стамбене послове још нису донела прва решења упркос томе што захтева за то има.

Док поједини чекају детаљнија упутства Министарства и пренос надлежности, неке општине разматрају захтеве и ускоро ће донети прва решења. Станари који до сада нису изабрали управнике и регистровали стамбену заједницу у наредним недељама могу да очекују да им општина додели наметнутог "шефа". Ипак, иако је било речи да ће станари пре увођења принудне управе морати да плаћају пенале у виду новчане казне, у надлежном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наводе да се то неће догодити.

Прочитајте још - Пљуште оставке нових управника

Ускоро се очекује да се преко апликације Привредне коморе приступа избору професионалног управника за принудну управу. У одељењу за стамбене послове општина, решења о именовању доносиће се према захтеву станара или комуналне инспекције, а управници ће се бирати по азбучном реду најпре са општине на којој су пријављени, а уколико нема расположивих, са најближе општине. Решење се уручује професионалном управнику који потом то истиче на огласној табли зграде, а након тога он уписује стамбену заједницу у званичан регистар.

- Тренутно обрађујемо 40 захтева за принудну управу - кажу у Општини Стари град. - Законом је предвиђено да овај поступак води надлежна локална самоуправа, а то је у овом случају Град. Како је Секретаријат за стамбене и комуналне послове у јуну прошле године актом омогућио да у име градске управе општине воде поступак регистрације, чекамо мишљење Министарства да ли се на основу поверавања поступка регистрације, поверава и поступак именовања принудних професионалних управника. Тренутно имамо 10 особа које задовољавају критеријуме да буду именоване за принудне управнике.

И док су неке општине у недоумици, у надлежном министарству објашњавају да су 19. априла послали допуњена упутства.

- У изради упутства учествовао је и регистратор са Савског венца, који је ангажован да припреми моделе решења за увођење принудне управе у Београду - објашњавају у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. - Принудни управници ће се бирати према месту пребивалишта и према азбучном реду.

Прочитајте још - О плати управника зграда одлучују нови одборници

Принудна управа је већ заживела у 34 локалне самоуправе, изузев Београда, а донетео је око 587 решења. Вождовчанима ће ускоро бити донета прва решења о именовању принудне управе.

- Грађани су нам доставили 70 захтева, комунална инспекција није ниједан - наводе у Општини Вождовац. - Још нисмо донели ниједно решење, али су поступци у току, па очекујемо да ускоро буду именовани први принудни управници.

ИНСПЕКЦИЈА НА НОВОМ БЕОГРАДУ

После доношења поменуте одлуке још нисмо добили никаква упутства од надлежног министарства - објашњавају у Општини Нови Београд. - Оно што се даље очекује јесте да у Привредној комори Србије буде отворен налог за приступ апликацији за избор професионалног управника. Управо кроз ту апликацију ће се принудни управници и додељивати и то на начин дат инструкцијом Министарства. Сходно томе да нисмо добили поменута упутства, Општина Нови Београд није могла да донесе ниједно решење о именовању принудног управника. Досада смо примили два захтева од грађана и 193 од комуналне инспекције.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације