Протест због воде у Ритопеку

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

21. 02. 2018. у 11:39

Незадовољни мештани Ритопека јуче три сата блокирали саобраћај на Смедеревском путу. Немамо градску чесмовачу у 21. веку, кажу житељи. За водовод 2004. је 200 кућа платило по 640 евра

Протест због воде у Ритопеку

Мештани користе воду из цистерни / Фото А. Станковић

ЖИТЕЉИ Ритопека блокирали су јуче три сата Смедеревски пут, како би скренули пажњу надлежних на то да ово насеље нема градску воду, што траје годинама. Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београдa кажу да је ове године у плану "покретање активности" које су предуслов за решење овог проблема.

Због протеста 170 грађана, саобраћај на Смедеревском путу био је блокиран од 8.30 до 11.30, али су све заобилазне трасе биле проходне. Ипак, линије јавног градског превоза 302, 303 и 305 стајале су све време.

- Овакав протест био је једини начин да скренемо пажњу да Ритопек у 21. веку нема воду - истиче Дејан Ракочевић, један од организатора протеста. - Ни ове године изградња водоводне мреже није увршћена у планове Дирекције за градско грађевинско земљиште и изградњу. А најгоре је то што је још 2004. године око 200 становника дало око 640 евра да добију водоводне прикључке. Три пројекта су до сада рађена за водоснабдевање Болеча, Лештана, Ритопека и Винче. Пре две недеље састали смо се са челницима Општине Гроцка, али су нам они рекли да је све на Граду.

Житељи Ритопека најављују да ће, уколико се нешто не реши, следећи протест направити испред Скупштине града.

- Када смо 2014. године блокирали депонију у Винчи, после неколико дана потписан је Протокол о изградњи водовода - истиче Дарко Величковић. - У њему јасно пише да ће 10. марта 2014. ЈКП "Београдски водовод и канализација" започети изградњу водовода у Ритопеку, према плану фирме "Хидропланинг" из 2012, а кога је финансирала Дирекција за изградњу Општине Гроцка. То се није догодило, а ми и даље муку мучимо, јер немамо основни услов за живот - воду.

Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београдa подсећају да се Програм уређивања и доделе грађевинског земљишта израђује на основу достављених приоритета изградње недостајуће инфраструктуре свих градских општина, а у складу са планском документацијом, правним, финансијским и техничким могућностима.

- Програмом уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2018. годину, Дирекција планира покретање активности на припреми за изградњу недостајуће инфраструктуре на територији Градске општине Гроцка, и то: израду техничке документације пројекта резервоара прекидне коморе, што је предуслов ширења секундарне водоводне мреже у насељу Ритопек, и формирање грађевинских парцела за водоводну мрежу и објекте у насељу Ритопек.

Блокада пута

СА ПЛАСТИЧНИМ БАЛОНИМА ДО ЦИСТЕРНИ

КОЛИКО је ситуација тешка, потврђује и Драгослав Матејић, који је јуче, као и сваког дана, стрпљиво чекао да у центар села довезу цистерну са пијаћом водом.

- Тамо где сам ја, бунари су суви - прича Матејић. - Ову воду користимо за пиће, кување и за купање. По двадесетак балона пуним сваки трећи, пети дан. Не зна се да ли је горе зими или лети. Некад довезу две, некад три цистерне. Некад је нема дуго, па људи у реду чекају да напуне балоне. Близу центру Београда, а опет основну ствар немамо - воду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)