Топчидерки мењају ток

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

20. 01. 2018. у 23:59

Топчидерки мењају ток

Дрвени мост у Топчидерском парку ће можда бити измештен / Фото Ж. Кнежевић

Нејасно да ли је Републички завод за заштиту културе дао сагласност за радове. Расписан јавни тендер за измештање реке као и дрвеног моста у парку због изградње нове саобраћајнице

ДА ли ће због лошег стања у коме се налази мост преко Топчидерке бити порушен или обновљен, тема је око које данима ломе копља Републичка грађевинска инспекција и Републички завод за заштиту споменика. И док ове две институције покушавају да мост легализују и повере га некоме на управљање, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу расписала је тендер за измештање моста, али и самог тока реке Топчидерке!

Средином недеље Дирекција је објавила јавни позив за достављање понуда за извођење радова на изградњи саобраћајнице Патријарха Павла са инфраструктуром - измештање Топчидерске реке и моста. У питању је пројекат изградње улице од раскрснице са Пионирском до УМП (Унутрашњег магистралног полупрстена), односно до Моста на Ади, чиме би се спојио Нови Београд са Раковицом. Посао је процењен на 1,82 милијарде динара, а занимљиво је и то да ће посао добити онај понуђач који понуди најнижу цену без ПДВ за позицију "мост".

На питања да ли знају да је мост на Топчидерки у лошем стању и да је Републичка грађевинска инспекција Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издала решење о његовом рушењу, "Новости" од Дирекције нису добиле одговор. Нејасно је и да ли су се око измештања ове дрвене конструкције консултовали са Републичким заводом за заштиту споменика културе, пошто је споменик природе Топчидерски парк у њиховој надлежности, као културно-историјска целина. Питање је и да ли је ико проценио може ли крта дрвена грађевина, која се већ увелико "распада", да поднесе ово измештање. Дирекција је остала нема и на питање да ли је Републички завод за заштиту споменика културе дао сагласност за измештање Топчидерке.

Отварање пристиглих понуда за извођење радова је 19. фебруар, а 25 дана након тога би требало да буде познато која фирма ће обављати овај посао.

ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА У ТОКУ

ДИРЕКЦИЈА за грађевинско земљиште и изградњу је овај пројекат планирала да започне још у јуну прошле године, али због компликованих имовинско-правних односа то није било могуће. За неке објекте решавање је у току, а неки су већ у поступку експропријације.

У плану је и наставак градње ове саобраћајнице, од Пионирске улице до Пере Велимировића, а процењена вредност ове инвестиције је 1,43 милијарде динара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kojadinka

21.01.2018. 13:07

Resavanje urbanistickog problema ne moze se kociti ,, brigom ,, o stanju mosta . Neki bi da se most srusi pa da ima temu za kritiku ili sprovodjenje borbe protiv napretka.

питање

21.01.2018. 17:28

Коначно, само, ако се не реши уско грло код станице Кошутњак, џаба све ово. Крајње је време да се реши тај потез.