Захтев Српске лиге: Споменик Апису у центру Београда

Novosti online

уторак, 26. 12. 2017. у 13:48

Захтев Српске лиге: Споменик Апису у центру Београда

Драгутин Димитријевић Апис

Српска лига поднела је захтев надлежним службама града Београда да на локацији коју град одреди, постави споменик Драгутину Димитријевићу Апису поводом 100 година од стрељања

Поводом 100 година од стрељања Драгутина Димитријевића Аписа, Српска лига поднела је захтев надлежним службама града Београда да до краја године, на локацији коју град одреди, постави споменик, како наводе, овом српском хероју и патриоти који је неправедно осуђен на смрт због наводне велеиздаје, по налогу двора Александра Карађорђевића и радикалске владе, али и рехабилитован прво 1953. године на иницијативу Александра Ранковића, а потом и 2012. године од стране српског судства – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Сматрамо да би добра локација за постављање споменика била у парку испред Дома Војске пошто је Димитријевић као генералштабни пуковник војске Краљевине Србије обављао низ важних војничких функција почетком прошлог века – каже Ђурђев и додаје да није искључена ни локација на углу Душанове, Скадарске и Цетињске улице јер је Апис рођен у Цетињској улици у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dusan BG

26.12.2017. 16:50

O cemu govore oni? Da li danas iko zna ko je i kakav bio Dragutin Dimitrijevic Apis? Zasto se predstavlja kao mucenik i dobar covek? Bio je vodja paravojne organizacije Crna ruka, koja je ubila mucki slabovidog kralja i sredovecnu kraljicu, bez ikakvog razloga za takvim zlocinom. Ako su im smetali, mogli su i demokratskije da traze abdikaciju. Kralj Petar je naredio streljanje Apisa kada je taj zlocinac poceo i protiv njega da se okrece. Takav je bio Apis... Zao covek, a ne mucenik.

Istine radi..

26.12.2017. 18:39

@Dusan BG - Apis jeste bio ubica i osnivac Crna ruka, ali njegovu glavu su dali na zahtev Engleske kao i Austrije. Aleksandar je naredio streljanje.

Анти Антифа

26.12.2017. 19:35

Апис је био врхунски патриота,да је успео да ликвидира оног несрећног Александра,Срби би били лишени два геноцида,не би било Југославије и било би нас данас бар 30 милиона

"Solunac"

26.12.2017. 20:59

@ Spomenik Apisu u centru Beograda!!!! Ma kakav bre centar, spomenik postaviti na Dedinju,ispred Belog Dvora,jer je Karadjordjevicima Apis omogucio da sednu na kraljevski presto Srbije. A da je Apis hteo da ubije Aleksandra,likvidirao bi ga preko noci !!!!! Streljan je na pravdi boga.

Сараџогла

23.02.2018. 15:58

Када је Београд дозволио да има споменик ПРОКЛЕТОМ гаврилу чеки са надимком принцип давај и Апису?Када сам чуо да се диже споменик гаврилу био сам у шоку!Као младић је био изузетно неодговорна особа склона тучи.Потпуно непотребно је најпре кукавички убио Софију па Фердинанда и тиме три детета учинио сирочићима.Так кукавички чин платила је Србија!МИЛИОН и 100 хиљада мртвих и МИЛИОН и 250 хиљада осакаћених у Првом светском рату.Карађорђевићи су српски народ ојадили за навек направивши Југославију!

Maks

23.02.2018. 18:22

...slava junace tvoja dela su besmrtna...a spomenik na Vracaru ispred .....