ТРОВАЊЕ ДЕЦЕ У БЕОГРАДСКИМ ШКОЛАМА: Ухапшен осумњучини за тровање; После болоњеза отровало се 136 ученика; Гак: Казнити одговорне

Танјуг

03. 10. 2017. у 11:14

У пет основних школа у Београду, 136 ученика отровало се храном, а у Градском заводу за јавно здравље кажу да деца имају блажу клиничку слику и да нико није задржан на болничком лечењу

ТРОВАЊЕ ДЕЦЕ У БЕОГРАДСКИМ ШКОЛАМА: Ухапшен осумњучини за тровање; После болоњеза отровало се 136 ученика; Гак: Казнити одговорне

Фото: Free images Pixabay

У пет основних школа у Београду, 136 ученика отровало се храном, а у Градском заводу за јавно здравље кажу да деца имају блажу клиничку слику и да нико није задржан на болничком лечење.

"Епидемиолошко истраживање још није завршено, прикупљају се подаци на терену. Имамо за сада 136 оболеле деце из пет школа", рекла је Танјугу епидемиолог Славица Марис из Градског завода за јавно здравље и навела да очекују податке из још једне школе.

На стомачне тегобе жалили су се ученици у основним школама "Вељко Дугошевић", "Браћа Барух", "Војвода Мишић", "Радојка Лакић" и "Скадарлија".

Она каже да су у питању "типични симптоми заразног тровања храном", где доминирају мучнина, повраћање и дијареја.

Школе храну набављају од исте фирме и на менију су јуче биле макароне са Болоњеза сосом, краставац за салату, а десерт је био суви колач са какаом или штрудла са маком и штрудлу са јабукама.

"Блажа је клиничка слика код деце. Тегобе су трајале неколико сати, већина деце се вратила у школе током данашњег дана. Деца су прегледана у домовима здравља или Тиршовој и нико није задржан на болничком лечењу", нагласила је Марис.

Она је додала да је више екипа на терену, те да је узоркована храна коју су деца јела у току јучерашњег дана, али и затечена храна.

"Узорковали смо брисеве радних површина, прибора и опреме, као и брисеве руку, грла и носа од запослених сервирки. Прве податке имаћемо за неколико дана", појаснила је она и додала да се сва микробиолошка испитивања раде у лабораторији Градског завода за јавно здравље.

Директорка основне школе "Вељко Дугошевић" Весна Ћировић није желела да коментарише стање деце и насталу ситуацију, због како је рекла, "пажње према деци и њиховом стању".

Директор основне школе "Браћа Барух" Драгомир Ивановић је за Танјуг рекао да је у понедељак на ручку било 180 ученика, а да је поподневним сатима 13 ученика осетило тегобе и да су два ученика била у Тиршовој.

"Два ученика који су били у Тиршовој су данас на настави, а од њих 13 који су имали симптоме, у школи је данас њих шест. Треба додати да нису сви који су данас одсутни, одсутни због тровања, јер има и оних који имају стомачних проблема а никада не ручају у школи", рекао је Ивановић.

Он је истакао да се нико из кетеринг службе која школу снабдева храном не оглашава, али да је школа раскинула уговор са том фирмом иако је у питању јавна набавка.

"Школу је посетила санитарна инспекција и Завод за јавно здравље са којима смо стално у контакту. Посетила нас је помоћница министра просвете Весна Недељковић као и градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак", рекао је Ивановић.

Он наглашава да нема погоршања стања деце, и да су сви добро.

"Стално смо у контакту са родитељима, сва деца су данас стабилно", рекао је Ивановић.

ГАК: КАЗНИТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ТРОВАЊЕ ХРАНОМ ДЕЦЕ У ШКОЛАМА


Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак изјавио је данас да ће захтевати од свих надлежних органа да спроведу детаљну истрагу под којим околностима је дошло до тровања храном више десетине деце у београдским основним школама "Војвода Мишић", "Радојка Лакић", "Браћа Барух", "Вељко Дугошевић“ и „Скадарлија“.


Гак, каже се у саопштењу, захтева пуну одговорност свих који учествују у припреми и дистрибуцији хране за децу у београдским школама и захтева од директора школа да се потпуно обустави достава хране од спорног добављача.


Згрожен сам да било ко ко се бави спремањем оброка за ђаке може да на било који начин доведе квалитет хране за децу у питање а да не говоримо о случајевима када имамо тровање деце. Морамо бити брзи и ефикасни у утврђивању чињеница а одговорни морају бити кажњени”, рекао је градски секретар.


Он је данас, после консултација са градоначелником Београда Синишом Малим, обишао школе које су пријавиле здравствене проблеме код деце.


Лично сам обишао школе да бих се уверио у здравствено стање деце. Добро је да ниједно дете, како су ме обавестили директори, није задржано у болници а многа су данас већ на настави што нас охрабрује”, закључио је Гак.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: ОБУСТАВИТИ ИСПОРУКУ ХРАНЕ

Министарство просвете је данас препоручило да се до даљњег обустави испорука хране у пет београдских школа, због сумње да су се ђаци отровали храном.

У међувремену је школи "Вељко Дугошевић" испорука хране обустављена, а данашњи оброк школа је обезбедила из сопствених средстава.

С обрзиром да свих пет школа сарађује са истим добављачем, помоћница министра Весна Недељковић, која је обишла три школе ("Вељко Дугошевић", "Скадарлија" и "Браћа Барух") препоручила је да се до даљњег обустави испорука хране.

УХАПШЕН ТРОВАЧ

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду су, у сарадњи са Првим основним јавним тужилаштвом и по налогу заменика јавног тужиоца одредили задржавање до 48 сати Б.П. (41) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело производња и стављање у промет шкодљивих намирница.

Постоје основи сумње да је Б.П. у својству одговорног лица привредног друштва „Catering&Bakers“, које је имало закључене уговоре о јавним набавкама са основним школама „Браћа Барух“, „Вељко Дугошевић“, „Војвода Мишић“ и „Радојка Лакић“, а у вези са достављањем припремљених оброка, у периоду од 2. до 3. октобра 2017. године производио и ставио у промет шкодљиве животне намирнице које је испоручио овим основним школама где су код великог броја ученика наступиле здравствене тегобе.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Hickok

03.10.2017. 11:54

Tenderi se namestaju za procenat. Nije bitno ko dostavlja ,i kakvog je kvaliteta hrana. Bitan je procenat. I ko da vise.

Miks021

03.10.2017. 16:18

To treba kazniti sanitarne inspektore, umesto da uzimaju uzorke svakih 10-15 dana oni cekaju da se nesto ovako desi.Na stranu to sto ponekad primaju poklone zarad dobrih rezultata izvrsene inspekcije

Opaki

04.10.2017. 00:22

Kad cete da napisete da je vlasnik privatne firme koja je otrovala 135 dece clan SNS sa Zvezdare