Исправна само три извора у Београду

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

31. 07. 2016. у 23:33

Градски завод за јавно здравље анализирао квалитет воде са петнаест јавних чесама. Најдрагоценија течност сме да се пије код Свете Петке на Калемегдану и у Раковици, и на Топчидеру

Исправна само три извора у Београду

Потребно је редовно чишћење, дезинфекција и одржавање околног простора

ИЗВОРСКУ воду у "сировом" стању Београђани могу да пију само на три јавне чесме - Света Петка на Калемегдану и у Раковици, као и на Топчидерској чесми, показује последња анализа квалитета воде коју је урадио Градски завод за јавно здравље. Од 15 контролисаних чесама, на трећини, односно на пет, вода није физичко-хемијски исправна, док је на чак десет нађена бактериолошка загађеност.

У Градском заводу за јавно здравље наводе да се ради о изворској води која не пролази третман пречишћавања и завршне дезинфекције, па су најчешћи проблем микробиолошка неисправност, као и физичко-хемијска одступања. На основу резултата испитивања која спроводи ГЗЗЈ и стања на терену, Санитарна инспекција Министарства здравља доноси решења о забрани коришћења воде за пиће, на основу којег локална самоуправа или надлежно јавно комунално предузеће поставља таблу са обавештењем да вода није за пиће.

- Нажалост, постоји проблем са несавесним грађанима који скидају табле са обавештењем да вода није за пиће и чиме могу угрозити остале потенцијалне кориснике воде са јавних чесама - наглашавају у ГЗЗЈ. - Разлози лошег стања у погледу исправности изворске воде са јавних чесама леже у чињеници да за већину објеката нису установљене зоне санитарне заштите, да не постоје власници који би бринули о уређењу, односно одржавању ових објеката, као и да има суграђана који не поступају у складу са основним начелима хигијене приликом коришћења ових чесама.

Чињеница је да већи број јавних чесама годинама уназад није одржаван у грађевинско-техничком погледу, а што би подразумевало редовно чишћење и дезинфекцију каптажа и одржавање околног простора, све то утиче да квалитет изворске воде на територији Београда буде изузетно променљив и нестабилан, наводе у ГЗЗЈ.

- Постоји и више од 120 чесама са водом за пиће из дистрибутивне мреже градског водовода која је прерађена, пречишћена, хлорисана - напомињу у овој установи. - Оне се, углавном, налазе у близини школа, градских паркова, и у зонама шеталишта као што су оне у Кнез Михаиловој улици, Булевару краља Александра. Контрола воде са јавних чесама повезаних на градску дистрибутивну мрежу ради се у склопу редовне контроле квалитета воде за пиће из београдског водовода.ВОДА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ

ЈАВНЕ чесме са којих не треба пити воду јер је загађена су - Хајдучка чесма, Миљаковачки извор, Сакинац, Какањска, Пашина чесма два, Милошев конак, Беле воде, Змајева чесма, Вишњица, Точкић Барајево и Хигијенски завод Грабовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Stari Beograđanin

01.08.2016. 10:40

Ništa mi nije jasno. A verovatno ni vašem novinaru/novinarki. U podnaslovu pišete da je voda na Topčideru dobra za piće ali ne navodite koja je to česma. Na slici je "Hajdučka česma" na Topčideru. Na kraju pišete da baš sa te česme voda nije za piće. O kojoj se onda česmi na Topčideru radi gde ljudi mogu da piju vodu? Šta je sa česmom na serpentinama u Bul. Vojvode Putnika ka Topčideru nedaleko od Miloševog konaka- ona je često bila zatvarana?

mihailo

01.08.2016. 14:04

@Stari Beograđanin - Davno je zvanično obljavljeno da je "Hajdučka česma" prikopčana na gradski vodovod jer je izvor trajno zagađen...i da je ta voda zdrava česmovača koja se pije u celom Beogradu...