Београд: “Ласта” у Блоку 42 и ободима града

Н. ВУКИЋ

14. 01. 2016. у 23:59

Све ближе пресељење аутобуске станице. Фале окретнице за приградски превоз

Београд: “Ласта” у Блоку 42 и ободима града

Кроз "Ластину" станицу дневно прође 7.000 путника

ДО пролећа "Ласта" се сели, али на север. Иако се већ дуго прича о измештању станице на Нови Београд, да се рок селидбе примакао, сада је то најавио и премијер Александар Вучић, који је изјавио да ће овај објекат бити премештен на нову локацију у наредна три месеца.

План је да се "Ласта" измести на садашњи простор "Паркинг сервиса", преко пута "бувљака". То би било привремено решење док се не заврши нова станица која би такође требало да почне да се гради ове године и биће завршена до краја 2017.

Према најавама, у Блок 42 требало би да буде измештен цео међуградски и међународни саобраћај, док приградски неће улазити у град него ће стизати на терминусе градског саобраћаја на правцима из којих долазе. Међутим, питање је колико је реално очекивати да се у тако кратком времену обезбеде адекватни периферни терминуси.

У "Ласти" тврде да је суштина решавање укрцавања-искрцавања људи који долазе из приградских насеља, нарочито из Младеновца и Обреновца. Они сматрају да путници из приградских општина немају интерес да иду на Нови Београд и да ће то стварати велико оптерећење на ободним стајалиштима у граду.

Путници са потеза Ибарске магистрале и из правца Обреновца, да не би ишли на Нови Београд, па се враћали поново у град, морали би да излазе код Аде Циганлије. Из правца Младеновца код "Франша", на Аутокоманди или Трошарини. То би, потенцијално, могло да буде опасно и небезбедно.

ЗА 650 ПОЛАЗАКА ТРЕБА 30 ПЕРОНА

КАКО је истакао главни градски урбаниста Милутин Фолић, привремено решење ће подразумевати минимум неопходне инфраструктуре за функционисање станице. Међутим, подаци из СП "Ласта" говоре да имају 650 полазака дневно, од чега је 61 одсто приградски превоз. Максимално вршно оптерећење од 14.30 до 15.30 је око 60 полазака истовремено.

Кроз ту станицу пролази 7.000 путника дневно, а неопходна су им 22 полазна перона и осам долазних.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Aranđel Mihajlović

15.01.2016. 15:13

Da je završena deonica Novi Beograd - Obrenovac , to bi bila najkraća veza sa Beogradom . Ali se na početak radova čeka već petu godinu .

Nac

15.01.2016. 20:40

Svi autobusi sa juga Srbije idu preko Gazele.Posledice Beograda na vodi bice i gore.Kad se napravi niti ce biti pogleda iz starog na Novi Beograd ni obrnuto.