Sa tri mašine počeli su da rade u napuštenom objektu, a danas ih imaju 14, sto zaposlenih i rade u četiri smene: Slovencima u Somboru nedostaje - radna snaga

J. BEKIĆ

20. 02. 2020. u 10:40

Са три машине почели су да раде у напуштеном објекту, а данас их имају 14, сто запослених и раде у четири смене: Словенцима у Сомбору недостаје - радна снага

Proizvodi od gume za belu tehniku

Firma "Guma-s" zbog proširenja proizvodnje uskoro će povećati broj zaposlenih i do 230

U NAPUŠTENOM objektu fabrike obuće "Boreli" slovenačka kompanija "Silko" pre nešto više od dve godine u Somboru je otvorila pogon "Guma-S" koja ovde proizvodi delove za auto-idustruju, ali i delove za veš-mašine i sušilice, odnosno za belu tehniku.

Slovenačka kompanija "Siliko", u čijem se satavu nalazi i pogon "Guma-S", posluje u Srbiji od 2011, a pre dve godine su se iz Odžaka preselili u Sombor.

Prema rečima Uroša Kravosa, direktora somborske firme, od tri mašine koliko ih je bilo na početku poslovanja, proizvodnja tehničke gume za auto-industriju obavlja se na 14 mašina. On dodaje da je nedavno iz Austrije stigla još jedna mašina, a plan je da ih do kraja godine bude 19.

Oko 100 zaposlenih u proizvodnji, zbog tehnološkog procesa, radi u četiri smene, a proizvodnja se prekida jedino za vreme državnih praznika.

PROČITAJTE JOŠ - Prave automobilske gume od maslačka

Kravos kaže da je jedini problem nedostatak kvalifikovane radne snage, i ističe da će u narednom periodu zbog proširenja proizvodnje biti potrebno znatno više radnika.

- Potrebno nam je još tridesetak radnika, imamo velike planove za naredne tri godine i u planu je povećanje broja zaposlenih na 200 do 230. "Guma-S" treba da bude jedna od većih firmi u Somboru. Proizvode sada isporučujemo u Sloveniju, odakle se oni distribuiraju u Nemačku, Francusku, Češku, Slovačku, Kinu - veli Uroš Kravos.

Najveći domaći kupac proizvoda od gume za belu tehniku je preduzeće "Tiki" iz Stare Pazove. Ovde ističu da su prošle godine dobili projekat za BMV, novu seriju 7, pa će od 2023. godine ovde imati i montažu, i proizvode će isporučivati direktno za tu nemačku firmu.

U toku prošle godine proizvodnja je povećana za 50 odsto u odnosu na 2018, a plan je da se u ovoj godini proizvede 23 miliona komada tehničke gume za auto-industriju, odnosno za BMV, "mercedes", "audi", "folksvagen".

Zbog potrebe zapošljavanja novih radnika, svake srede u firmi se vode razgovori sa zainteresovanima. Organizuju se obuke i probni rad, četiri radnika je posredstvom Filijale NSZ prošlo obuku, a zaposlene su i osobe sa invaliditetom.


SERTIFIKAT I ZARADE

OVIH dana fabrika "Guma-S" dobila je sertifikat kvaliteta ISO TS 16949 i tako smo dokazali da su naši proizvodi visokog standarda - ističe Uroš Kravos, direktor. On tvrdi da se zarade redovno isplaćuju, i da su one od 10 do 15 odsto veće od prosečnih zarada na ovom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zdravko Neznanović

20.02.2020. 12:08

Znači. sve isto ko nekad. Mi držalju i motiku pravimo za džaba, damo Slovenci a da sastave i prodaju duplo. Jebati Jugu i ko kaže da umrla.