VIŠE od 25 godina otkako su u Kikindu došli iz Hrvatske i BiH, živeli su u tuđim kućama. Za 25 izbegličkih porodica podstanarski život je od sreda prošlost - napokon su dočekali i svoj krov nad glavom. Njihova nova, trajna adresa od sada je Ulica Pere Segedinca broj 7.

Ključeve novih domova uručio im je u sredu Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica. Među korisnicima je i Snježana Bošnjak, koja će u novom stanu na prvom spratu živeti sa suprugom i ćerkom.

- U Kikindu smo došli pre 27 godina iz Kaknja u Bosni. Sve ove godine nismo imali svoj krov nad glavom. U početku smo bili podstanari, a onda smo prešli u stan mog brata. Sada prvi put imamo svoj stan. Osećaj je neopisivo lep. Prvi put smo u nečemu što možemo zvati svojim. U Kikindi je sada, konačno i naša kuća - rekla je Snježana.

Sreću njenoj porodici i ostalim korisnicima pod novim krovom poželeo je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije. On je rekao da je do sada dodeljeno više od 4.200 stambenih jedinica najugroženijim izbegličkim porodicama sa prostora bivše Jugoslavije, a najviše iz BiH i Hrvatske.

- Ove kao i mnoge druge porodice bile su prisiljene da trajno napuste svoja ognjišta i potraže novi dom u Srbiji. Regionalni stambeni program jedan je od načina trajnog zbrinjavanja i vidova pomoći ljudima kojima je ona najneophodnija. Cilj je da se zbrinu najugroženije izbegličke porodice, ukupno njih oko 7.000 i ima plemenitu, ali i simboličku ulogu. Njegovom realizacijom stvara se povoljniji ambijent u susedskim odnosima - rekao je Dačić i poželeo stanarima da se odavde nigde više ne moraju na silu seliti.

Zgrada sa 25 stanova za izbeglice, površine 1.932 metra kvadratna sazidana je u okviru potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji. Vrednost radova iznosila je oko 625.000 evra, od čega je oko 12 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu, uložila lokalna samouprava u Kikindi.

PROČITAJTE JOŠ:
Kosovo podržava vernike u Crnoj Gori: Litija i moleban u Kosovskoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)

- Prethodnih godina zbrinuli smo oko 160 porodica. Nastavićemo da brinemo i o ostalima dok ne zbrinemo svaku porodicu - rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.


Zgrada u Ulici Pere Segedinca


Događaju su prisustvovali Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Srbije, Brigit Kuhar, program menadžer Delegacije EU u Srbiji, predstavnici međunarodnih organizacija i drugih državnih institucija i korisnici. Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra.


UTOČIŠTE HILjADA RASELjENIH

- U KIKINDU je došlo 7.300 izbeglica iz Bosne i Hrvatske. Sada ima 170 izbeglica i 100 interno raseljenih. Kroz osam kolektivnih centara prošlo je 3.500 ljudi. Obezbedili smo 313 stambenih rešenja, od čega 65 stanova, otkupljena su 84 seoska domaćinstva, dodeljena 164 granta građevinskog materijala, a 62 porodice dobile su značajniju finansijsku pomoć - saopštio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.