Turskim poslodavcima za prekovremeni rad - prekršajne

J. I.

ponedeljak, 28. 05. 2018. u 13:25

Турским послодавцима за прековремени рад - прекршајне

Foto D. Milovanović

Inspekcija u "Kajzenu" u Smederevu zbog propusta u preraspodeli radnog vremena i isplate prekovremenog rada zaposlenima
INSPEKCIJA rada podneće prekršajne prijave protiv turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu zbog propusta u preraspodeli radnog vremena i isplate prekovremenog rada zaposlenima, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pročitajte još:Novi otkazi zbog štrajka u "Kajzenu"

- Prekovremeni rad je trajao duže od 6 meseci i bio je raspoređen u dve kalendarske godine, a plaćen je jednokratno u aprilu 2018. za 2017. i 2018. - navedeno je u dopisu.

Pročitajte još:Inspektori došli zbog otkaza, a napisali kaznu zbog toaleta

Kada je reč i zakonitosti otkaza za nekoliko zaposlenih posle jednodnevne obustave rada, sudeći po objašnjenju nadležnog ministarstva, zakon nije prekršen.

- Za dvoje zaposlenih poslodavac je pokrenuo postupak za otkaz ugovora o radu zbog snimanja i prikazivanja protesta na društvenim mrežama. Pokušao je da im uruči upozorenje i rešenje o udaljenju sa rada, što su zaposleni odbili. Postupak je u toku, a imajući u vidu rokove, a naročito činjenicu da svi zaposleni rade na određeno vreme do 31. 5. 2018. godine, ugovor o radu će im isteći pre nego što im rešenje o otkazu po ovom osnovu bude uručeno - objašnjeno je za naš list.

Kako još navode u Ministarstvu rada, za troje zaposlenih koji su zaključili sa poslodavcem sporazume o prestanku radnog odnosa, "inspektor ne utvrđuje da li je saglasnost postojala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

samoupravljac

28.05.2018. 14:46

Dokaz da je drzava Srbija propala. Ponovo smo roblje i istoka i zapada. Proleteri ujedinite se da se čuje vasa reč. 8+8+8 i dalje nedosanjan san.

Mrka

29.05.2018. 04:34

A u Jagodinskoj firmi koju drže italijani Aunde, rade po dvanaest sati a plaćaju samo osam sati e sad dal oni uzimaju tu zaradu ili daju Palmi a možda i dele, to ne znam!?