KADA su pre tri i po godine mnogi okrenuli leđa Radničkom, trener Uroš Stevanović je, zajedno sa sportskim direktorom Jugoslavom Vasovićem, hrabro krenuo od nule. Vaterpolisti iz srca Šumadije postepeno su rasli, iz Druge lige došli su do Superlige, a pre nedelju dana radovali se Kupu Srbije. Ambicije su sada još veće, cilj je plasman u A 1 Regionalnu ligu i napad na titulu prvaka Srbije.


- U Kragujevac sam došao u septembru 2013, kada i Jugoslav Vasović. Prijatelji smo se, kada je bilo najteže videli potencijal kada niko nije - priča Stevanović.


Trofejni trener je kormilo Radničkog preuzeo 2014, kada su Kragujevčani imali moćan tim. Stigao je do finala Lige šampiona, sledeće godine i do Kupa Srbije. Ali, zbog teške finansijske situacije sve se raspalo u proleće 2016. VK Radnički je postao KVK Radnički, krenulo se od najnižeg ranga takmičenja...


PROČITAJTE JOŠ: Šumadinci slave: Vaterpolisti Radničkog osvojili Kup


- Tada je taj Radnički jednostavno prestao da postoji. Niko od funkcionera nije ostao u klubu. Samo smo bili Vasović i ja. Primera radi, za te prve četiri godine u klubu primio sam 12 plata. Ali, videli smo veliki potencijal. Imamo fantastične uslove za rad, a najveća dobit bio je podmladak. Shvatili smo da možemo da napravimo jak regionalni centar. Bili smo strpljivi, iz godine u godinu preskakali rang po rang. Mnogi nisu verovali u nas, u početku imali smo samo obećanje Grada, koji nas je preuzeo 2017. i oslobodio dugova - priča Stevanović.


Podseća strateg Šumadinaca da su se oslonili na igrače iz svoje škole, a kako je klub postepeno stajao na noge, dovodili su i igrače iz drugih klubova i inostranstva.


- Trenerski posao je i da stvara i da ima rezultat. U timu sada imamo sedam igrača koji su 2016. klub uveli u Prvu B ligu. Kod nas dolaze igrači koji žele da napreduju. Primera radi, Francuz Dino odbija mnogo jače ponude, jer već tri godine veruje u naš projekat. Sada dovodimo samo one koji imaju potencijal za reprezentaciju. Zahvalni smo i profesoru Dušku Iliću i njegovoj akademiji Profeks, jer smo rad na suvom podigli na viši nivo - naglašava Stevanović.


PROČITAJTE JOŠ: Vaterpolisti Radničkog posle pet godina osvojili Kup: Neki su nas malo potcenili


U sezonu su ušli ambiciozno, ali nisu očekivali da će osvojiti Kup Srbije.


- I da nismo osvojili trofej ne bih bio razočaran. Sada su nam ambicije malo porasle, ali i drugi će nas gledati drugačije. Neće nas potceniti kao na finalnom turniru Kupa Srbije. A na nama je da potvrdimo naš kvalitet. Ipak, najvažnije je da izborimo plasman u A 1 Regionalnu ligu, kako bi igrači mogli još više da napreduju - podvlači Stevanović.


OPREZNO SA MLADIMA

UROŠ Stevanović je i selektor reprezentacije do 20 godina, koju sredinom decembra očekuje SP u Kataru. Zato nije ni imao vremena da uživa u klupskom podvigu.

- Naša selekcija biće jedna od najmlađih na šampionatu. Vaspitani smo tako da uvek idemo na najviši plasman. Ali, moramo da budemo realni i da idemo korak po korak - ističe Stevanović.