Životna azbuka Radomira Antića: Sportisti su ponos Srbije

Nedeljko ILjUKIĆ

06. 01. 2015. u 12:13

Животна азбука Радомира Антића: Спортисти су понос Србије
Takmičari i stručnjaci iz naše zemlje uvek su umeli da ukrase ime naše zemlje. Nisam za ulazak Srbije u EU po svaku cenu – ističe nekadašnji trener tri najveća španska kluba

JEDINI čovek na svetu koji je trenirao sva tri najveća španska fudbalska kluba (Real, Atletiko i Barselonu) novogodišnje praznike provodi u Madridu. Španija je odavno postala druga kuća Radomira Antića. U posebnoj fudbalskoj i životnoj azbuci veliki trener i iskusni stručnjak napravio je svoj izbor.

A - Atletiko Madrid... Ovo je bio pravi izbor u mojoj karijeri. Došao sam u klub u trenutku kada je maltene ispadao iz lige. Stadion je bio ruiniran, ali smo mi izabrali svoj put u skladu sa mentalitetom ljudi koji su ga vodili i koji su za njega navijali. Prilagodili smo sve mentalitetu srednje klase koja je uz Atletiko. I uspeli!

B - Barselona... Kao što stoji u sloganu, uz ime ... Zaista je Barselona više od kluba. U njoj nije dovoljno samo pobediti, već izabrati i način na koji se to čini.

V - Vera... Moja Vera! Dokaz da uz svakog uspešnog muškarca uvek ide prava žena.

G - Gol... Opsesija svakog trenera. Ja sam u karijeri uvek tražio način da do njega dođe sadržajnom, misaonom igrom na terenu. Da svaki gol bude rezultat dobrog rada.

D - Deca... Ana i Dušan. Moja deca. Velika pomoć i saučesnici u mojoj karijeri. Promenili smo porodično minimum 30 adresa od Beograda, Turske, Španije, Engleske i Kine. Posle svega i deca moje dece. Moji unučići, Ivana, Petra, Radomir i Marko, sa kojima je uživanje svaki dan.

Đ - Đinan... Grad u kojem sam radio i upoznao Kinu na pravi način. Kina ne može da se prepriča, treba da se doživi. Đinan je nedaleko od rodnog grada Konfučija. Tamo sam čuo i zapamtio sjajnu misao: "Kada jednom nađeš posao koji ti se sviđa, više nikada nećeš raditi".

E - Evropska unija... - Postala je na neki način i srpska opsesija. Ja u njoj živim toliko dugo da sam shvatio sve njene vrline i mane. Nisam za ulazak Srbije u Evropsku uniju po svaku cenu. U glavi mi je stalno jedna misao da su političari koji su postali višak u svojim zemljama, završili u kancelarijama u Briselu.

Ž - Žitište... Moje rodno mesto. Povratak u detinjstvo i sećanje na baku i ujake koji su kao kolonisti došli u Žitište i dokaz da različite kulture i navike moraju da se poštuju. U tako malim sredinama, ali i u velikim metropolama u kojima sam živeo i radio.

Z - Zlatibor... Prirodna oaza i pojam mira i odmora. Mesto sa idealnom klimom. Nažalost, kao i mnoge stvari u Srbiji, sa potpuno neiskorišćenim potencijalima.

RADOST BOŽIĆASVETI Nikola i Božić uvek su posebni dani u domu Antića, bili u Srbiji, Španiji, Kini...
- Božić je veliki praznik i njegovu radost nekako doživljavam dva puta ovde u Španiji. Španci slave svoj 25. decembra, mi svoj 7. januara i u te dve nedelje je stvarno nekako posebna atmosfera. Međutim, moram da priznam da ja još utvrđujem gradivo. Odrastao sam u drugo vreme, u kući oca koji je bio vojno lice. Kod nas su se slavili: 1. maj, 29. novembar, 22. decembar... Sada gledam da se istorija piše drugom olovkom, a ja sam savremenik nekih drugih događaja.

I - Istina... Polazna tačka mog razmišljanja i komunikacije sa ljudima. Od običnog sveta na ulici, do fudbalera na terenu i u svlačionici.

J - Jugoslavija... Prva pomisao je nostalgija. Nema više zemlje u kojoj sam odrastao i vaspitavao se. To je bila tvorevina u koju sam izuzetno verovao, a porazila me pomisao da je nacionalizam bio podržan sa strane i na kraju pobedio jednu lepu iluziju.

K - Komentator... Posao kojim se trenutno bavim. Osećam veliku potrebu da svoje znanje prenesem na druge. To nikako nije potreba da nametnem svoje mišljenje.

L - Luton... Engleski grad u kojem sam gradio igračku karijeru i za koji slobodno mogu da kažem da je posebna škola mog života. Ma, univerzitet. Proveo sam u njemu skoro pet sjajnih godina.

Lj - Ljubav... Pokretač svega. Osećanje koje je važno i u privatnom životu i u poslu. Mene već godinama greje i ona ljubav prema mojim unucima i to je jedna velika privilegija.

M - Madrid... Živeo sam i radio u različitim sredinama, ali sam se skrasio u Madridu. Možda je tajna i u činjenici da je ovo mesto na najvišoj nadmorskoj visini od svih glavnih gradova Evrope. U njemu osećam šta znači uživati.

N - Nada... Velika stvar. Ona nas tera da analiziramo prošlost, sve što je iza nas. Jer to nam daje nadu u bolju budućnost.

Nj - Njujork... Nikada nisam bio u njemu, a i nisam nešto "proamerički" nastrojen. Uvek se pitam zašto je ono čuveno gazirano piće moralo da potisne klaker ili bozu.

O - Ovijedo... Nosim iz njega sjajne uspomene. Glavni grad pokrajine Asturija, sa posebnim ljudima.

P - Partizan... Moja prva velika stanica u karijeri. Ponosan sam na period proveden u klubu u kojem sam takođe ispisivao njegovu istoriju. U Beogradu sam osnovao i porodicu, delio lepe i manje lepe trenutke sa Partizanom.

R - Real Madrid... Klub za koji je bila čast i ponos da se radi. U njemu sam sebi pokazao da sam spreman i za najveće izazove. Sećam se dana kada su me smenili u Realu, koliko sam bio smiren. Ono što se sa Realom dešavalo posle je bio problem onih koji su me smenili. Zaista sam ponosan na činjenicu da sam jedini trener na svetu koji je vodio tri najveća španska kluba.

S - Srbija ... Kada pričamo o sportu u Srbiji onda je naša zemlja pravi dokaz da je uspeh moguć i u najtežim uslovima. Ponosan sam što sam iz Srbije i što su sportisti i stručnjaci umeli da ukrase ime naše zemlje.

T - Tito... Čovek koji je obeležio moju mladost i detinjstvo. Kasnije smo mi nažalost na pogrešan način dokazivali naš mentalitet tako što smo sadašnjost pravdali omalovažavajući prošlost. I danas mi je žao što je iz centra Užica odnet Titov spomenik. Onog dana kada je Tito umro svi u mojoj familiji su plakali.

Ć - Ćavi... Veliki fudbaler. Kada sam ga na jednom treningu Barselone zagrlio i predložio da promeni poziciju na terenu i konačno pređe centar terena i dođe na protivničku polovinu, znao sam da je to jedna od najboljih odluka. On je postao ubedljivo najbolji ofanzivni vezni fudbaler svih vremena. I dokaz da je moja trenerska filozofija ispravna, a ona znači da se taktika i pozicija prilagođavaju karakteru igrača i njegovim sposobnostima.

U - Užice... Grad u kojem sam proveo detinjstvo, u kojem sam vaspitavan. Kada dođem u Užice osećam se posebno, drugačije. Kada pogledam Đetinju shvatim jednu veliku životnu filozofiju koja kaže da se reka ne može zagaziti dva puta, jer stalno teče.

F - Fudbal... Nikada za mene nije bio samo šutiranje lopte. Uvek je bio prilika da pokažeš svoje vrline i mane. Meni je mnogo pomoglo i školovanje na Fakultetu za fizičku kulturu koje mi je dalo određenu prednost u odnosu na neke druge. Fudbal je živa stvar koja zaista diše, nikada nisam robovao sistemima. To je sport u kojem se sigurno ne mogu sabirati babe i žabe.

H - Hamon... Čuveni španski proizvod. Najkvalitetnija pršuta po kojoj se prepoznaje cela zemlja. Španci su od nje napravili simbol. Za razliku od Srbije koja ni od šljivovice nije napravila brend. Teško mi je kad krenem autom od Beograda ka Užicu što usput ne vidim ukupno dve šljive.

C - Cveće... Što sam stariji sve sam više u bašti. Zavoleo sam ćveće davno, još na izložbi bonsaija u Londonu. Danas gajimo razne biljke u bašti u Madridu. Miris zrelog paradajza nosim još iz rodnog Žitišta.

Č - Česnica... Jedan od simbola Božića. Ima je i kod nas u kući.

Dž - Džems Din... Bio je jedan od simbola moje mladosti. Odrastao sam uz takve junake u bioskopima.

Š - Španija... Moja druga otadžbina. Zemlja u kojoj sam izuzetno cenjen i poštovan. Ponekad me boli istina da sam u Španiji više poštovan nego u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Laki Viner

06.01.2015. 13:04

Veliki gospodin i strucnjak! Selektor sa kojim smo mogli ko zna dokle da doguramo i koji je jedini znao sta radi. Zahvalimo se ovom prilikom Toletu i kompaniji koji su otrerali ovog velikog poznavaoca najvaznije sporedne stvari na svetu. Radomire jos jednom veliko HVALA za Juznu Afriku, mogli smo mnogo vise al takva nam sudbina...

M

06.01.2015. 13:56

Je li ovo jedini trener koji je odveo srbiju i uspeo da pobedi u par utakmica na svetskom prvenstvu?

nele011

06.01.2015. 15:25

OSGJB....oteran svuda gde je bio....a klanovi u onoj njegovoj reprezentaciji...pa to ni Miljan nije imao...od onakvoga igraca, preteca savremenog beka, shvatanja fudbala....sve pokazao na SP....

pp

07.01.2015. 11:44

@nele011 - pa kad smo imali na par prvenstava igracke velicine i bili ubrajani kao reprezentacija koja moze doseci vrh nikad nismo uspjeli jos je bila jugoslavija a ne srbija. nije mi jasno da su ocekivanja bila tolika da cemo nesto uspjeti u africi. pa i francuzi su nakon osvojenog prvenstva nad brazilom ispali odmah u grupnoj fazi na sledecem prvenstvu a ne mi koji ruku na srce mozemo tavoriti negdje u sredini evrope sto se tice reprezetativnog fudbala to nam je domet i mogucnosti

Radovan

06.01.2015. 17:23

Ono što imamo od trenerskih imena,on je vrh!Možemo samo da žalimo što ih nemamo više,ili mnogo više.Tada bi i naš fudbal,klupski i reprezentativni, bio na mnogo višem nivou! I gde je reprezentacija Srbije, od kada je čovek smenjen?!Jel se približila nekom sajmu fudbala,svetskom,evropskom?A koliko su promenili selektora?A i uvozili su ih iz EU,pa opet ćorak!

Djoko potrk

06.01.2015. 17:53

Nikad nije bio u Njujorku?? Znaci obican gastarbajter sa sela... i iz prohujalih vremena.

nele011

07.01.2015. 14:59

@STALJIN - ...ako ti je ovaj strucan i uspesan...onda ga po svom NICKU zameni u nekome sportskome gulagu...veze ti nemas,,,predji u botanicare i postani saptac kukureku i ljubicicama...

vagrant

26.01.2015. 00:52

Vi, koji omalovazavate coveka poznatog u celom svetu, sta ste u svojim jadnim i bednim zivotima uradili i postigli? Covek sa takvim manirima i uspehom u zivotu, zasluzuje svo postovanje nas obicnih anonimnih smrtnika. Hvala za sve velikom coveku, treneru i gospodinu - Radomiru Anticu!

Dragan

11.04.2020. 07:20

Ne mogu da vjerujem.Upoznao sam ga tokom ljetnjih mjeseci svake godine u Kafeu Mont-Zlatibor na jutarnje ispijanje kafe.Salno mi je ta slika pred ocima.Plačem i plakaću za njim.Poštovan ovdje u Crnoj Gori