NISU svi kao Anđelina Džoli, Holivud Srbe i voli! Poslednjih godina smo uz Ruse postali omiljeni negativci u američkoj kinematografiji, ali nije mali broj ondašnjih zvezda koje nisu podlegle snažnoj propagandi.

Takva je i Dženifer Aniston, bivša supruga Breda Pita, koja, za razliku od Džolijeve, važi za velikog prijatelja naše dijaspore u SAD. Anistonova, koja je poreklom Grkinja, u nekoliko navrata je donirala Srpsku pravoslavnu crkvu u Njujorku. Jedna od najplaćenijih svetskih glumica je često i gost u našim hramovima po Americi, zbog čega je omiljena među srpskim iseljenicima.

Dok su pojedini naši glumci bez problema prihvatili da glume Srbe ubice u filmu Anđeline Džoli, Kasper van Din, suprug Katarine Oksenberg i zvezda filma „Svemirski vojnici“ (remek-dela naučne fantastike), izjavio je da nikada ne bi prihvatio ulogu Srbina negativca.

SNAJKA IAKO nije deo Holivuda, brazilski supermodel Adrijana Lima širom sveta ima status holivudske dive. Jedna od najlepših žena na planeti je posle venčanja sa Markom Jarićem dobila i pasoš Srbije, a 7. januara na svom „Tviter“ profilu čestitala Božić svim Srbima, napisavši - Hristos se rodi.

- Mnogo volim Srbiju. Ima ona izreka koja kaže da si odande odakle ti je žena. Pošto je Katarina srpska princeza, mora da sam ja Srbin - kroz osmeh je ispričao Kasper.

Bračne vode naterale su i slavnog glumca Kristijana Bejla, zvezdu poslednjeg „Betmena“, da zavoli Srbiju. Kristijan je već deset godina u braku sa Sandrom Blažić, bivšom manekenkom iz Čikaga, čiji su se roditelji u SAD doselili iz Jugoslavije.

Robert de Niro, jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena, poznati je srbofil. Gostoprimstvo koje je šezdesetih godina prošlog veka u okolini Niša doživeo tada anonimni De Niro nateralo je legendu sedme umetnosti da se, kako kaže, zaljubi u srpski mentalitet. Svojoj ćerki je dao ime Drina, ali i žestoko navijao za Novaka Đokovića, iz porodične lože našeg tenisera, na Ju-Es openu.

- Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna, možda imam neke pretke iz Srbije, pa zbog toga - rekao je De Niro.

Prijateljstvo sa Emirom Kusturicom učinilo je i Džonija Depa prijateljem Srba.

- Slavio sam srpsku Novu godinu, ali i navikao da se sa Srbima pri pozdravljanju ljubim tri puta! Posebno mi se sviđa što držite do tradicije i što imate mnogo dobrih i ponosnih ljudi. Naravno, šljivovicu obožavam - nije krio utiske Dep kada je posetio Kusturicu na Mećavniku.

Filmska legenda Džeremi Ajrons svojevremeno je u Beogradu kupio u Etnografskom muzeju srpsku narodnu nošnju. Na pitanje zašto voli našu nošnju, a posebno opanke, u razgovoru za „Novosti“ je objasnio:

- Kako da ih ne volim!? Ne sećam se da sam ikad obuo nešto udobnije od te vaše obuće. Takođe, sviđa mi se to što, za razliku od mnogih drugih naroda, i dalje imate dovoljno vremena da međusobno razgovarate, ali i da jedete dobru hranu.

Malo je poznato i da je holivudski velikan Džejms Vuds („Bilo jednom u Americi“, „Vampiri“...) 1999. godine predvodio demonstracije protiv bombardovanja Jugoslavije i da je bio žestok u osudi tadašnje američke zvanične politike. Vudsova baba po majčinoj strani je poreklom iz Srbije.


*****
VEDRANA RUDAN: ZEMLJA KRVI I IDIOTA


HRVATSKA književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan se u tekstu „Zemlja krvi i idiota“, objavljenom na njenom sajtu, pozabavila Anđelinom Džoli povodom njenog filma „U zemlji krvi i meda“. Rudanova se pita da li bi Džolijeva smela da snimi film o silovanim Libijkama kao što je snimila film o silovanim Bošnjakinjama. Tekst je ilustrovan fotografijom iz američkog zatvora „Gvantanamo“ na Kubi.

Prenosimo deo teksta Vedrane Rudan:

Aleluja, Aleluja! I na prostoru Regiona ukazala se Velika Majka Anđelina Džoli. Nije došla sa svojom mnogobrojnom decom i stotinu dadilja jer su u Sarajevu sige padale sa krovova.

Žao mi je što anoreksična bivša drogerašica baš nikad nije osetila potrebu da uz egzotično dete iz neke divlje Kambodže usvoji i neko siromašno crno ili belo dete, svejedno, iz Amerike.

Svi znamo da i u Americi žive milioni gladnih mališana sami. To se jednostavno ne nosi. Kakva bi to bila poruka vući za ručicu mršavo, prebolesno, gladno njujorško dete?

Sme li Big Mama roniti suze iz očiju premazanih šminkom otpornom na tečnost, nad sudbinom vlastite zemlje? Malo morgen, rekao bi pokojni Milošević.

Sme li Anđelina Džoli da snimi ljubavni film o Libijki kojoj su Ameri zatrli svu rodbinu i Amera koji je to učinio? Smela bi jedino kada bi u filmu pokojni Libijci puni ljubavi silovali Amera.

Ali, doći u Region i prodavati nam priču o „lošim momcima“ i „srpskom narodu koji je dobar“ mnogo je lakše. Preciznije, poželjno. Krajnje precizno, Džoli je, jednostavno, dobila zadatak i logistiku.

Ko normalan može poverovati da je Džoli „režiserka“, „scenaristkinja“. Sme li se tako vređati ozbiljna profesija?

Naravno da mi Indijanci sa ovih prostora, koji smo od Amera dobili šarena stakalca u obliku filma „o ljubavi“, ne možemo iz svoje kože.

U „Zetri“ je plakalo nekoliko miliona Bosanaca uverenih da su ih silovali i da ih siluju i da će ih silovati „Srbi“. Odavde do večnosti.

Mi ćemo gledati Džoli u Zagrebu i skupa s njom liti gorke suze nad silovanim Bosancima i s užitkom u sebi jebati mater „Srbima“. U sebi jer je glasno jebanje „Srba“ u Hrvatskoj u međuvremenu postalo politički nekorektno.

Koju i kakvu je ulogu u klanju u našoj bivšoj zemlji igrala i igra domovina Suzane Džoli nikad nećemo saznati. A i koga briga. Ako budemo dobri, Anđelina će usvojiti neko Bosanče bez ruku i nogu da svet podseti na divljake sa Balkana.

Priznajem. Jebe mi se i za Džoli, njene suze i frku koja se digla oko „njenog“ filma. Ja i dalje čekam film u kome ću videti kako kršni Amer jebe čitav svet.

Film Anđeline Džoli o silovanju sigurno je potresan, baš, ono, potresan. Naravno. Ko o silovanju može napraviti bolji film od silovatelja?

FILM NIJE ZABRANJEN U SRPSKOJ
FILMSKI distributeri u Republici Srpskoj imaju potpunu slobodu da u bioskopima distribuiraju filmove po svom nahođenju i u njihov izbor niko se ne meša, saopštio je u subotu kabinet predsednika RS Milorada Dodika, navodeći da nije tačna tvrdnja Anđeline Džoli da je RS zabranila emitovanje njenog filma „U zemlji krvi i meda“. „U Republici Srpskoj, kao demokratskoj zajednici i otvorenom društvu, uvažavaju se sve slobode, pa tako i umetničke, i shodno tome nema cenzure niti bilo kakvih zabrana“, navodi se u saopštenju. Ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović izjavio je nedavno da ovo ministarstvo niti zabranjuje, niti dozvoljava prikazivanje filmova u RS, nego distributer samostalno bira filmove koje će da prikaže.