Ivan Milinković: Bio sam sputavan, sad ne pravim kompromise

Milan Ćunković

05. 07. 2020. u 10:11

Иван Милинковић: Био сам спутаван, сад не правим компромисе

Foto Ivan Radosavljević

Ivan Milinković, za "Novosti", o odlasku iz "Legendi", solo karijeri, periodu izolacije...
PREPOZNATLjIV vokal Ivana Milinkovića tri decenije je davao posebnu boju pesmama grupe "Legende", i zato je retko ko ostao ravnodušan kada su se, pre godinu dana, desili njegov razlaz sa popularnim sastavom i početak solo karijere. Suočio se Milinković, od tada, i sa pohvalama i sa skepticizmom. Sada, kad je izvesno vreme prošlo, može da sagleda situaciju malo hladnije glave.

- Možda je vremenski dosta prošlo od mog izlaska iz grupe, ali nije to dug period u odnosu na 30 godina u njoj - poredi pevač za "Novosti". - Publika se teško odriče navika, mada već sada mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da skoro svi koji prate moj rad imaju samo reči podrške i hvale za sve novo što sam solistički izneo. Mislim da tek dolazi pravo vreme za analizu mog poteza i da ćemo o tome pričati u najlepšem svetlu.

Ivan obrazlaže da su osnovni povodi za odlazak iz "Legendi" njegovi širi muzički afiniteti i pevačke mogućnosti:

- Svako, pa i ja, želi da načini neku promenu u životu, posebno na poslovnom planu. Muzika je kreativno područje, gde mogu mnogo, i na još drugih načina, da se izrazim. Mnogo sam ispunjeniji kada ne moram, zarad jednog te istog stila, da činim velike kompromise. S obzirom na životno doba i veliko iskustvo, nisam hteo da sebi i dalje "teram kontru". Ovo je i odlična prilika da se publika, podrškom ili suprotstavljanjem mom potezu, determiniše na način da sada znam ko me je pratio dugi niz godina zbog stila i pesama grupe, a ko zbog svega što sam kao solista pružio. Mnogo ranije sam želeo da načinim taj potez, ali je uvek nešto bitnije prevagnulo da to ne uradim.

Nedavno je Milinković predstavio pesmu "Ti i ja stranci".

- Bojom, atmosferom i stilom govori o mojoj težnji da pevački boravim u drugačijem muzičkom ambijentu - objašnjava nam. - Tematski je opomena svima koji su se u vezama pogubili da dobro razmisle šta im je najispravnije činiti - ne zbog okoline i pravila ponašanja, već zbog sebe i partnera. U vremenu u kome živimo, došlo je do velikog otuđenja čoveka od sebe samog, što neumitno vodi ka nezadovoljstvu, frustraciji, neispunjenom ličnom životu... Valjda je cilj svakoga od nas da, pored svega što život nameće, možemo da kreiramo dobar deo svoje svakodnevice, na način da živimo srećno i dostojno čoveka.

U pripremi je, kaže, jedna sasvim drugačija, boemska numera.

- Ona obrađuje neiscrpnu temu neostvarene ljubavi - kazuje Ivan. - On pati za njom koja se udaje za drugog, protiv svoje volje. Interesi porodica nadvladavaju čiste i iskonske želje, osećanja mladih koji se vole. Zna se, svaka takva veza je već u startu osuđena na propast. Retkost je da neka opstane. Da li će se boemi pronaći u ovoj numeri, ne znam. Potrudio sam se da ima moj pečat.

Do novembra bi Milinković trebalo da završi prvi solo album, sa devet ili 10 pesama:

- To, međutim, zavisi od vanrednih okolnosti koje nas okružuju. Muzički esnaf direktno je na udaru svih dosadašnjih mera prevencije i zaštite.

IZOLACIJA NA KOSMAJU

O PERIODU izolacije, Milinković za "Novosti" kaže:

- Daleko je lakše kada ste u kući i možete da izađete u svoje dvorište, kao ja na Kosmaju. Izolacija nosi i neke pozitivne momente. Svako ko ima ideje, može da radi na sebi i da ih razrađuje i kreativno oplemenjuje. Siguran sam da je mnogima ona donela i napredak, bar kad se radi o kreativnim zanimanjima. Nadam se, ipak, da nećemo opet biti u onakvim merama. Treba nam svima više odgovornosti i savesti.

FILMSKI DEBI ME OBOGATIO

USKORO će publika Ivana da upozna i kao glumca, u filmu "Studenac" Borka Brajovića.

- Zadovoljstvo je bilo, pre svega, saznanje da je reditelj želeo da me angažuje makar i za malu ulogu - punog srca će Milinković za naš list. - Godinama unazad, osećao sam kod sebe tu sklonost ka glumi. Proveo sam u pozorištu, tačnije u operi, devet godina, i sve mi je dosta blisko. Naravno, mislim da svako treba da se drži onoga u čemu je najbolji, da ne srlja u nešto drugo po svaku cenu. Ostajem veran muzici, a filmski debi samo obogaćuje moje biće. Na snimanju su mi pojedini glumci, u znak podrške, rekli da sam uspeo da ih emotivno prodrmam. To mi mnogo znači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije