Boemski duh zavladao Dušanovcem (FOTO)

G. NOVAKOVIĆ

07. 09. 2019. u 06:33

Боемски дух завладао Душановцем (ФОТО)

Nezaboravno veče za ljubitelji kafanske pesme Foto K. Mihajlović

U restoranu "Ustanak", pred mnogobrojnim gostima svih generacija, održan Prvi festival kafanske muzike. Gosti horski pratili zaboravljene hitove uz zvukove tamburica

PRVI festival kafanske muzike, pod nazivom "Kafanska noć - u duhu starog Dušanovca", održan je u petak veče ispred restorana "Ustanak" u Daruvarskoj ulici. Mnogobrojni gosti svih generacija uživali su u starogradskoj muzici, uz tradicionalne specijalitete, karakteristične za beogradski kafanski život.

Festival, zamišljen kao manifestacija kojom grupa entuzijasta želi da spase od zaborava stari prestonički boemski stil, i suprotstavi ga nadolazećim modernim trendovima, odgovorio je u potpunosti na izazov. I stari, i mladi, u petak veče su tapšali na zvuke tamburice i njihali se u ritmovima poznatih numera, koje se danas mogu čuti samo između stolova sa kariranim mušemama.

- Kafana je mesto gde ideš da proslavljaš i da tuguješ. Mladost mi je prošla u jednom od tih starih restorana i ne žalim ni za jednim danom tamo provedenim. Kada sam čula za ovaj događaj, znala sam da moram imati sto u "Ustanku"! - kaže nam sa osmehom na licu Nada Zlatić sa Voždovca.

HUMANITARNI KARAKTER FESTIVAL kafanske muzike imao je humanitarni karakter. Na nekoliko mesta ispred "Ustanka" bile su postavljene kutije u kojima su gosti mogli da ostavljaju dobrovoljne priloge. Sav prihod usmeren je Domu za nezbrinutu decu "Moša Pijade", u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

Ljubitelji kafanske pesme su doživeli nezaboravno veče. Na bini, postavljenoj ispred "Ustanka", smenjivali su se ansambli specijalizovani za boemski užitak. Tako su se Dušanovcem orile "Vranjanka" i "Samo malo", a onda su na scenu stupili "Tamburica 5" i osvojili publiku hitovima u jedinstvenom aranžamanu. Horski, gosti kafane pevali su stihove "Hajde da pevamo celu noć, za staro društvo nek se svira" i "Ima jedan kućerak u Sremu". Ni "Ciganka vatrena" nije ostavljala ravnodušnim.

Dvojac za mikrofonima, uz prateći orkestar, "Grupa građana" uneli su malo modernijeg duha u kafanu, te su otpevali "Zlatni dan", "Potraži me u predgrađu", "Devojko mala" i "Gde je sad moj Beograd".

Foto K. Mihajlović

- Čini mi se da stare kafane ipak odolevaju vremenu - kaže nam Jovan Vasić. - Što ih je manje, to su kvalitetnije. Obožavam kada uđem u jednu od njih i zapuhne me miris čorbe ili ćevapa.


Foto K. Mihajlović

Narodni ansambl Radio-televizije Beograd carovao je binom zajedno sa legendom narodne pesme, Gordanom Stojićević, kao specijalnom gošćom. "Pusti me da nađem srcu lek" pevao je ceo "Ustanak", a onda su se zaređali "klasici" boema - "Zagrli me ti" i "Pala ćuprija".


Foto K. Mihajlović

Nikola i Marko Rokvić, Slavko Banjac, Merima Njegomir takođe su najavljeni kao jedni od specijalnih gostiju jedinstvenog festivala. Kafanska žurka trajala je do duboko u noć.


Foto K. Mihajlović

Foto K. Mihajlović

Foto K. Mihajlović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije