MUZIKA IZ SERIJE NEMANjIĆI: Zvuci srednjovekovne Srbije

V. N.

četvrtak, 05. 04. 2018. u 21:46

МУЗИКА ИЗ СЕРИЈЕ НЕМАЊИЋИ: Звуци средњовековне Србије

Foto N. Živanović

PGP RTS objavio disk sa muzikom iz serije “Nemanjići - rađanje kraljevine”

NAŠA najstarija diskografska kuća PGP RTS objavila je u četvrtak album sa originalnom muzikom iz serije “Nemanjići - rađanje kraljevine”. Na disku se nalazi 25 kompozicija, od toga pet tradicionalnih, dok je ostale specijalno za seriju komponovao i orkestrirao Dragoljub Ilić Ilke.

Čarobnim glasom pesme je obojila pevačica duhovne muzike Divna Ljubojević, a u ovom značajnom projektu učestvovali su i Nikola Popmihajlov (vizantijsko pojanje), Tijana Milošević (violina), Ladislav Mezei (violončelo), Ljuba Dimitrijević (solista na starim duvačkim instrumentima - frula, zurle i kravlji rog), vokalna grupa “Serbija global art”, srpski vizantijski hor “Mojsije Petrović”, a muzički producent je Oliver Jovanović. U izvođenju muzike za seriju učestvovalo je još 25 instrumentalista, specijalno okupljenih za ovu priliku u orkestar pod nazivom “Nemanjići”.

Pročitajte još - OŠTRE KRITIKE NA RAČUN "NEMANjIĆA": Očajan promašaj velike teme

- Pred vama je muzika iz serije”Nemanjići - rađanje kraljevine”, koja bi, nadam se, bar za trenutak trebalo da vas prenese u vreme srednjovekovne Srbije, dvorova, bitaka, saveza, igre moći, ljubavi i mržnje - ističe Dragoljub Ilić, dodavši da je pred njim bio zadatak koji je tražio odgovor - kako “ozvučiti” vreme i mesto događanja, pretočiti sudbine slavnih Nemanjića u muziku i spojiti sve sa etnosom i lirikom, epikom i duhovnošću našeg naroda.

Divna Ljubojević Foto M. Piroški


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aleksandar

06.04.2018. 10:49

Dosadni ste vise sa kritikama na racun serije. Serija je sasvim OK. Postoje greske i zamerke, ali nisu tolike da se serija ne moze gledati. Muzika je fantasticna. Gde i kako se moze kupiti CD?