NAJPLEMENITIJI PODVIG - OTRGLI OD PLAMENA OCA ČETVORO DECE: Nikola i Marko, novosadski policajci, izvukli iz požara čoveka u Vrbasu

Lj. Preradović

07. 01. 2021. u 23:00

RANO, prohladno 23. aprilsko jutro, zauvek će ostati urezano u sećanju šestočlanoj porodici Hromiš iz Vrbasa.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - ОТРГЛИ ОД ПЛАМЕНА ОЦА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Никола и Марко, новосадски полицајци, извукли из пожара човека у Врбасу

Foto N. Karlić

Iz pomoćnog objekta u dvorištu kuće na samom kraju ulice Petefi brigade, iz plamena koji se dizao nekoliko metara uvis, od sigurne smrti otrgnut je Aleksandar Hromiš (43), a njegovi supruga Sanja (41), ćerka Anastasija (19) i sinovi Ognjen (17), Damjan (15) i Filip (12) bezbedno evakuisani.

Ocu četvoro dece, život su spasla dvojica hrabrih momaka, Nikola Kilibarda (28) iz Kule i godinu stariji Mirko Kešeljević iz Vrbasa, obojica pripadnici Interventne jedinice novosadske policije. Mada su zbog profesije već navikli na rizične situacije, ova drama, neočekivano ih je stavila na ispit plemenitosti. Bez odlaganja i premišljanja, odvažni policajci su ovaj ispit položili sa čistom desetkom i pokazali da je ljudski život najvredniji.

Ne nalazeći dovoljno reči kojima bi iskazali zahvalnost svojim spasiocima, Hromiši su im zauvek otvorili vrata svog doma. I srca.

Hrabri Nikola Kilibarda i Marko Kešeljević, Foto N. Karlić

Aleksandar je u bolničkoj postelji bio 49 dana, a zbog svega preživljenog i danas ima zdravstvenih tegoba. Ipak, veruje da će i to prevazići uz veliku podršku porodice.

- Ne smem ni da pomislim šta bi se sve desilo da ove ljudine, nisu pritrčali u pomoć i mene onesvešćenog izvukli iz vatrene stihije, pozvali vatrogasce i Hitnu pomoć, a moju porodicu izveli na bezbedno - priča Aleksandar.

SUTRADAN RAŠČISTILI ZGARIŠTE

HUMANOST dvojice mladih policajaca nije se zaustavila spasavanjem porodice Hromiš. Već sutradan, sa prijateljima iz Moto-kluba "Paradizo" organizovali su raščišćavanje zgarišta, a potom su sakupili novac i kupili hranu i zamrzivač bez kog je porodica ostala u požaru.

Njegovi spasioci, Nikola i Marko, o danu kada su na putu do posla u Novom Sadu pokazali herojstvo, kažu da nisu učinili ništa što ne bi i neko drugi da se zatekao na njihovom mestu. Mladi policajci velikog i hrabrog srca, skromno kazuju da su samo činili "po nalogu srca i savesti".

- Spasen ljudski život nam je najveća nagrada - gotovo uglas govore Nikola i Marko. - Tog dana, rano ujutro, baš nas dvojica, zatekli smo se na ulici i najpre ugledali gust crni dim, a potom ogroman plamen.

Prisećajući se petnaestominutne drame, odvažni policajci vele da kada su ugledali ceo objekat u plamenu, nisu znali da li ima nekoga u dve kuće u neporsednoj blizini, pa su krenuli da bude ukućane, kako bi ih na požar. Ubrzo su čuli ženu, koja je izašla je i vikala da nema Aleksandra.

Nikola je tada utrčao u objekat u plamenu i kod vrata zatekao muškarca bez svesti. Ležao je na stomaku. Pokušao je sam da ga iznese, a onda mu je najstariji sin porodice Hromiš pomogao.

- Odneo sam ga tri metra dalje, okrenuli smo ga na bok i neprestano sam proveravao da li mu radi srce - priča Nikola. - Za to vreme Marko je u drugoj kući uspeo da probudi ukućane, i ostao je uz nepokretnog čoveka do dolaska Hitne pomoći, a onda je proleteo pored ogromnog plamena i došao da mi pomogne.

Posle svega, dvojica hrabrih policajaca, otišli su, na vreme stigli na posao i radili svoju smenu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri