UVEK JE PONOSNO GOVORILA DA JE SRPKINJA: Prva dama Kanade je bila naše gore list, Novi Bečej ponosan na Milicu Malruni

J. LEMAJIĆ

17. 09. 2020. u 10:28

KNjIGA "Milina zemlja predaka - Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja", predstavljena je nedavno u gradu na Tisi. Ali, kako je tom prilikom kazao Vladimir Davidović, direktor Narodne biblioteke u Novom Bečeju, ovo delo nema samo lokalni značaj, jer je u njoj, na srpskom i na engleskom jeziku, javnosti predstavljena porodica nekadašnje prve dame Kanade, Milice Mile Malruni rođene Pivnički.

УВЕК ЈЕ ПОНОСНО ГОВОРИЛА ДА ЈЕ СРПКИЊА: Прва дама Канаде је била наше горе лист, Нови Бечеј поносан на Милицу Малруни

Foto: J. Lemajić

Kuća u kojoj je ona napravila prve korake i odakle su njeni roditelji, Bogdanka i Dimitrije, krenuli preko Atlantika, nalazi se na jednoj od prometnijih trasa u Novom Bečeju. Nemoguće je ne primetiti veliku, ali prilično oronulu kuću na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Sonje Marinković. Iako je sada na prvi pogled neugledan, dom porodice Pivnički ugostio je velikane poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića. Zahvaljujući bogatoj istoriji koja se krije iza njenih zidova, u porodičnoj kući Pivničkih planira se otvaranje Muzeja srpske dijaspore. Naime, prošle jeseni, kada je posle tri i po decenije, Mila sa suprugom Brajanom Malrunijem, nekadašnjim premijerom Kanade, posetila Srbiju i rodnu varoš, sa Ministarstvom spoljnih poslova dogovoreno je da se u porodičnom domu Pivničkih napravi Muzej srpske dijaspore.

MUŽ JE ODAKLE JE ŽENA

PRILIKOM posete Srbiji prošle godine, Mila Malruni dobila je titulu viteza svetosavskog pacifizma za zasluge u promociji Srbije u inostranstvu i razvijanju srpsko - kanadskog prijateljstva. Tom prilikom ministar Ivica Dačić pitao je njenog supruga Brajana Malrunija da li zna za srpsku izreku da je muž odande, odakle mu je žena, na šta je on odgovorio da je to sto odsto tačno.

- Opština Novi Bečej odlučila je da otkupi kuću od sadašnjih vlasnika, te će ona biti kompletno renovirana. Centralno mesto u njoj zauzimaće "Salon Pivničkih", u kome su se nekad okupljali Pupun, Laza Kostić, Nušić, a Jovan Pivnički se družio i sa Vladimirom Tolstojem, unukom tvorca "Ane Karenjine" i "Rata i mira" - rekao je Vladimir Davidović, direktor Narodne biblioteke u Novom Bečeju, na predstavljanju knjige o porodici Pivnički.

Milica Mila Malruni potomak je ugledne novobečejske porodice koja se 1958. godine odselila u Kanadu. Milin deda Jovan Pivnički (1873-1942) bio je prvi javni beležnik u Novom Bečeju. Posle odlaska u Kanadu, Miličini roditelji su nastavili da čuvaju srpski identitet i duhovnost. Kandilo ispred ikone Svetog Nikole nije prestajalo da gori ni u toj dalekoj zemlji. Doktor Dimitrije Pivnički završio je Medicinski fakultetu u Beogradu, a u Kanadi je nastavio da pruža nesebičnu podršku mladim talentovanim ljudima u rasejanju. To i danas čini Fondacija dr Dimitrija Pivničkog, sa sedištem u Montrealu, koja podržava mlade naučnike u oblasti neurologije.

Sa samo 19 godina, Milica se udala za ambicioznog Brajana Malrunija, Kanađanina irskog porekla, i sa njim se upustila u političke vode. U više nego uspešnoj karijeri, Brajan Malruni je 1984. godine postao 18. premijer Kanade. Tu funkciju je obavljao devet godina. Mila, tipične slovenske lepote sa urođenim stilom u ponašanju i oblačenju, uvek je plenila pažnju javnosti, a ostala je upamćena po tome što je jedina žena u Kanadi koja je u izbornoj kampanji ravnopravno sa mužem držala govore. Nijednog trenutka nije zaboravila gde joj je dedovina, a srpski jezik govore i njena deca Karolina, Ben, Marko i Nikola. Sa bogatom srpskom duhovnošću i istorijom upoznavala je i svoje drugarice Nensi Regan, Barbaru Buš, Raisu Gorbačov, Nainu Jeljcin, Sonju Gandi, pokojnu princezu Dajanu. Uvek za sebe ponosno kaže da je Srpkinja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april