Tajni jezik drveća: Šta otkrivaju godovi na stablima?

Novosti online

09. 06. 2020. u 12:15

PROUČAVANjEM uzoraka godova kod dugovečnih stabala stručnjaci mogu izračunati tačne datume događaja iz istorije Zemlje, kao što su na primer kraća razdoblja ledenih doba...

Тајни језик дрвећа: Штa откривају годови на стаблима?

Foto: Depositphotos

Kako se menjaju godišnja doba, tako i drveće krišom beleži uspomene, menjajući izgled stabla u zavisnosti od količinr vlage i sunca, kao i godinama koje prolaze.

Svakog proleća i leta debla rastu u visinu i šire se, a dodatni centimetri slažu se na već postojeće godove. Kad se stablo poseče, prema godovima se može zaključiti koliko je drvo staro i koliko je naraslo svake godine. Stabla obično brže rastu kad su mlada pa su godovi blizu sredine najširi.

Dendrokronolozi, stručnjaci koji se bave proučavanjem godova koriste podatke s debla kako bi saznali nešto više o tome kako se menjala klima. U dobrim godinama, kada u sezoni rasta drveće prima dovoljno topline i vlage, stabla snažno rastu, a njihovi godovi su široki. Kada je loše vreme, godovi su posebno tanki.

Kod biljaka koje žive u tropskom i suptropskom području, gde su uslovi manje-više ujednačeni, godovi se ne mogu razgraničiti. Takođe, kod stabala koja rastu uspravno, godovi su koncentrični, dok su kod onih koja su kosa i više horizontalna, godovi ekscentrični.

Proučavanjem uzoraka godova kod dugovečnih stabala, dendokronolozi su proanalizirali 7.000 godina i uspeli da izračunaju tačne datume događaja iz istorije Zemlje, kao što su na primer kraća razdoblja ledenih doba.

(Pun kufer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna