UČIMO OD MAJSTORA I JOŠ ZARADIMO: Srednjoškolci Kosta i David o praksi dualnog obrazovanja u "Drekslmajeru"

V. N.

01. 04. 2021. u 13:11

PRAKTIČNU nastavu u 900 kompanija u Srbiji pohađa gotovo sedam hiljada učenika. Želja škola i poslodavaca za stvaranjem novih generacija mladih profesionalaca raste svakog dana pa ni pandemija nije uspela da zaustavi njihovo obrazovanje kroz praksu u kompanijama.

УЧИМО ОД МАЈСТОРА И ЈОШ ЗАРАДИМО: Средњошколци Коста и Давид о пракси дуалног образовања у Дрекслмајеру

Kosta Bodroža i Leonardo Brenda

Iskustva učenika sa prakse potvrđuju da dualno obrazovanje spaja teoriju i praktičnu nastavu od ranih školskih dana.

Za Kostu Bodrožu i Davida Vađina iz Srednje Tehničke škole u Zrenjaninu, gde se obučavaju za tehničare mehatronike u kompaniji „Drekslmajer“ (DRÄXLMAIER), praksa je zadovoljstvo, i učenje kroz rad od najboljih u struci.

„Najviše mi se dopada što postoji odlična razmena informacija između instruktora u kompaniji i učenika, jer u bilo kom trenutku kada nam se pojavi neki problem, instruktor je tu da pomogne“, priča Kosta, učenik drugog razreda.

Zrenjanjninski gigant u proizvodnji kablovskih sistema za automobilsku industriju dočekuje đake širom otvorenih vrata na praksu.

Kosta je jedan od gotovo sedam hiljada đaka u Srbiji koji teorijsko znanje praktično primenjuje na terenu. Tako stiče uvid u ono čime će se baviti u budućnosti.

„Ovde gledamo ljude naše struke kako rade, pa imamo širu sliku kakvu ne možemo da vidimo u učionicama škole“.

Njegov stariji drug, David Vađina, učenik trećeg razreda, dodaje da ga pored sticanja znanja, mesečna naknada koju prima od kompanije dodatno motiviše da više uči i redovno pohađa praktičnu nastavu. „Lep je osećaj da i ja mogu nešto da zaradim“, kaže David.

David Vađina (desno na fotografiji), Tehnička škola Zrenjanin, III-3

„Osim znanja i profesionalnih veštine stečenih dualnim modelom obrazovanja, diplomom i zvanjem, đaci stiču i dodatne ’soft skils’ veštine. Unapređuju ličnost, formiraju radne navike, manire, veštinu komunikacije...“, navodi Leonardo Brenda, rukovodilac odeljenja za obrazovanje u zrenjaninskoj kompaniji.

„Drekslmajer“ đacima mimo naknada obezbeđuje sredstva za zaštitu na radu, ali i autobuski prevoz i topli obrok.

U narednoj školskoj godini u ponudi će biti još pet novih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama: tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, stolar, trgovinski tehničar, tehničar štampe, obućar.

PRAKSA

Na praksi u „Drekslmajeru“ trenutno je 45 srednjoškolaca, od I do III razreda. Za obuku đaka u 2021/2022. školskoj godini na raspolaganju je 51 uskostručnih profila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri