DARIVANJE ORGANA - NEUSTAVNO: Odluka Ustavnog suda o kontroverznim zakonima koji predviđaju donorstvo tkiva

V. N.

21. 05. 2021. u 07:40

USTAVNI sud Srbije utvrdio je da sve odredbe člana 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa nisu u saglasnosti sa Ustavom.

ДАРИВАЊЕ ОРГАНА - НЕУСТАВНО: Одлука Уставног суда о контроверзним законима који предвиђају донорство ткива

Foto: M. Anđela

Suprotni najvišem pravnom aktu su uslovi za darivanje ljudskih organa umrlog lica, što je i u fazi javne rasprave izazivalo kontroverze.

Najviša sudska instanca u državi utvrdila je da su neustavne i sve odredbe člana 28. Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, koje propisuju uslove za darivanje tkiva. U oba slučaja Ustavni sud je odložio objavljivanje ove odluke u "Službenom glasniku" za šest meseci od dana njihovog donošenja.

U spornom članu 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa se, pored ostalog, navodi da se ljudski organi sa umrlog lica mogu uzeti radi presađivanja "ukoliko se punoletni poslovno sposoban davalac pre smrti tome nije usmeno ili u pismenom obliku za života protivio, odnosno ako se tome u trenutku smrti nije izričito usprotivio roditelj, supružnik ili punoletno dete umrlog".

Neustavni član 28. Zakona o ljudskim ćelijama propisuje da se tkiva sa umrlog lica "mogu uzeti radi primene ukoliko se punoletni davalac pre smrti tome nije usmeno ili u pismenom obliku za života protivio, odnosno ako se u trenutku smrti tome nisu usprotivili najbliži članovi porodice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)