OSVEDOČENI PRIJATELJ SRBIJE: Ovako je Miloš Zeman govorio o našoj zemlji

Novosti online

18. 05. 2021. u 15:22

PREDSEDNIK Republike Češke Miloš Zeman danas se, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, izvinio za bombardovanje SRJ.

ОСВЕДОЧЕНИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Овако је Милош Земан говорио о нашој земљи

Foto AP

Napomenuo je da je Srbija da je tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena.

- Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo - kazao je Zeman danas.

Ovo nije prvi put da je Zeman uputio prijateljske reči našoj zemlji.

On je ranije ovog meseca poručio da i dalje veruje da je priznanje nezavisnog (tzv.) Kosova greška.

Kako je tada rekao, od novog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pragu očekuje da će dodatno ojačati odlične bilateralne odnose i pospešiti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Samit 2019. godine

Na Zemanov poziv, predsednik Vučić gostovao je a na samitu lidera Višegradske grupe (V4) u oktobru 2019. godine.

O bobardovanju pričao i 2018. godine

O bombardovanju naše zemlje Zeman je govorio i 2018. godine, kada je istakao da ono bilo greška, i da ne treba tražiti alibi da bi se ta greška opravdala.

- Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo - naveo je tada Zeman.

U vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije Zeman je bio premijer Češke, a 2014. godine je rekao da je ta zemlja bila poslednja članica Alijanse koja se saglasila s bombardovanjem i to pod uslovom da se akcija tiče isključivo vojnih objekata, ali da taj uslov nije ispunjen.

- Vlada Češke je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bio je da će se gađati isključivo vojni objekti. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov nije bio ispunjen - rekao je Zeman 2018.

"Dvostruki aršini EU prema (tzv.) Kosovu i Krimu"

Češki predsednik izjavio je 2017. godine da su dvostruki aršini Evropske unije u pogledu pripajanja Krima Rusiji „loša praksa“, a kao primer tih dvojakih standarda naveo je — (tzv.) Kosovo i Krim.

- S jedne strane je (tzv.) Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija nije bila obezbeđena, a sa druge strane — Krim, gde je održan referendum. To su dvostruki standardi, i to je loše - rekao je on tada.

Zeman je i ranije više puta govorio da su UN garantovale autonomiju (tzv.) Kosova kao dela Jugoslavije, a da je onda međunarodna zajednica dozvolila bombardovanje Srbije.

"Uvek sam bio protiv nezavisnosti"

Zeman je u aprilu 2016. godine izjavio je da je protiv nezavisnosti (tzv.) Kosova i da je protestovao kada je bivši češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg prinudio tadašnju vladu u Pragu da prizna nezavisnost, navodi MIA.

- Ja sam uvek bio protiv nezavisnosti Kosova - kazao je Zeman.

Kako je tada javio dopisnik makedonske agencije iz Češke, Zeman je dodao da je kao predsednik u granicama svojih ovlašćenja protestovao tako što je odbio da imenuje ambasadora u Prištini i odbio da se sretne sa njenim diplomatskim predstavnikom u Pragu.

"Hašim Tači ratni zločinac"

U aprilu 2015. predsednik Češke rekao je da on lično ne priznaje nezavisnost (tzv.) Kosova i zato ne šalje ambasadora u Prištinu.

- Srbi su nas podržali 1934. i 1944. posle sovjetske agresije na našu zemlju. Mi smo vaši dužnici i moramo da vratimo naš dug. A prijateljstvo je jedno od najboljih načina za to - podvukao je tada Zeman za "Novosti".

Srbe je nazvao hrabrim narodom, kojem nisu potrebni saveti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!