VUČIĆ JASNO PORUČIO: Svakom budućem Hitleru Beograd će reći ne (VIDEO)

Novosti online

09. 05. 2021. u 20:45

DEVOTOG maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.

ВУЧИЋ ЈАСНО ПОРУЧИО: Сваком будућем Хитлеру Београд ће рећи не (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom održana je večeras u Narodnom pozorištu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisića Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisutni su bili i direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i politički predstavnici Srba sa KiM.

Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vučić je obraćanje počeo "Krvavom bajkom". Predsednik je upozorio na pokušaje revizije istorije.

- Ovi stihovi najbolje opisuju tragediju srpskog naroda. Sva stradanja u Drugom svetskom ratu. Teško je govoriti na današnji dan... Mnogo je onih koji džalata pretvore u žrtve, a žrtve u dželata. Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju. Nije ludo što i danas gledamo u regionu prekrajanje istorije i istine. Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu i da ne dozvolimo da laž pobedi istinu - rekao je Vučić i podsetio na ruski doprinos pobedi nad fašizmom.

Predsednik Srbije je podsetio na mnoga mesta stradanja srpskog naroda za vreme II svetskog rata, ali je rekao da je nemoguće nabrojati sva i da ne želi da govori o broju ubijenih.

On je podsetio i na pokatoličavanje i proterivanje srpskog naroda.

- Srpske žrtve su svete jer su one kao i Hrist - žrtvena jagnjad - rekao je predsednik.

Predsednik je podsetio i da se radilo o "dugom kretanju između klanja i oranja", podsetivši na delo Milorada Ekmečića.

- Za Srbe Dan pobede znači i kraj stradanja. Srbi su plaćali cenu državotvornog istinkta, i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne. Otvoreno se protiviti reviziji je sveta obaveza svih, ne smemo da zaboravimo, jer ćemo na taj način pristati na ono protiv čega smo se borili. Srpski narod je jasno rekao ne fašizmu, i ni jedan drugi narod na prosotru bivše SFRJ nije tako janso i glasno rekao, i predvodio je antifašističku borbu. Reći danas da nije bilo tako isto je reći da smo bezvredni i suvišni, a to ne smemo. Zato danas podsećamo i upozoravamo da pobednici pišu istoriju samo ako je istina - rekao je Vučić.

On je podsetio i na doček Hitlerove vojske u Zagrebu.

- Nećemo da pristanemo posebno na vrstu poniženja u regionu, posebno od onih koji su svećem dočekivali Hitlerovu vojsku, a sad od Srba hoće da prave dželate, i da su Srbi krivi jer su se suprotstavili ustašama. Ali Srbi neće da ćute i da im se dodvoravaju. Ponosan sam što čuvamo mir, ali i što govorimo istinu i hrabro i dostojanstveno čuvamo sećanje. A to znači možete da vređate srpski narod i svkaog od nas, ali kao predsednik neću dati da vređate jasenovačke i glinske žrtve. Biću još drskiji i bezobrazniji, probudio se slobodarski duh, a o tome će učiti buduća pokoljenja - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je 9. maj simbol nade.

- Srbi sa posebnim pijetetom očekuju svake godine ovaj  datum, a ja večeras hoću da se poklonim senima svih naših rodoljuba u svim oslobodilačkim pokretima na prostoru bivše Jugoslavije, i da se poklonim vama, živim herojima i da vam kažem veliko hvala za sve što se učini. Za nas je 9. maj dan pobede, simbol nade, dan trijumfa dobra nad zlom, pobeda žrtve nad dželatom. Živela Srpska i Srbija, neka je večan srpski narod - rekao je Vučić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (19)

Nikola Gvozdenovic

09.05.2021. 21:54

Srbija se uvek borila za slobodu i pravdu. Na nasu borbu smo neizmerno ponosni. Uvek cemo cuvati secanje na sve one koji su dali zivote da bi mi ziveli u slobodi.

Stevan

09.05.2021. 22:46

Srbija je kroz vekove pokazala da ne trpi diktaturu i nepravdu, krvavo plaćala svoju slobodu ali se na kraju za nju i izborila. Tako je bilo tako će i biti.