POD LUPOM SVE STAVKE NON-PEJPERA: Beograd analizira sadržaj i motive objavljivanja nezvaničnog dokumenta o KiM

D. R. Đorđević

30. 04. 2021. u 09:00

BEOGRAD pažljivo analizira non-pejper o rešenju za KiM, ali plašim se da je njegovo objavljivanje bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu.

ПОД ЛУПОМ СВЕ СТАВКЕ НОН-ПЕЈПЕРА: Београд анализира садржај и мотиве објављивања незваничног документа о КиМ

Foto I. Radulović

Ovako je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić odgovorio na pitanje medija do kakvih se zaključaka stiglo analizom non-pejpera i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu ocenu da su neki delovi bolji od Ahtisarijevog plana. Vučić je dodao da to ne znači da je rešenje koje nudi non-pejper dobro, kao i da ne može u javnosti da govori o detaljima, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

- Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na KiM, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese - rekao je Vučić, ukazavši da on nije od onih koji će da psuje i govori loše o idejama i dokumentima dok ih dobro ne prouči.

Non-pejper o KiM komentarisao je i Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, rekavši da ne veruje u rešenja koja vide region samo kroz geografiju i demografiju, i da mu ove mape izgledaju kao lažne satelitske slike ili kao scenario za filmove u kojima vanzemaljci žele da napadnu Zemlju.

Spekulacije koje su se pojavile u nekim medijima da je autor non-pejpera Holanđanka, izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, u četvrtak su demantovali iz Delegacije EU u Srbiji, navodeći da ni Ajhorstova, niti bilo ko iz institucija EU nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom.

- Niti su ga izradili, niti su ga podržali. Navodni non-pejper ne odražava stavove EU i Unija se snažno distancira od njega - saopšteno je iz Delegacije EU u Beogradu.

I predsednik Vučić, koji je pre dva dana rekao da misli da iza non-pejpera stoji jedna "pametna žena" i neko ko je dobro upućen u dijalog, rekao je u četvrtak da je uveren da to nije Ajhorstova.

Pomenuta Holanđanka je iskusni diplomata i slovila je kao najozbiljniji kandidat za izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, pre nego što je na to mesto imenovan Miroslav Lajčak. Dugo godina je bila direktan učesnik pregovaračih rundi i zadužena za šatl diplomatiju između dve strane.

Iako su iz EU poručili da se distanciraju od non-pejpera, izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon, koja je inače dežurni kritičar politike koju vodi Beograd po pitanju Kosmeta, izjavila je da rešenje koje predviđa ovaj dokument čak može da bude i uspešno. Ona je navela da tu vidi "poseban status severa Kosova koji izgleda kao status Južnog Tirola u Italiji koji je rešio bilateralne probleme Italije i Austrije".

Prema dokumentu koji je objavio prištinski list "Koha", između ostalog, postojao bi autonomni okrug severnog Kosova u skladu sa zakonima i ustavom Kosova, SPC bi imala "privilegovan status", a Srbija posle ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma bila bi dužna da "ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

BORELj: DIJALOG PRE KRAJA JUNA

UZ "izgovor" da mu je potrebno više informacija i dokumenata o prethodnim dogovorima da bi se pripremio za dijalog, Kurti je posle razgovora sa šefom diplomatije EU Đuzepom Boreljom izjavio u Briselu da će nastavak razgovora sa Beogradom biti moguć sredinom juna. Borelj je potvrdio da će do susreta Kurti - Vučić doći pre kraja juna, upozorivši Kurtija da evropski put Kosova može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

- Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnost - rekao je Borelj, napominjući da se ne može baciti kroz prozor ono što je urađeno sa prethodnim vlastima u Prištini.

"KURTI SA KOSOVA" SA STOLTENBERGOM

TOKOM posete Briselu premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti u četvrtak se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a posle ovog razgovora na sajtu Alijanse saopšteno je da ona podržava dijalog između "Prištine i Beograda". Ovakva formulacija je retkost, jer čak i EU koja je dobila mandat da posreduje nestatusnim dijalogom, govori o pregovorima "Srbije i Kosova". Takođe, za evropske zvaničnike Kurti je "premijer", dok je u saopštenju NATO on predstavljen samo kao "Kurti sa Kosova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri