EVROPSKOJ UNIJI SE ŽURI: Lajčak tvrdi da je sporazum Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

Novosti online

12. 04. 2021. u 16:10

IZASLANIK EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak izjavio je da je sporazum "tehnički apsolutno ostvarljiv u roku od nekoliko meseci, ako dve strane to žele i imaju političku volju i predočio da članice Unije očekuju da se bez odlaganja nastavi dijalog i "ostvari brz napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu".

ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ СЕ ЖУРИ: Лајчак тврди да је споразум Београда и Приштине могућ за неколико месеци

Foto Tanjug

Lajčak je naglasio da čelnici i u Prištini i u Beogradu za to moraju "uložiti napore i politički kapital", imati političku volju i odvažnost, kao i mandat od naroda, a to znači poverenje, podršku i razumevanje svojih naroda za pitanja o kojima se pregovara i za teške odluke koje predstoje".

Lajčak je naveo da smatra da je njegovo ključno ostvarenje tokom godine u svojstvu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja to što je došlo do obnove dijaloga u julu 2020, posle prekida od 20 meseci.

- To nije bilo lak zadatak, a mi smo takođe", rekao je on, "uspeli u tome da se tom procesu postavi jasan okvir, a to je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u skladu s međunarodnim pravom i tekovinama, uz postojana rešenja za otvorena pitanja - rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)